ViewSonic VA2746-LED

Ovo je monitor osnovne kategorije, sa nešto većom dijagonalom od 27" i Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela. Koristi se dobro isprobana kombinacija TN panela i LED pozadinskog osvetljenja, za prilično dobre rezultate. Cena je dosta dobra za model ove dijagonale, i to će sigurno biti jedan od presudnih faktora kada se kupci budu odlučivali.

ViewSonic svakako nije novo ime kada su monitori u pitanju, i već dugi niz godina unazad pratimo ponudu ovog proizvođača koji nema problem da se zadrži u samom vrhu ponude. Model VA2746-LED je model nešto veće dijagonale, celih 27" i Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela, sa LED pozadinskim osvetljenjem i dosta dobrim karakteristikama, a i dalje vrlo povoljnom cenom za model ove kategorije. Ono što treba reći je da se radi o TN panelu koji je kombinovan sa LED osvetljenjem, što je postalo veoma popularno i što ima prilično dobre rezultate. Iako naravno ne treba očekivati kvalitet prikaza nekih skupljih rešenja (da samo pomenemo IPS panele kao najčešće), ovakvi monitori su se pokazali više nego adekvatnim za širi krug kupaca koji nema neke posebne zahteve, odnosno ne traži monitor za profesionalne potrebe.

Ključne karakteristike

  • Full HD rezolucija od 1920x1080 piksela
  • DVI interfejs
  • Odlična slika
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 27" LED Wide
  • Rezolucija : 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 20.000.000:1 DCR (statički 1200:1)
  • Vreme odziva : 3.4ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub, DVI
  • Dodatno: Tilt podešavanje položaja, VESA mount (100x100mm) kompatibilan, Anti-glare Type, 3H Hardness

ViewSonic VA2746-LED

Kao što smo i očekivali, 27" monitor je nešto većih dimenzija od 645.26 x 442.5 x 247.6 mm (zajedno sa postoljem), i teži oko 5.3Kg. Ovo sam znači da treba računati da će biti potrebno malo više prostora na stolu, stim što je postolje monitora relativno malo u odnosu na njegovu širinu. U pitanju je klasično postolje koje ne uliva baš puno poverenja pošto monitor ne deluje baš savršeno stabilno. Dozvoljava samo tilt pomeranje ugla nagiba, a moramo da konstatujemo da nam deluje i pomalo nisko, posebno za 27" monitor. Od ergonomskih podešavanja, dostupan je samo tilt odnosno podešavanje ugla nagiba, što je i uobičajeno. I postolje i monitor su glossy finiša, što znači da će lako skupljati otiske prstiju i prašinu, pa nije loše imati i neku krpicu pri ruci, ako želi te da zadrži atraktivan izgled. U pratećem pakovanju koje stiže se dobijaju kabl za napajanje, D-Sub kabl i korisničko uputstvo na CD-u. Iako nemamo običaj da komentarišemo pakovanje uređaja, za ovaj model ipak treba pomenuti da kutija u kojoj monitor stiže nema uobičajene ručke za nošenje, pa će biti prilično nezgodno preneti ga bilo gde.

Tasteri menija su smešteni ispod donje ivice monitora, sa funkcijama označenim sa prednje strane, stim što su pomalo blede boje i sigurno bi pomoglo da postoji pozadinsko osvetljenje koje bi ih učinilo malo jasnijim. Sa zadnje strane monitora vidimo rupice za montažu na zid, po Vesa standardu. Od konektora imamo priključak za napajanje, D-Sub i DVI video ulaze. Ono što se možda neće odmah primetiti jeste i Kensington Lock sa zadnje strane, što nekome može biti korisno. OSD meni deluje pomalo zastarelo, ali nije bio problema oko podešavanja pošto i nema puno dodatnih funkcija. Ono što proizvođač posebno ističe su Eco opcije ovog monitora, a to uključuje obaranje jačine pozadinskog osvetljenja na 50% i 75%, što je brz i jednostavan način da se osvetljenje prilagodi potrebama i okolnostima. Slika je dosta dobra i sa fabričkim podešavanjima, pa će vrlo malo toga trebati i da se dodatno podešava, a ograničićemo se na smanjenje kontrasta i osvetljenja, dok su boje sasvim dobre.

Rezime

Slika je dosta dobrih karakteristika, bez primećenih grešaka u prikazu gradijenta sive i sa solidno ravnomernim osvetljenjem, bez curenja uz ivice. Uglovi gledanja su standardni za TN panel, tako da prilikom gledanja sa strane, pod malo većim uglom, dolazi do promene kontasta i boja, no to može da se vidi na gotovo svim monitorima koji koriste istu vrstu panela. Uz brzinu odziva od 3.4ms, monitor će biti dobar izbor za multimediju, igre i bilo šta što zahteva malo brži odziv. Monitor će biti odličan izbor za one koji traže što veću radnu površinu, i mora se priznati da se za uloženi novac dobija odlična slika. Ne treba zaboraviti da je u pitanju model osnovne kategorije kod koga su izostale brojne naprednije opcije, no mnogima to svakako neće predstavljati prepreku i problem za kupovinu.

Conclusion

The picture is very good, with no observed errors regarding the display of the gray gradient with a solid even lighting, there is no light penetration along the edges. Viewing angles are standard for a TN panel, so when viewing from the side, there is a change of contrast and color, but something like that can be seen on almost all monitors using the same type of panels. Thanks to 3.4ms response time, the monitor is a good choice for multimedia, gaming and everything else that requires a faster response time. Monitor will be an excellent choice for those looking for a larger work surface and the excellent picture is provided for invested money. This is a basic category model lacking many advanced features, but that will not be an obstacle for buyers.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 210€

ViewSonic ustupio: ViewSonic VA2746-LED