Canon EOS 6D FF za entuzijaste

Canon je model 6D predstavio u Full-Frame kategoriji, i on je namenjeno entuzijastima koji će ceniti nešto kompaktnije dimenzije. Ipak, tu su dobar procesor i senzor, integrisani WiFi i GPS, i kvalitet fotografija i videa koji će direktno biti zaslužni za popularnost koju ovaj model ima.

Canon 6D je već neko duže vreme na tržištu, tačnije od septembra 2012. godine. U pitanju je Full-Frame model sa 20MP CMOS senzorom, koji je u startu bio dostupan da se kupi u kombinaciji sa EF 24-105mm f/4L IS USM objektivom ili samo telo. Ono što je specifično za ovaj model je to da je u pitanju prvi Canon DSLR aparat sa ugrađenim GPS i WiFi modulima, što omogućava geotagging fotografija i videa, uz povezivanje i bežični transfer materijala, ali i direktan upload na internet servise. Još jedna stvar je vrlo zanimljiva, a to je činjenica da je 6D najkompaktniji i najlakši Canon Full-Frame DSLR, rame uz rame sa modelom 60D sa APS-C senzorom.

Ova kamera nudi ISO opseg od 50 do 102,400 (manuelno ili automatski), autofokus sistem od 11 tačaka (1 cross type senzor u sredini), 3" LED ekran sa anti-refleks premazom uz maksimalnu brzinu od 4.5fps-a u burst režimu slikanja. Kombinacija DIGIC 5+ procesora i 20MP Full-Frame senzora se pokazala izuzetno dobra, a aparat podržava snimanje vide u Full HD rezoluciji od 1080p. Podrazumeva se naravno i pun opseg manuelnih podešavanja, dodatni statusni ekran sa gornje strane, kao i single SD slot za memorijske kartice. Kao najpristupačniji Canon-ov DSLR, ovaj model će itekako biti interesantan naprednim korisnicima koji traže dobru osnovu koju će lako nadograditi kvalitetnom optikom.

Ključne karakteristike

  • Full-Frame senzor
  • Dobra ergonomija i nešto kompaktnije dimenzije
  • Vrlo jednostavan za rukovanje
  • Kvalitetan 3" ekran sa visokom rezolucijom
  • Ugrađeni GPS i WiFi moduli
  • Odličan kvalitet slike i videa

Utisak kvare

  • Izostao je ugrađeni blic

Specifikacija

  • Rezolucija: 20 Megapixel, 35.8 x 23.9mm CMOS, full frame, 5,472 x 3,648 piksela
  • Optika: (EF) sistem objektiva
  • ISO: 100–25600 (prošireno do 50-102400)
  • Exposure metering: TTL, full aperture, 63 zones
  • Focus: One-shot, AI Servo, AI Focus, Manual, 11 autofokus tačaka
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: Li-Ion LP-E6 Rechargeable (1800mAh)
  • Povezivanje: USB, HDMI, mikrofon, okidač
  • Ekran: 3" LCD (1.040.000 px), optičko tražilo
  • Video: Full HD 1080p
  • Dimenzije: 144.5 x 110.5 x 71.2 mm
  • Težina: 680g (samo telo)

Canon EOS 6D

Mnogi se slažu da je 6D prvi Canon DSLR model direktno namenjen entuzijastima, što je za inače tradicionalno konzervativan Canon prilično veliki iskorak. Možda bi najbliži opis ovog aparata bio da je proizvođač preneo iskustva i dimenzije APS-C formata u Full-Frame varijantu. Kao što je obično i slučaju kod DSLR modela i 6D ima kućište (šasiju) izrađeno najvećim delom od legura magnezijuma koji je spolja presvučen plastikom, dok je gornji deo ceo od plastike. Za razliku od onih skupljih varijanti koje su hermetički oklopljene i weather-proof, 6D baš i nije pravljen za ekstremne uslove. Ipak, kvalitet izrade je tu i teško da će iko imati neke primedbe: sve deluje čvrsto uklopljeno i nema govora da i jedan jedini detalj kaže drugačije.

