Toshiba L7 Series 42L7453DG

Sjajan TV najnovije L7 generacije kompanije Toshiba. U pitanju je model sa digitalnim tjunerom, Smart TV funkcijama i podrškom za 3D sliku. Slika je stvarno odlična i primetno bolja od modela prethodne generacije, pa je upgrade potpuno opravdan.

Imali smo priliku da se upoznamo sa par Toshiba televizora iz L3 serije koja je rezervisana za manje zahtevne korisnike, dok sada red dolazi i na nešto što se naziva Premium 2K kategorija. Da odmah par stvari razjasnimo, rezolucija ovih televizora je Full HD, odnosno 1920x1020 piksela, i to će još uvek biti vrlo popularna kategorija iz prostog razloga što su postojeći 4K televizori prilično skupi. Ipak, L7 serija kompanije Toshiba jeste namenjena malo zahtevnijim korisnicima, stim što je cena prilagođena proseku, što obično ne važi za "Premium" modele. Dovoljno je reći da modeli za 2014 godinu (kojima pripadaju i oni sa L74 oznakom) donose dosta promena i novina u odnosu na svoje prethodne, tako da će kupci imati vrlo interesantan izbor.

Ključne karakteristike

  • Unapređen kvalitet slike, svetliji prikaz i lepše boje
  • Podrška digitalnu HD televiziju, ali i analogne kanale
  • Smart funkcije
  • WiFi (DLNA podrška)
  • Pasivna 3D tehnologija

Utisak kvare

  • Pozicija konektora sa zadnje strane

Specifikacija

  • Dijagonala: 42" (16:9) Edge LED (LED Direct), 106cm
  • Rezolucija : 1920x1080 pix (16:9) Full HD (700cd/m2, 1600:1)
  • Video: AMR+1500 (Active Motion & Resolution), CEVO Picture, X2 Dual-core Engine, Digital Noise Reduction, MPEG Noise Reduction, 3D Digital Comb Filter, Active Backlight Control
  • Tjuner: DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, HbbTV®, analogni
  • Audio: NICAM Stereo, Virtual Surround Sound, Dolby Digital Plus, CEVO Audio, Sound Output (RMS) W : 2X15W
  • Smart funkcije: SmartTV Cloud, MediaGuide Replay
  • Dodatno: 3D slika, konverzija 2D u 3D, USB Video Recording
  • Konekcije: VGA, 4x HDMI, SCART, komponentni, kompozitni AV, digital audio output, 3.5mm headphones, LAN, 2x USB, WiFi, CI slot

Toshiba L7 Series 42L7453DG

Pošto se radi o Premium modelu, Toshiba je poradila na dizajnu da bi L7 modeli bili prepoznatljivi. Tako sam TV ima tanak crni okvir sa prilično malom Toshiba oznakom u dnu, dok je postolje to koje će najviše pažnje privući pošto je veoma interesantno dizajnirano i napravljeno od aluminijuma. Uprkos dimenzijama TV-a, daje prilično dobru stabilnost, tako da se TV ne klati kada se pomera ili koriste tasteri. Naravno, tu je i mogućnost montaže na zid, stim što su konektori sa zadnje strane postavljeni tako da će kablovi morati da se saviju ukoliko nisu ugaoni, što je doduše slično na gotovo svim modelima televizora, mada bi bilo dobro da su koji milimetar pomereni ka ekranu.

Pozadi nalazimo antenski, LAN, HDMI, SCART, digitalni S/PDIF, komponente AV konektore i jedan USB port, dok je strujni kabl fiksiran. Svi ostali priključci su smešteni sa bočne strane gde je i CI Slot za karticu za dekodiranje sadržaja ukoliko vam zatreba, a tu su dodatna tri HDMI-ja i jedan USB, kao i 3.5mm ulaz za slušalice. Bočno su i četiri tastera menija, međutim, malo su dublje postavljeni u odnosu na ivicu TV-a, tako da neće biti baš zgodno za korišćenje. U pakovanju stiže korisničko uputstvo, odličan daljinski upravljač koji po kvalitetu izrade i ergonomiji prevazilazi i neke od modela koji dolaze uz osetno skuplje televizore, kao i set od četiri 3D naočara. U pitanju je pasivna tehnologija, pa su naočare vrlo tanke i lagane za nošenje. Interesantno je da se 3D tehnologija koja je do nedavno bila prilično popularna skoro više i ne pominje od strane proizvođača, već je postala samo jedna od brojnih podržanih opcija.

Ovaj TV koristi digitalni tjuner, za digitalne kablovske ili zemaljske digitalne kanale, međutim, tu je i klasičan analogni tjuner, za slučaj da digitalni izvor nije na raspolaganju. CI slot je tu, tako da se može i preskočiti Set Top Box ako to kablovski operater dozvoljava. Uz LAN i WiFi interfejs i DLNA podršku, možete direktno sa lokalne mreže strimovati razni multimedijalni sadržaj, što se takođe može raditi i sa medija priključenog preko USB-a. Za razliku od nekih pređašnjih modela, ovde nema ograničenja po pitanju audio (MPEG1 layer 2 MP3, MPEG1 layer 3 MP3, AAC, WMA, LPCM, WAV, ADPCM, WAV, OGG ) i video (mpg / mpeg, trp / tp / m2ts, vob, mp4, mov, rm, rmvb, mkv, divx, avi, Xvid, Motion JPEG, asf, wmv, m4v, 3gp, flv, swf) formata koji su podržani. Ovaj model podržava Smart TV Cloud, platformu koja se veoma lepo pokazala za korišćenje Internet servisa. Radi dosta brzo (koristi se Dual-Core procesor), uz podršku za najpopularnije aplikacije i servise, stim što se lista konstantno proširuje novim. Vredi pomenuti i MediaGuide Replay, što je opcija koja na osnovu vašeg ukusa automatski bira TV emisije i serije i snima ih na eksterni disk.

Rezime

Kao i obično, kvalitet slike je ono što većinu najviše i zanima, a ova L7 serija predstavlja veliki korak u odnosu na prethodnu, sa novom LED tehnologijom pozadinskog osvetljenja koje se automatski prilagođava ambijentalnom osvetljenju, tako da je rezultat osetno svetlija slika, sa dosta boljim bojama, tako da promene i noviteti nisu samo kozmetičke prirode. Ovaj Toshiba model sa ekranom od 42" i Full HD rezolucijom će biti sjajan izbor za sve one koji traže Smart TV novije generacije, uz impresivan set opcija, ali ne i cenom koja je van domašaja većine.

Conclusion

Picture quality is what customers are most interested in, and the L7 series is a big step compared to the previous one thanks to the new LED backlight technology, which automatically adjusts according to ambient light, so the result is noticeably brighter picture with vibrant colors, so the changes and innovations are not related only to design. Toshiba model with a 42" screen and Full HD resolution would be a great choice for those looking for a new generation Smart TV with an impressive feature set, but the price will make it unreachable to many potential buyers.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 760€

Toshiba ustupio: Toshiba L7 Series 42L7453DG