Svetska zdravstvena organizacija i Viber udružuju snage u borbi protiv deziformacija o COVID 19

Svetska zdravstvena organizacija (WHO / SZO) i Rakuten Viber danas su objavili pokretanje partnerstva radi borbe protiv dezinformacija u vezi sa COVID-19 putem globalno dostupnog interaktivnog višejezičnog čet bota. Namena čet bota je da pruži značajan doprinos u sprečavanju širenja lažnih vesti i netačnih informacije u vezi sa virusom.

Kako bi bila pružena pomoć onima koji traže precizne i jasne zdravstvene informacije, čet bot će biti dostupan na engleskom, arapskom, ruskom i uskoro na još 20 jezika. Čet bot se najviše bavi često postavljanim pitanjima i prenošenjem najaktuelnijih informacija vezanih za pandemiju. Rubrika “Najnovije vesti” sadržaće trenutno dopunjene aktuelne informacije, preuzete direktno sa vebsajta Svetske zdravstvene organizacije – dostupne na čitaočevom dlanu. Ostale rubrike će nositi naslove „Zaštitie se“, „Kako pravilno koristiti masku“, „Preporuke za putnike“, uz koje će interaktivni kviz „Zablude“ testirati čitaočevo poznavanje virusa. Dugme „Doniraj sada“ će omogućiti korisnicima da podrže borbu SZO protiv pandemije putem donacija za Fond za solidarno delovanje COVID-19.

“SZO namerava da ovim putem dopre do najvećeg mogućeg broja ljudi i prenese im pouzdane zdravstvene informacije posredstvom inovativne digitalne tehnologije. Informacije su moć i u mogućnosti su da spašavaju živote tokom ove pandemije,“ izjavio je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

“Pomažemo ljudima da ostanu povezani, kao i što pomažemo vladama i agencijama za javno zdravstvo širom sveta da ovim putem podele sadržaj važnih proglasa i bore se protiv dezinformacija. Rakuten Viber i SZO će zajedno raditi da pomognu pojedincima i zajednicama da budu informisani i zdravi tokom ovog izazovnog vremena. Koristite čet bot, pomozite sebi – i pomozite vašim bližnjima tako što ćete im ga preporučiti i sa njima podeliti njegov sadržaj. Digitalna komunikacija je bezbedna!“ rekao je Đamel Agaua, Generalni direktor kompanije Rakuten Viber.

Čet bot je besplatan i već dostupan za sve Viberove korisnika širom planete. Ova mobilna aplikacija će takođe predstaviti i posebno dizajnirani paket stikera koji će dopuniti i podržati nastojanja svih zdravstvenih radnika u prvim linijama fronta u borbi protiv virusa – kao i širiti optimističnu i pozitivnu poruku širom sveta – tokom vanrednih mera i zabrane kretanja. Svi koji budu preuzeli paket stikera sa Viberovog Stiker marketa će momentalno ostvariti brz i lak pristup čet botu. Čet bot će biti dostupan i putem ovog linka: https://vb.me/c6e9fa