Tri četvrtine zaposlenih ne bi želelo da se vrati na tradicionalni način rada koji je postojao pre pandemije

Novo globalno istraživanje koje je obuhvatilo 8.000 zaposlenih u malim i srednjim preduzećima širom različitih industrija, a koje je poručila kompanija Kaspersky, otkrilo je da gotovo tri četvrtine zaposlenih (74%) žele da preispitaju način rada koji je postojao pre COVID-19 pandemije. Umesto povratka na uobičajeni način poslovanja, zaposleni širom sveta sada oblikuju budućnost poslovanja pod svojim uslovima, bilo da se radi o provođenju više vremena sa voljenima (47%), uštedi novca (41%), ili radu na daljinu (32%).

Suočeni sa situacijom u kojoj izuzetno veliki broj zaposlenih radi na daljinu, poslodavci sada moraju brzo da se adaptiraju promenama, dok zaposleni ovaj trenutak vide kao priliku za ponovno razmatranje ranijih prioriteta, i planiranje budućnosti na osnovu onoga do čega im je zaista stalo. Dok se poslovni i privatni životi transformišu, zaposleni su ti koji sada sebe vide u odlučujućoj poziciji.

Oslobađajući se od prethodno rigidnih poslovnih rutina, zaposleni preispituju “novu normalnost” kada je reč o radu, inspirisani fleksibilnijim, prilagodljivijim, i humanijim obrascima poslovanja. Gotovo dvoje od petoro zaposlenih (39%) žele da napuste strukturu radnog vremena od 9 do 5, i ova brojka je čak veća za one između 25 i 34 godine starosti (44%), što ukazuje na rastući trend. Sličan broj (34%) ispitanika je spreman da se pozdravi sa fiksnim kancelarijskim postavkama, a oko trećine (32%) želi da okonča sa radnom nedeljom u trajanju od pet dana.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da skoro trećina (32%) zaposlenih rad na daljinu vidi kao treću veliku prednost koja je nastala kao posledica novog korona virusa, nakon provođenja vremena sa porodicom (47%) i uštede novca (41%). Zapravo, većina prednosti se odnosi na mogućnost traganja za novim prilikama za lično usavršavanje van posla, jer pronalaženje balansa između posla i privatnog života postaje sve bitnije.

Ipak, dok zaposleni nastavljaju da usvajaju naprednije i fleksibilnije načine poslovanja, izuzetno je važno da preduzeća povećaju i prilagode podršku koju pružaju. S obzirom na to da više od trećine (38%) radne snage prilikom rada na daljinu aktivno traži veću tehnološku podršku od svoje organizacije, potreba za obezbeđivanjem alata i tehnologije kako bi korisnici bili produktivni, povezani i bezbedni nikada nije bila veća.

Aleksandar Mojsejev (Alexander Moiseev), direktor za poslovanje u kompaniji Kaspersky rekao je: “Suočavamo se sa definišućim trenutkom našeg vremena, i to je veoma uzbudljivo. Jasno je da je ova pandemija ubrzala digitalnu transformaciju i preklapanje našeg poslovnog i privatnog života. Ono što sada možemo videti jesu zaposleni koji koriste tehnologiju kako bi imali kontrolu nad novom budućnošću, i aktivno predvodili proces prihvatanja promena u cilju postizanja veće slobode i fleksibilnosti. Kompanije sada imaju obavezu da prilagode i preobraze moderno radno mesto u nešto produktivnije, održivije i fleksibilnije.

Kako bi pomogla organizacijama u očuvanju bezbednosti fleksibilne radne snage, kompanija Kaspersky predlaže preduzimanje sledećih mera:

  • Podstaknite zaposlene da povećaju svoju sajber svest. Bilo da radite od kuće ili u kafiću, rad na daljinu inspiriše kompletno novu promenu u ponašanju i mentalnom sklopu zaposlenih.

  • Unapredite sajber znanje svojih zaposlenih uz Automated Security Awareness Platform kompanije Kaspersky, i motivišite ih da u svakodnevnom životu primene ono što su naučili uz [Dis]Connected igricu.

  • Primenite ključne mere za zaštitu podataka koje štite korporativne podatke i uređaje, uključujući prelazak na zaštitu lozinkom, šifriranje radnih uređaja, i obezbeđivanje rezervnih kopija podataka.

  • Izgradite bezbednost unutar i van kancelarije. Obezbeđivanje zaposlenih za njihovim stolom ili kada su u pokretu bez obzira na uređaj koji koriste sada je lakše neko ikada pre uz rešenja kao što je Kaspersky Endpoint Security Cloud.

Izveštaj ‘Securing the Future of Work’ u celosti možete da pročitate ovde. Kako biste saznali više o Kaspersky Endpoint Security Cloud rešenju i načinu na koji ono pruža sveobuhvatnu zaštitu od evoluirajućih pretnji, posetite veb-sajt.