Thermaltake Core V1 Mini-ITX

Iako je minijaturnih dimenzija, Thermaltake je uspeo da dosta toga upakuje u Core V1 kućište. Iako prostora ima samo za Mini-ITX ploče, bez problema staje dosta toga i ima prostora i za malo zahtevnija kućišta.

Sve više proizvođača kućišta se okreće kompaktnom Mini-ITX formatu, što najbolje govori o rastućoj popularnosti ovog vrlo interesantnog sistema. Tako je i sa Thermaltakom, koji je pre oko godinu dana predstavio Core V1 kućište koje odgovara ovoj kategoriji. U pitanju je Mini Tower varijanta veoma malih dimenzija u koju staju samo Mini-ITX ploče (za razliku od sličnih modela koji su prilagođeni i MicroATX formatu). Ipak, proizvođač je uspeo da upakuje dosta toga u ovaj format, zbog čega je ovo kućište pokupilo zaista sjajne kritike.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Kvalitetna izrada
  • Funkcionalan dizajn
  • Dobre opcije hlađenja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mini Case (Mini-ITX matične ploče)
  • Uređaji: interno 2x 2.5"/3.5" interno
  • PCI ekspanzija: 2
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 2x 80mm, napred 200 x 200 x 30 mm fan (800rpm, 13dBA) (opciono 1x 120/140mm
  • Dodatno: 2x USB 3.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 276 x 260 x 316 mm

Thermaltake Core V1 Mini-ITX

Ovo kućište je vrlo jednostavnog ali i prilično elegantnog dizajna, oblika kocke sa gornjom zaobljenom ivicom, tako da deluje vizuelno još manje. Ne zauzima mnogo prostora sa svojih 276x260x316mm, a zbog metalne mrežice koja pokriva celu prednju stranicu i prepoznatljivog Thermaltake bedža napred, sigurno će se mnogima dopasti na prvi pogled. Osnovna verzija dolazi u konfiguraciji sa gornjom stranicom sa prozorom i dve bočne stranice sa otvorima za hlađenje, dok se po potrebi ove bočne mogu zameniti i stranicama sa prozorima od pleksiglasa. Da bi cela prednja stranica bila slobodna, Power i Reset tasteri sa statusnim diodama kao i po dva USB 3.0 i 3.5mm audio konektora su smešteni sa leve bočne strane, ali skroz pri dnu, što možda nije baš najzgodnije ukoliko kućište stoji na podu.

Pogled na zadnju stranicu nam otkriva par stvari, prvo da se sve stranice (bočne i gornja i donja) vrlo lako skidaju odvrtanjem thumbscrew šrafova, kao i to da ima prostora za dve dodatne kartice za ekspanziju i dva 80mm ventilatora. Otvaranjem kućišta vidimo da je i ovde implementiran sve popularniji (i vrlo praktični) dizajn sa dve komore, gde je predviđeno da u gornjem delu stoji matična ploča sa karticama i komponentama, dok je donji deo rezervisan za napajanje i kablove, čime se odlično distribuira toplota. Hlađenje je dosta dobro za model ovih dimenzija, tako da imamo napred već ugrađen 200mm ventilator koji se okreće na konstantnih 800RPM-a, dok je pozadi ostavljen prostor za dva 80mm ventilatora koje bi trebalo ugraditi kako bi topao vazduh bio efikasno odstranjen iz kućišta. Dodatno, ukoliko je to potrebno, ovaj model umesto ventilatora napred može da primi i radijator vodenog hlađenja dimenija 120mm ili 140mm.

Rezime

Za one koje zanimaju ograničenja po pitanju dimenzija hardvera koji se može ugraditi, da kažemo da staje CPU kuler visine do 140mm, VGA kartica od maksimalno 285mm dužine kao i napajanje do 200mm. Prostora ima za dva hard diska od 3.5" ili 2.5", bez mesta za 5.25" uređaje. Ovo kućište je dobar primer kako se ovako mali prostor može maksimalno iskoristiti i dobiti dovoljno mesta i za malo zahtevnije konfiguracije. U svojoj kategoriji, Thermaltake Core V1 sigurno zauzima jednu od top pozicija.

Conclusion

For those interested in restrictions on the dimensions of hardware that can be installed, let’s say it is possible to implement a CPU cooler up to 140mm height, a VGA card up to 285mm in length and a power supply up to 200mm. There is a space for two 3.5" or 2.5" hard disks, but there is no room for 5.25" devices. This case is a good example of how such small space can be maximally used providing enough room for demanding configurations. In its category, Thermaltake Core V1 takes one of the top positions.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 47€

KimTec ustupio: Thermaltake Core V1 Mini-ITX
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)