Thermaltake Spacecraft VF-I

Midi Tower kućište poznatog proizvođača, koje po ceni spada u srednju klasu, ali po svemu viđenom deluje kao da je iz više kategorije. Dobar kvalitet izrade, odlične opcije hlađenja, tool-free dizajn i prostor za ozbiljnije konfiguracije.

Iz Thermaltake kompanije nam stiže interesantno kućište Midi Tower formata, model Spacecraft VF-I, koje spada u neku srednju kategoriju gledajući cenu. Ipak, proizvođač se potrudio da upakuje što više toga što inače nalazimo kod modela iz više klase. Ovakvo kućište će biti zahvalno i za one koji planiraju malo zahtevniju konfiguraciju, a opet ne žele da potroše mnogo novca. Uz dovoljno prostora u unutrašnjosti kućišta i odličnim opcijama za hlađenje, biće sigurno popularan među entuzijastima.

Ključne karakteristike

  • Podrška za vodeno hlađenje (240mm)
  • Odlične opcije za hlađenje
  • Odličan kvalitet izrade
  • Tool Free dizajn

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mid Tower (MicroATX, ATX matične ploče)
  • Uređaji: eksterno 4x 5.25", 1x 3.5", interno 5x 3.5", 1x 2.5"
  • PCI ekspanzija: 7
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 120mm Blue LED fan (1000rpm,16dBA), napred 120mm opciono, 2 x 120mm gore opciono, dole 80/120mm opciono, bočno 120mm opciono
  • Dodatno: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 462 x 216 x 485 mm
  • Težina: 6.1Kg

Thermaltake Spacecraft VF-I

Kućište je dimenzija 462 x 216 x 485 mm i teži oko 6.1Kg, i spada u Midi Tower modele. Dizajn je prilično atraktivan i moderan, a interesantno je da je cela prednja maska napravljena od aluminijuma, što se zaista vrlo retko može videti u ovom cenovnom rangu. Napred vidimo metalnu mrežicu kao i dosta otvora za ventilaciju (kojih ima i sa gornje i leve bočne strane kućišta gde se vidi i jedan deo od providnog pleksiglasa). Kvalitet izrade je veoma dobar, kućište ima vrlo dobru finalnu obradu, a prazno teži oko 6Kg, što je i neki prosek za ovu kategoriju (po dimenzijama). Power i Reset tasteri su smešteni sa desne bočne strane prednje maske (zajedno sa statusnim diodama), dok po jedan USB 2.0 i 3.0 port i dva 3.5mm audio konektora zauzimaju jedan 3.5" slot sa prednje strane.

Kao što je i očekivano, bočne stranice se vrlo lako skidaju, odvrtanjem thumbscrew šrafova, i celo kućište prati Tool-Free dizajn, i jedina stvar koja zahteva šrafciger jesu šrafovi za fiksiranje PCI kartica (mada se i tu mogu staviti thumb screw šrafovi). Cela unutrašnjost kućišta je crne boje i ima dsta prostora i za malo zahtevnije konfiguracije: bez problema staje grafička kartica dužine do 12.5”/32cm. Dodatno, visina CPU kulera će biti maksimalno 168mm, i na kraju da pomenemo samo to i da je podržana instalacija vodenog hlađenja sa hladnjakom dimenzija do 240mm. Za jedan Midi Tower srednje klase, i više nego dobro.

Po pitanju hlađenja, ništa nije ostavljeno slučaju, pa tako uz samo kućište dolazi jedan 120mm ventilator instaliran pozadi, a prostora ima za još pet ventilatora i to napred, dole i bočno po jedan i dva na gornjoj stranici (naravno, ukoliko se koristi vodeno hlađenje, ova dva ventilatora menja hladnjak). Iako većini to verovatno neće biti potrebno, proizvođač je na sajtu lepo naveo i ilustrovao koji ventilator se za šta koristi, a ostavlja na kupcima da sami odaberu koje će ventilatore koristiti. Svi 5.25" (ukupno ih staje četiri), jedan eksterni i pet internih 3.5" uređaja se fiksiraju bez šrafova, korišćenjem jednostavnog mehanizma sa plastičnim klipovima.

Rezime

Ovo kućište je dobar primer kako se za dobar kvalitet i set opcija ne mora puno platiti. Thermaltake je svakako jedno od poznatijih imena kada su kućišta u pitanju, a model Spacecraft VF-I je najbolji primer kako jedno Midi Tower kućište treba da izgleda: moderan ali i elegantan izgled, odličan kvalitet izrade, dosta prostora u unutrašnjosti za malo kompleksnije konfiguracije, uz toll-free dizajn i stvarno dosta opcija za hlađenje. Sve to po prilično dobroj ceni, tako da bez problema dobija našu preporuku.

Conclusion

This case is a good example of how the good quality and feature set does not have to be expensive. Thermaltake is one of the best known names when it comes to cases, and the Spacecraft VF-I model is the best example of how a Midi Tower case should look like: a modern yet elegant appearance, excellent build quality, plenty of room for complex configurations with toll-free design and plenty of cooling options. All this is available at an affordable price, so we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 70€

KimTec ustupio: Thermaltake Spacecraft VF-I
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)