Svestrani Samsung CLX-3160NF

Ovaj uređaj ima dugačak spisak opcija, počevši od mrežnog adaptera i konektora za flash diskove, do mogućnosti kolor štampe, kopiranja, skeniranja i faksiranja. Ono što je zajedničko za sve ove funckije je jednostavnost upotrebe, a kvalitet je takav da predstavlja izuzetnu konkurenciju u ovoj kategoriji.

Kompanija Samsung je na našem tržištu najviše poznata po monitorima, ali postoji i veliki broj modela štampača razne namene. Jedan od naprednijih modela je i onaj koji ćemo predstaviti, CLX-3160FN. Ovaj uređaj može da štampa crno belo i u boji, skenira, kopira, šalje i prima fax i radi preko mreže. Teško da se može smisliti nešto što CLX-3160 nema, i on zaista predstavlja multifunkcijski uređaj na najbolji mogući način.

Ključne karakteristike

  • 4-u-1 uređaj: štampač, skener, kopir i fax
  • Kolor laserska štampa
  • Kopiranje ima zanimljive dodatne funkcije
  • Postoji ADF fioka za automatsko ubacivanje do 50 listova za kopiranje ili faksiranje
  • Fax ima telefonski imenik koji se može sačuvati direktno na USB flash disk
  • Štampa direktno sa flash diska i skeniranje direktno na njega
  • Integrisani mrežni adapter
  • Odličan kvalitet štampe, crno belo i u boji

Utisak kvare

  • Brzina rada je u najboljem slučaju prosečna
  • Kolor otisci nisu savršenih boja

Specifikacija

Samsung CLX-3160FN - Tehnologija štampe: Laser - Color

  • Tehnologija skeniranja: CIS sa 24-bitnom paletom boja
  • Funkcije: Kopiranje, skeniranje i štampanje u crno belo i u boji, fax
  • Rezolucija štampe i kopiranja: maksimalno 2.400 x 600 dpi (interpolacijom)
  • Rezolucija skeniranja: 600 x 1.200 dpi optička (4.800 x 4.800 dpi interpolacijom)
  • Brzina štampe: do 16 str/min mono, 4 str/min kolor
  • Brzina kopiranja: do 16 str/min mono, 4 str/min kolor
  • Fax: rezolucija 200 x 200 dpi mono, 300 x 300 dpi kolor, 4MB memorije
  • Podržane dimenzije papira: maksimalno 216 x 356 mm
  • Ulazni kapacitet štampanja: 150 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0, LAN
  • Dimenzije: 466 x 429 x 486 mm
  • Težina: 20.5 Kg
  • Nivo buke: 35 - 52 dBA
  • Mesečni obim štampe: 24.200 kopija
  • Dodatno: mrežni adapter, 128MB integrisane memorije, USB port sa prednje strane za PictBridge uređaje ili flash disk

Samsung CLX-3160FN

Mogli bi reći da je ovaj multifunkcijski uređaj prava grdosija, pošto teži preko 20 kilograma. Srećom postoje ispusti sa strane koji služe za lakše prenošenje, pa će moći jedan čovek da ga prenese. Generalno deluje veoma kvalitetno, sigurno će se uklopiti bilo gde, ali imajući u vidu sve njegove opcije, kao i podatak da je mesečni obim štampe 24.200 kopija, mislimo da će biti pre izbor za kancelarijsku nego kućnu upotrebu. Pogotovo kancelarije kojima treba pouzdan štampač, kopir, fax i skener i to u boji.