Što se dizajna tiče, 6D naravno dosta liči na ostatak Canon ponude, i ko god je imao prilike da se sretne sa modelima ovog proizvođača će se odmah snaći. Sa prednje strane imamo standardno rukohvat obložen teksturom koja će sprečiti proklizavanje, navoj za objektiv (sa pripadajućim poklopcem) i taster za oslobađanje objektiva prilikom skidanja, AF assist lampica i okidač koji pada pod kažiprst. Ono što odmah primećujemo je da nema ugrađenog blica: zbog dimenzija aparata i optičkog tražila jednostavno nije bilo prostora, tu je Hot Shoe konektor za eksterni blic na vrhu. Da odmah kažemo i to da optičko tražilo pokriva 97% kadra kao i to da prikazuje nešto manje informacija od onoga na šta smo navikli. Ipak, verujemo da ima malo onih koji bi žrtvovali optičko tražilo zarad ugrađenog blica. Sa gornje strane nalazimo statusni displej (nalik na skuplje modele iz Canon ponude) sa redom funkcijskih tastera ispod, kao i jednim točkićem za menjanje parametara u hodu, opet nešto što je stiglo sa naprednijih modela.

Mode dial točkić je premešten sa leve strane aparata, gde se nalazi i On/Off taster. Pozadi se nalazi 3" ekran visoke rezolucije od 1.040K piksela, sa anti-refleksivnim premazom koji će smanjiti refleksiju svetla i učiniti sadržaj ekrana vidljivim i pod jačim direktnim svetlom. Iznad ekrana je optičko tražilo, sa gumiranim okvirom i korekcijom dioptrije, uz pregršt funkcijskih tastera, ali i dva jog-dial točkića za brzo podešavanje aktivnih opcija. Baterija i memorijska kartica se stavljaju sa donje strane, gde je i metalni navoj za stativ. Što se ergonomije i jednostavnosti upotrebe, Canon 6D se odlično pokazao i mislimo da je sve podređeno korisniku, posebno pošto se pomoću WiFi konekcije fotografije mogu direktno dizati na FB i druge popularne Internet servise, što možda neće svima biti bitno, ali tu je i jednostavnije prebacivanje materijala na računar, što će već biti nešto što će većina sigurno stalno koristiti.

Rezime

Možda smo očekivali malo kompleksniji setup od 11 AF fokusnih tačaka i samo jednim cross-type senzorom u sredini, no uz dosta dobre AF opcije se to i neće toliko osetiti: 6D fokusira prilično brzo i to u svim okolnostima i tu nema primedbi. Dosta nam se dopalo kako funkcioniše mobilna Canon EOS Remote aplikacija pomoću koje će se telefon koristiti za fokusiranje, što je veoma praktično. Kvalitet fotografija naravno dosta zavisi od objektiva koji se budu koristili, a 6D kao osnova daje sjajne boje, dobar fokus i brzine koje smo i očekivali u ovoj kategoriji. Full HD video je takođe vrlo dobar, a ono što Canon standardno donosi je i vrlo malo šuma pri većim ISO vrednostima. Jasno je da ovo nije aparat namenjen profesionalcima, već onima koji tek ulaze u DSLR kategoriju i traže malo kompaktniji aparat dobre cene. Toplo savetujemo da se ne štedi na objektivima, pošto će od njih najviše i zavisiti kakvi će se rezultati dobiti.

Conclusion

We expected a more complex setup of the 11 AF focus points and one cross-type sensor in the center, but with plenty of good AF options, that will not be so obvious: 6D focuses quickly in all conditions. We like the way mobile Canon EOS Remote application is working used by the phone for focusing. Picture quality depends strongly on the lens, and 6D as the basis provides brilliant colors, sharp focus and speed that we expected in this category. Full HD video is very good, and Canon delivers a very low noise at higher ISO values. This appliance is not designed for professionals, but for those who are just entering the DSLR category and look for a more compact machine available at affordable price. We recommend you not to be tight on the money for the lenses, since the obtained results will depend of them.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 1700€

Canon ustupio: Canon EOS 6D
zvanični sajt: canon.rs