Thermaltake New Soprano

Novi model Soprano kućišta je već neko duže vreme dostupan na tržištu, a radi se o Midi Tower modelu odličnih karakteristika. Veoma dobar kvalitet izrade i materijala, izolacija buke iz kućišta kao i tool-free instalacije su najinteresantiji detalji ovog modela koji nema problem da opravda svoju cenu.

Još jedno interesantno kućište nam stiže iz Thermaltaka, kompanije koja nam je dobro poznata po prilično kvalitetnim kućištima i napajanjima. Originalni model Soprano je odlično prošao kod kupaca, pa je logično da imamo i novu, osveženu verziju koja je već i sam stara par godina. Bez obzira što se ne radi o tek predstavljenom kućištu, nije loše podsetiti se šta se sve može naći po odličnoj ceni, a da je u pitanju kvalitetno kućište odličnih karakteristika i kvaliteta. Radi se o Midi Tower modelu koji ima sasvim dovoljno prostora za većinu konfiguracija srednje kategorije, tako da će u startu odlično odgovarati širem krugu potencijalnih kupaca.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Odličan dizajn
  • Tool Free dizajn
  • Zvučna izolacija
  • Za ovakvo kućište, odlična cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mid Case (Micro ATX, ATX matične ploče)
  • Uređaji: eksterno 4x 5.25",1 x 3.5", interno 5x 3.5"/2.5", docking 1x 3.5"/2.5"
  • PCI ekspanzija: 7
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 120 x 120 x 25 mm Turbo fan (1000rpm,16dBA), napred 200 x 200 x 20 mm Blue LED fan x 1 (600rpm, 13dBA), dole opciono 120mm
  • Dodatno: 2x USB 2.0, USB 3.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 460 x 220 x 510 mm
  • Težina: 8.3Kg

Thermaltake New Soprano

Dimenzije od 460x220x520 mm odgovaraju onome što i očekujemo od jednog prosečnog Midi Tower modela, dok je težina od preko 8Kg impresivna i uliva poverenje (posebno pošto kućište dolazi bez instaliranog napajanja), a za šta je "krivac" nešto deblji i kvalitetniji lim. Dizajn kućišta je vrlo elegantan, sa prepoznatljivim stilom prednje stranice koja asocira na talas, što smo već videli kod Thermaltake modela. Odmah primećujemo da taj "talas" predstavlja u stvari vrata koja se otvaraju i otkrivaju četiri 5.25" i jedno 3.5" ležište, kao i pristup filterima za vazduh. Pri vrhu kućišta nalazimo standardne Power i Reset tastere sa statusnim diodama, kao i po dva USB 2.0 i 3.0 konektora i 3.5mm portove za mikrofon i slušalice.

Ono što nam je međutim još interesantnije od toga jeste poseban docking station sa gornje strane. Radi se o jednostavnoj opciji da sa gornje strane umetnete (vertikalno) 2.5" ili 3.5" SATA hard disk i tako ga priključite na sistem, bez potrebe da se otvara kućište, što smo već videli na nekim drugim modelima, a što dosta olakšava posao onima koji često menjaju ili nose diskove sa sobom. Leva bočna stranica kućišta ima prozor od pleksiglasa (ne celom površinom), a sa zadnje strane vidimo i tri otvora za vodeno hlađenje koji su obloženi gumom. Obe bočne stranice se brzo skidaju i potrebno je samo odvrnuti par thumbscrew šrafova.

Unutrašnjost kućišta nam otkriva dosta prostora na raspolaganju, otvore (obložene gumom) za provlačenje i skrivanje kablova, kao i veliki otvor za pristup zadnjoj strani matične ploče kada je potrebno skinuti kuler koji koristi backplate. Ono što možda neće svi primetiti jeste da su bočne stranice obložene sunđerastim materijalom koji ima ulogu da eliminiše buku koja dolazi iz kućišta. Napajanje će stajati u donjem delu kućišta, a sve instalacije su tool-free, pošto ne zahtevaju korišćenje posebnog alata, što je pohvalno. Prostora ima za ukupno pet hard diskova (2.5" ili 3.5"). Što se hlađenja tiče, kućište dolazi sa dva instalirana ventilatora: pozadi 120mm i napred 200mm, dok se dodatno još i dole može instalirati još jedan 120mm, ukoliko napajanje nije nešto duže. Odmah da kažemo da smo navikli da kod kućišta ovih dimenzija i kategorije vidimo i znatno bolje opcije hlađenja.

Rezime

Po pitanju ograničenja kada su u pitanu druge periferije, maksimalna visina CPU kulera je 175mm a dužina grafičke kartice 315mm, što je sasvim dovoljno i za malo naprednije konfiguracije. Kućište je odličnog kvaliteta izrade i materijala, i tu nema nikakve zamerke. Ukoliko bi bilo nešto što bi menjali, verovatno bi to bila mogućnost instalacije većeg broja ventilatora, posebno pošto smo videli i dosta manja kućišta sa više dostupnih ventilatora. Ipak, performanse hlađenja će dosta zavisiti i od same konfiguracije, a u kombinaciji sa vodenim hlađenjem koje je podržano, verujemo da neće biti problema da se i malo zahtevniji hardver adekvatno ohladi.

Conclusion

In terms of limitations, the maximum CPU cooler height is 175mm and the length of the graphics card 315mm, which is enough for more advanced configurations. The case characterized high build quality and materials, beyond reproach. It would be good to have the option to install a large number of fans, as there are many smaller cases with more available fans. Cooling performance will depend on the configuration, and in combination with supported water cooling, there will be no problems to adequately cool even the demanding hardware.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 135€

KimTec ustupio: Thermaltake New Soprano
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)