Štampač poseduje ulaznu fioku kapaciteta 150 listova, i jednu posebnu fioku za pojedinačne specijalne medije. Dodatno, može se dokupiti još jedna fioka kapaciteta 250 listova. Fiksirana za skener je i ADF (automatic document feeder) fioka koja prima do 50 listova za automatsko skeniranje/kopiranje/faksiranje. Kapacitet izlazne fioke je 100 listova koji izlaze licem na dole i pravo na držač koji će sprečiti da padnu na pod. Odmah ispod izlazne fioke se nalazi i ne mali toner koji sadrži jedan crni i tri kolor kertridža. Ceo sistem je veoma jednostavan, a kertridži su poput patrona koje se umeću bez poterbe za vađenjem celog tonera. USB i mrežni konektor se nalaze sa zadnje strane uređaja, a tu su i konektori za povezivanje na telefonsku liniju, kao i izlaz za telefon.

Kapaciteti kertridža koji dolaze u pakovanju su 1500 kopija za crni i po 700 za one u boji, sa prosečnih 5% pokrivenosti stranice A4 formata. Standardni kertridži su većeg kapaciteta, 2000 kopija za crni odnosno po 1000 za one u boji. Kontrolni panel se nalazi na gornjem delu uređaja ispod skenera, a na njemu se nalazi dvoredni LCD ekran oko koga su raspoređeni tasteri za kretanje kroz menije, kao i Fax, Copy i Scan/Email tasteri. Postoje i tasteri posebno za funkcije Fax, Copy i Extra, a tu je i cela numerička tastatura za lakše korišćenje faksa. Zanimljivo je da postoje odvojeni tasteri za kopiranje crno belo i u boji.

Kada je brzina rada u pitanju, štampanje je sasvim zadovoljavajuće sa deklarisanih 16 i 4 stranica u minuti za crno belu i kolor štampu, respektivno. Skeniranje, samim tim i kopiranje je znantno sporije, ali ovaj uređaj i nije napravljen da bude brzinski šampion. Kada se kopira, stranice se mogu skalirati od 25% do 400% kada je izvor u skeneru, ili od 25% do 100% kada se koristi ADF. Osim običnog kopiranja, postoje još i ID card copy, poster copy, image clone, 2-up, 4-up copy, i zoom.

Što se tiče faksa, može se koristiti telefonski imenik sa 30 one-touch brojeva za brzo biranje, još 240 brojeva za brzo biranje i još 200 brojeva za grupe. USB konektor sa prednje strane služi za povezivanje sa nekim PictBridge digitalnim aparatom da bi se fotografije direktno štampale, ili USB flash diskom na koji možete direktno sačuvati skenirane stranice u TIFF, JPG ili PDF formatu, ili sa koga možete direktno štampati materijal istih formata. Dodatno, celokupni telefonski imenik se može jednostavno bekapovati na USB flash disk.

Kada govorimo o kvalitetu crno bele štampe, on je odličan. Tekst je veoma oštar i čitljiv bez obzira na veličinu fonta, a nijanse sive su odlične kada je štampanje grafike. Štampa u boji je takođe veoma dobra, sa odličnom oštrinom ali i nešto slabije prikazanim bojama. Šta ovo znači? U suštini znači da ćete ukoliko želite da štampate fotografije sa željom da otisci budu profesionalnog kvaliteta, verovatno ćete bolje proći sa nekim pravim foto štampačem. Sa druge strane, što se tiče praktičnosti i funkcija, ovaj uređaj zamenjuje 4 druga, a sa mogućnošću kolor štampe u laserskoj tehnologiji nema baš puno konkurenata.

Rezime

Teško je naći neku zamerku ovako kompleksnom uređaju, pogotovo posle ovako dobrih rezultata. Verovatno je ovo i idealna ponuda za kancelarije kojima je potreban univerzalan uređaj za praktično sve, koji je dovoljno fleksibilan za svakodnevne poslove uz visok mesečni obim štampe. Lasersko štampanje u boji, kopiranje sa dodatnim funkcijama, skeniranje, korišćenje USB flash diskova, faksiranje su sasvim dovoljan razlog da se ovakav štampač što pre nađe u vašoj kancelariji.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2007.): 623€

ERC Computers ustupio: Samsung CLX-3160FN
maloprodaja: Erc Commerce partneri, spisak prodavnica na ovom linku.