Toshiba L5 Series 40L5435D

Još jedan u nizu sjajnih Toshiba televizora, iz L5 serije, sa podrškom za Smart funkcije (ima LAN i WiFi interfejs), ali i 3D sliku (u kompletu dolaze i dva para 3D naočara). Odlične performanse, set funkcija i cena su kombinacija koja sigurno neće proći nezapaženo.

Na test je stigao još jedan dobar Toshiba televizor, model iz L5 serije, oznake 40L5435D. Do sada smo imali priliku da se upoznamo sa modelima iz osnovne L3 i napredne L7 serije, dok L5 predstavlja zlatnu sredinu gde se za uloženi novac najviše i dobija. Ono što je bitno odmah naglasiti jeste da se radi o modelu dijagonale 40", sa Full HD rezolucijom slike, koji između ostalog podržava 3D sliku (a i običnu, 2D sliku konvertuje u 3D, sa pasivnim naočarima), uz podršku za neke Smart funkcije, kao i reprodukciju multimedije direktno sa USB medija. Toshiba je sa novom generacijom TV uređaja postala veoma ozbiljan konkurent proizvođačima koji su prilično dominantni na našem tržištu, a mislimo primarno na Samsung i LG.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet slike
  • Digitalni tjuner, CI interfejs
  • Nešto ograničenije Smart funkcije
  • WiFi (DLNA podrška)
  • Pasivna 3D tehnologija

Utisak kvare

  • Pozicija konektora sa zadnje strane

Specifikacija

  • Dijagonala: 40" (16:9) Edge LED (LED Direct)
  • Rezolucija : 1920x1080 pix (16:9) Full HD (300cd/m2, 4000:1)
  • Video: AMR+400 (Active Motion & Resolution), Digital Noise Reduction, 3D Digital Comb Filter, Active Backlight Control
  • Tjuner: Freeview (DVB-T), DVB-C / DVB-C (HD), Freeview HD (H.264), DVB Common Interface (CI) + DVB Common Interface (CI +) v1.3
  • Audio: NICAM Stereo, Virtual Surround Sound, Dolby Digital Plus, Sound Output (RMS) W : 2X8W
  • Smart funkcije: SmartTV, DLNA DMP, Browser
  • Dodatno: 3D slika, konverzija 2D u 3D, USB Multimedija
  • Konekcije: VGA, 3x HDMI, SCART, komponentni, kompozitni AV, digital audio output, 3.5mm headphones, LAN, 2x USB, WiFi, CI slot

Toshiba L5 Series 40L5435D

Televizor je interesantnog i atraktivnog dizajna, sa tankim crnim okvirom sa bočnih i gornje strane, dok je sa donje strane tu elegantna srebrna lajsna. Postolje je u istom srebrnom finišu, prilično široko, tako da je TV stabilan i ne klati se prilikom pomeranja ili korišćenja tastera (koji su smešteni pozadi, sa leve strane). Dodatno, može se naravno montirati i na zid pomoću VESA 100x100mm nosača, stim što opet vidimo da su konektori sa zadnje strane praktično u ravni zadnje stranice TV-a, što znači da će morati da se vodi računa oko izbora nosača kako bi konektori kablova koji se priključuju imali dovoljno mesta. Sa zadnje strane su integrisani zvučnici, a kao i obično, vidimo i da je strujni kabl fiksiran. U pratećem pakovanju stižu dva kabl-adaptera (komponentni i kompozitni), odličan daljinski upravljač i 2 seta 3D naočara koje su nam se vrlo dopale pošto su veoma lagane i skoro se ne osećaju dok se nose.

Sa zadnje strane TV-a se nalazi šest tastera, koji jesu obeleženi, ali pošto će se napipavati rukom iza ekrana, ne verujemo da će te oznake mnogo značiti. Generalno, tu su više kao nužno zlo, za slučaj da zagubite daljinac. Od konektora vidimo LAN, SCART, D-Sub, antenski, tri HDMI (šteta što jedan nije postaljen bočno) i koaksijalni S/PDIF audio izlaz. Bočno (ali ne i blizu ivice TV-a) su CI slot, 3.5mm konektori za slušalice, komponentni video i kompozitni AV signal, kao i dva USB porta. Kao i kod svih novijih televizora, i ovaj podržava direktnu reprodukciju multimedijalnog sadržaja sa USB medija (video u dat / mpg / mpeg, vob, mp4, mkv, Xvid, ASF, 3GP, flv formatima). Tu su LAN i ugrađeni WiFi, a uz podršku za DLNA standard, TV može strimovati multimediju direktno sa mreže, što je odlična opcija za one koji ne žele da provlače kablove.

Rezime

Slika ovog modela je dosta dobra i jeste bolja od modela iz L3 serije, ali je L7 osetno ispred po pitanju jačine osvetljenja i kvaliteta reprodukcije boja. Ipak, sa širokim uglovima gledanja i sjajnom oštrinom neće biti zamerki ni kada se pusti neki video visoke rezolucije gde se mane lakše uočavaju. Tjuner je dovoljno osetljiv da će uhvatiti sve kanale bez većih problema, a kao i uvek, dosta zavisi od jačine i kvaliteta signala koji mu se dovede. Za kraj smo ostavili i Smart funkcije koje su u ovom slučaju prilično bazične, sa ugrađenim browserom i nekim najčešće korišćenih servisa, no daleko od naprednog rešenja koje smo videli kod L7 serije. Ipak, ako vam Smart funkcije nisu na prvom mestu, već da po što boljoj ceni dobijete dobru Full HD sliku i podršku za 3D, ovo će biti odličan izbor.

Conclusion

Picture is good, even better than the picture L3 series models provide but L7 is better in terms of brightness and color reproduction. With wide viewing angles and great sharpness there will be no complaints while playing some high-definition videos where the flaws are easier to perceive. The tuner is sensitive enough so it will receive all the channels, and as always, a lot depends on the strength of the wireless signal. Smart features are basic ones with a built-in browser, and some of the most frequently used services, but far from the advanced solution that we have seen in the L7 series. However, if you do not care about Smart functions, but only to get a good Full HD picture and 3D support at affordable price, this would be an excellent choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 590€

Toshiba ustupio: Toshiba L5 Series 40L5435D