Vrhunski igrač: MSI 970 Gaming

Odlična MSI matična ploča koja spada po ceni u srednju kategoriju, ali po svemu viđenom itekako može da se poredi i sa dosta skupljim modelima. Odlične performanse i kvalitet izrade, kao i dobro odabrane komponente, čine je jednim od najzanimljivijih izbora za AMD AM3+ procesore.

Ukoliko sastavljate AMD konfiguraciju poslednje generacije, i tražite vrhunske performanse ali i hoćete da uštedite koji dinar, pored standardnih izbora matičnih ploča sa 990FX/980G čipsetom, tu je i 970 revizija čipseta koja i dalje nudi dovoljno toga. Podrška za najnovije AMD procesore iz AM3+ serije (stim što treba ipak obratiti pažnju na to da ne podržava 220W FX modele) i dovoljno naprednijih opcija je čine sjajnim izborom za igrače i sve one koji traže malo bolje performanse. AMD čipset serija 9 i nije toliko sveža, i već par godina je na raspolaganju kao rešenje za AM3+ socket i HyperTransport 3.1 (up to 6.4GT/s) i u pitanju je direktan naslednik platforme serije 8, koja je bila namenjena AM3 procesorima.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Vrlo dobre performanse
  • Podrška za SATA 6Gbps i USB 3.0
  • Odlična integrisana audio sekcija, posebno pojačalo za slušalice

Utisak kvare

  • Nema puno opcija za overklok

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: AMD 970+SB950
  • Procesor: AMD AM3+, FX / Phenom II / Athlon II / Sempron 100 Series
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 1066/1333/1600/1866/2133(OC) MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0/1/5/10)
  • Slotovi: 2x PCIe 2.0 x16 (x16 x8 mode), 2x PCIe 2.0 x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC1150 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: 1x PS/2, GLAN (Killer E2205 Gigabit LAN), 14 USB 2.0 portova (8 portova pozadi i 3 header-a na ploči), 4 USB 3.0 (2 porta pozadi, 2 sa ploče), 6x 3.5mm audio, optical S/PDIF

MSI 970 Gaming

Mora se reći da je MSI uradio sjajan posao po pitanju dizajna ploče koja izgleda sjajno i u rangu onoga što najčešće viđamo kod Premium modela koji su po pravilu i osetno skuplji od ovog MSI modela. Sa crnim PCB-om i crno-crvenom kolornom šemom, ovaj model definitivno spada u atraktivnije ploče dostupne na tržištu. Iako se suštinski radi o budžetskom modelu, MSI nije štedeo na izradi i komponentama, pa ovaj model spada u Military Class 4 seriju koja podrazumeva između ostalog i Hi-c Cap, Super Ferrite prigušnice napona i veoma kvalitetne Solid kondenzatore. Ugrađeni hladnjaci (ima ih tri ukupno) su nešto veće rashladne površine i rade sasvim dobar posao, iako jesmo primetili da naponski segment ume itekako lepo da se zagreje tokom nešto intenzivnijeg korišćenja.

Za one koje zanima overklok, ploča koristi 6+2 fazni sistem napajanja, što možda i ne zvuči tako impresivno, no biće ipak i više nego dovoljno za ploču koja ipak nije pravljena eksplicitno za OC. Na raspolaganju su četiri memorijska slota za maksimalno 32GB RAM-a do brzine od 2133MHz, stim što će za to biti potrebno obaviti par podešavanja u BIOS-u. Ploča ima dva PCIe 2.0 x16 slota za grafiku, koji će raditi u x16 x8 konfiguraciji ako se instaliraju obe grafičke kartice. Naravno, podrazumeva se da su podržane i CrossFire i SLI varijante. Dodatno, tu su i po dva PCIe x1 i klasična PCI slota. Ukupno ima 6 SATA 6Gb/s konektora koji su postavljeni na ploču pod uglom od 90 stepeni, tako da će priključivanje kablova biti jednostavnije. I ostali konektori i header-i su postavljeni uz ivice ploče, tako da ovaj model dobija odličnu ocenu po pitanju layouta.

Oko ležišta procesora ima dosta prostora i neće biti problema oko instalacije nešto većih CPU kulera, mada kao i uvek, toplo preporučujemo da ipak izmerite i proverite da li sve staje kako treba, posebno ako imate neke malo egzotičnije memorijske module. Cela audio sekcija je prilično impresivna, i prate trendove koji su aktuelni kada su u pitanju integrisane zvučne kartice, sa potpuno izolovanim delom PCB-a gde su audio čipovi i komponente. Vidimo da se proizvođač opredelio za audiofilske Nichicon kondenzatore, pozlaćene kontakte header-a i konektora sa zadnje strane, a pored prilično dobrog Realtek ALC1150 čipa, imamo na raspolaganju i dodatno pojačalo za slušalice (do 600Ohm-a). Još jedna stvar koja nam je privukla pažnju jeste Killer E2205 gigabitni kontroler, koji spada u najkvalitetnija rešenja na tržištu, namenjena igračima koji traže što manji lag uz davanje prioriteta igrama u odnosu na ostali saobraćaj. Ukupno, ploča ima čak 14 USB 2.0 i 4 USB 3.0 konekcija, što bi trebalo da bude dovoljno svima, bez obzira na broj periferija.

Rezime

Ova ploča je dosta dobar deal za sve koji traže što povoljniju osnovu za AMD build koji se bazira na AM3+ procesorima iz Sempron, Athlon II, Phenom II i FX serija, spremna za SLI ili CrossFire grafičku konfiguraciju, sa odličnim integrisanim audio rešenjem, sjajnim LAN adapterom, vrlo kvalitetnom izradom i opcijama koje se inače nalaze na malo skupljim pločama. Iako opcija vezanih za overklok i nema toliko puno, opet je ovo sjajan izbor za zahtevnije korisnike kojima su igre i multimedija u fokusu. Iako se radi o ploči iz srednje kategorije, MSI nije štedeo na komponentama, tako da definitivno imamo veoma primamljivo rešenje koje je zbog toga veoma popularno.

Conclusion

This board is good for those who seek a more favorable basis for AMD build based on the AM3+ processors from the Sempron, Athlon II, Phenom II and FX series, ready for SLI or CrossFire graphics configuration, with excellent integrated audio solution, great LAN adapter, high build quality and features normally found on more expensive boards. Although there are not much overclocking options, this is a great choice for demanding users focused on games and multimedia. Although this is a mid category board, MSI provided great components, so this is a tempting solution, which is why it is very popular.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 105€

AMD ustupio: MSI 970 Gaming