Viber komentar na WhatsApp hakerski napad

Najskoriji globalni hakerski napad na WhatsApp putem špijunskog softvera razvijenog od strane NSO Grupe iz Izraela, koji je obuhvatio Android i iOS uređaje desio se putem upućenog glasovnog poziva kroz ovu aplikaciju. Sami primaoci takvih poziva, pritom uglavnom nisu ni evidentirali da ih je neko zvao. Ovaj hakerski napad, na žalost, ponovo je potvrdio nivo osetljivosti digitalnih platformi za komunikaciju i njihovu izloženost napadima na privatnost korisnika. Pretpostavlja se da je pomenuti špijunski softver bio u opticaju već nekoliko nedelja, a poznat je po tome što su putem njega hakovani nalozi i uređaji novinara, pravnika i aktivista za ljudska prava. Napad je, zvanično se navodi, naneo štetu milionima korisnika Vocapa širom sveta.

Reakcije na ovu poslednju aferu na sceni digitalnih komunikacija stižu sa adresa najuticajnijih menadžera svetske informatičke zajednice. U svom komentaru, Globalni direktor aplikacije Rakuten Viber Đamel Agaua (Djamel Agaoua), naglasio je sledeće:

„Poslednji incident hakerskog upada u Vocap nas podseća da sve aplikacije za razmenu poruka nisu nastale na isti način. Naime, davno pre nego što je to postalo „moderno“, Viber je vodio računa o privatnosti svojih korisnika – na čemu smo bazirali aplikaciju i njen identitet. Privatnost i bezbednost komunikacije su, jednostavno, oduvek predstavljali prioritet i smer razvoja kome smo posvećivali najviše konstruktivne energije i resursa. Razlog je jasan - Viber je smatrao, a i sada smatra, da je to pitanje od vrhunske važnosti za korisnike, možda više nego bilo koja druga aplikacija,“ ističe Agaua, i nastavlja:

„Mi negujemo kulturu posvećenosti bezbednosti i privatnosti, To, između ostalog, podrazumeva redovno razmatranje potencijalnih rizika i pretnji po platformu od strane naših inženjera. Jedino tako je prevencija moguća – a samim tim i poverenje korisnika u aplikaciju i bezbednost komunikacije. Svaki radni sat koji inženjeri posvete čuvanju podataka naših korisnika, je zapravo sat manje za analizu nastale zloupotrebe podataka i ugrožavanja bezbednosti na internetu. Savršenstvo postoji samo kao ideal – pa i u ovom smislu – ali je vreme da se prepozna važnost sigurne privatnosti i bezbednosti komunikacije naših korisnika, počev od pružanja potpune enkripcije celog toka njihovih poziva i četova. Naš odnos sa korisnicima i status jedne od vodećih aplikacija za razmenu poruka će uvek biti direktno vezan za ono koliko smo uspešni u tome!“ zaključuje Globalni direktor Vibera Agaua – u osvrtu na najnoviji hakerski napad na digitalne platforme za komunikaciju koji je oštetio milione korisnika širom sveta.