„CeBIT stavlja digitalizaciju na vrh poslovne, političke i društvene agende“

Prema rečima Olivera Frezea (Frese), člana predsedništva kompanije Deutsche Messe, CeBIT na svoj jedinstven način digitalizaciju čini opipljivom i za IT industriju je najvažniji „highlight“ događaj godine.

Zvanično press saopštenje

Sajam preuzima ulogu vodeće svetske platforme za digitalizaciju i sve više postaje mesto povezivanja kompanija, vođenja diskusija i ugovaranja poslova. Ove godine na sajmu CeBIT 2016 je predstavljeno više od 500 konkretnih primera digitalizacije, a među posetiocima bilo je u proseku 51% top menadžera i 30% investitora. Preko 100.000 kompanija iz 100 zemalja je poslalo svoje stručnjake baš u Hanover. CeBIT je najistaknutiji događaj za svakog kome je digitalizacija od ključnog značaja. Kombinuje izlaganje i konferencije koje se održavaju u Hanoveru, predstavlja globalne korporacije, ali i mala i srednja preduzeća, startape i bezbroj drugih organizacija, a sve u cilju pronalaženja odgovora na izazove digitalne ekonomije na poljima Big data & Analystics, Cloud Applications, Mobile Solutions, Social Business, IT Security i Internet of Things.

Vodeća tema sajma „d!conomy: join-creat-succeed“ (digitalna ekonomija) menja strukturu posetilaca i ove godine CeBIT beleži značajno veću prisutnost stručnjaka iz oblasti prodaje, marketinga, finansija, bankarstva i osiguranja, uz pratnju IT specijalista. U okviru ove teme CeBIT motiviše kompanije da ostvare prednost koje danas stvara digitalizacija. Na sajmu je prikazano preko 500 prezentacija.

Zanimljivo je pomenuti i SCALE11 platformu za startape gde je obezbeđena podrška za prezentovanje više od 400 internacionalnih startapa o inovacijama u tehnologiji koje su danas u koraku sa inovacijama biznis modela. Freze naglašava da su timovi u mladom sastavu pokazali strast za njihove ideje i da je ovaj prikaz inovativnih rešenja izazvao veliko interesovanje za nove biznis modele, koji su takođe bili deo CeBIT agende u okviru CeBIT Globalne Konferencije (CGC).

Više od 200 predavača na ovoj konferenciji je govorilo o strategijama i vizijama svojih biznis modela. Istaknuti predavači i panelisti bili su CEO i predsednik Konica Minolta, Shoei Yamana, predsednik Huawei-a Lida Yan, startap Uri Levine, Hans Vestberg, predsednik Ericsson-a. Približno 1000 blogera je prisustvovalo „Rock the Blog“ događaju, a više od 2000 diskusija i prezentacija odvijalo se u sobi za debate gde su posetioci CeBIT-a mogli da čuju više o digitalnoj budućnosti, njenim šansama i rizicima.

Najveće interesovanje posetioca ovog sajma bilo je usmereno ka najnovijim proizvodima na štandovima izlagača, a aktuelne teme bile su: Internet of Things, Cloud, analitika, bezbednost i planiranje resursa za kompanije koje prolaze kroz proces digitalne transformacije. Široko interesovanje javilo se i za „humanoidne robote“ koji se koriste u edukaciji i uslužnim delatnostima, a zanimljiva diskusija vodila se na temu „biohacking“-a gde su posetioci imali mogućnost da „ubace“ mali RFID-NFC čip u ruku.

Srpke kompanije na CeBIT-u:

Srbiju su na CeBIT-u predstavile 6 kompanije koje su i ove godine zabeležile značajne kontakte i poslove: Geneko iz Beograda, HCP iz Kruševca, Galeb Grupa iz Šapca, kao i tri kompanije iz Novog Sada: FSD, DunavNET i startap ARS Embedded Systems.

Naredni sajam CeBIT 2017 održaće se od 20. do 24. marta, a prijave za izlagače su već sada moguće. Do 30. aprila 2016. izlagači mogu prijaviti svoje mesto na CeBIT-u 2017 po promotivnoj ceni (10% popusta na redovne cene). Više informacija na sajtu: www.cebit.de/home ili u zvaničnom predstavništvu sajma u Beogradu, firmi ProExpo d.o.o.