Xwave C-115A Web kamera

Iako spada u modele iz osnovne kategorije, ova kamera pruža sasvim solidan kvalitet videa u 800x600 rezoluciji. Ono po čemu će se najviše razlikovati od konkurencije jeste to što ima dodatne LED lampice za malo bolje osvetljenje, što ume da napravi veliku razliku u mračnijem okruženju.

U eri popularnosti chatovanja preko interneta, i to ne samo u privatne već i u poslovne svrhe, ni malo ne čudi to što u prodavnicama postoji ogroman broj novih modela. Lakom izboru ni malo ne doprinosi to što ih ima dosta veoma sličnih karakteristike i cene. Xwave je jedan od poznatijih proizvođača periferija, pa iako smo navikli na multimedijalne gadgete, kamere ipak imaju vrlo bitnu poziciju. Videli smo i neke od modela namenjenih korišćenju u kolima, a sada na red dolazi i jedna klasična Web kamera, koja će biti dobar izbor za one koji traže povoljnu kameru sa dobrom slikom. U odnosu na brojnu konkurenciju, ovaj model se izdvaja dodatnim osvetljenjem, što će dobro doći svima koji inače imaju problema sa slikom zbog slabog ambijentalnog osvetljenja.

Ključne karakteristike

  • Solidna slika
  • Dodatno LED svetlo

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1.3MP, maksimalna rezolucija 800x600 piksela u 15fps-a
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon, LED dodatno svetlo

Xwave C-115A

Ova kamera deluje pomalo kabasto, posebno pošto smo videli dosta novijih modela koji su prilično kompaktni, a što se dizajna tiče, Xwave se ovde i nije baš proslavio i rekli bi da je definitivno to moglo i dosta bolje. Kamera je solidne izrade, cela od plastike u crnoj glossy boji i sa par hromiranih detalja, koji su i dalje plastični. Postoji mali improvizovani rukohvat sa desne strane, a oko sočiva kamere i fokus prsten koji treba podesiti da bi se dobila maksimalno oštra slika. Kamera je spojena sa postoljem pomoću jednostavnog zgloba koji će omogućiti relativno lako pozicioniranje i kadriranje. Kao što smo i očekivali, postolje se može postaviti da stoji ravno na podlozi odnosno stolu ili se kači kao štipaljka na okvir ekrana.

Pored manje više standardnog mikrofona koji je ugrađen, sa prednje strane kamere vidimo i tri LED lampice koje će dosta značiti u trenucima kada ambijentalno osvetljenje nije dovoljno da se dobije kvalitetna slika. Dodatno, na kablu postoji i mali potenciometar pomoću koga se može regulisati jačina osvetljenja, što nemaju ni neki mnogo skuplji modeli kamera. Ovaj model koristi 1.3MP senzor koji je u stanju da zabeleži sliku od 800x600 piksela u 30fps-a, što se pokazalo kao sasvim dovoljno za vrlo pristojan kvalitet videa. Fotografije su nešto veće rezolucije, dobijene softverskom interpolacijom i nisu nas toliko oduševile kvalitetom.

Rezime

Ova kamera spada u osnovne modele koji nemaju puno nekih podešavanja, međutim automatska podešavanja su više nego dovoljna za kvalitetnu sliku koja je i prilično upotrebljiva. Niko ne očekuje od kamere koja košta oko 1000 dinara mnogo, ali evo dokaza da se može dobiti veoma dobra slika, odlične oštrine i prirodnih boja, uz mogućnost dodatnog osvetljenja u slučaju da to bude neophodno.

Conclusion

This camera is one of the basic models that do not offer many settings, but the automatic settings are sufficient for high-quality image that is quite useful. No one expects too many things from a camera that costs 1,000 RSD, but this is proof it is possible to get a good picture of excellent sharpness with true colors, and the possibility of additional lighting when necessary.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2013.): 9.5€

NT Company ustupio: Xwave C-115A
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.