Super Flower SF-2000 Full Tower

Ovo je trenutno i najbolje kućište ovog proizvođača. U pitanju je Full-Tower model koji dolazi sa 8 instaliranih ventilatora (ima mesta za još jedan dodatni). Od stvari koje su nam se najviše dopale su tu Hot-Swap ležišta za hard diskove sa prednje strane.

Super Flower je novo ime na našem tržištu, a već za kratko vreme se nametnuo kao jedan od top proizvođača napajanja. U ponudi su međutim i kućišta koja možda i ne dobijaju toliko prilika da se pokažu na najbolji način. Srećom, tu je trenutno i najbolji model u ponudi, SF-2000. Ovo je Full-Tower kućište koje je namenjeno svima koji imaju malo naprednije konfiguracije, ali i bilo koga kome će značiti to što kućište dolazi sa već instaliranih 8 ventilatora, 4 Hot-Swap fioke za hard diskove, kao i podrškom za instalaciju vodenog hlađenja sa 360mm radijatorom. Prostora ima dosta na raspolaganju, što uz odličan kvalitet izrade i dobru cenu čini i dobitnu kombinaciju.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Prostor za ukupno osam ventilatora (svi su instalirani)
  • Četiri Hot-Swap HDD tray-a
  • Tool-free dizajn

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: ATX Full Tower (E-ATX, Full ATX, Micro ATX)
  • Uređaji: eksterno: 5.25” x4, 3.5" x1, interno: 6 (4x Easy Swap 3.5" Drive Bays), 2x 2.5"SSD, HDD Drive Bays
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Gornja strana: 2x 200mm Silent Fans (24dBA)
  • Zadnja strana: 1x120mm Fan at Rear
  • Prednja strana: 2x120mm Red LED Silent Fans (19dBA)
  • Leva bočna strana: 2x 200mm Red LED Silent Fans (24dBA)
  • Desna bočna strana: 1x120mm super slim fan for CPU
  • Dodatno: 1x USB 3.0, 2xUSB 2.0, e-SATA, Audio, Mic
  • Dimenzije: 549mm x 254mm x 590mm
  • Težina: 13Kg

Super Flower SF-2000

Ovo je masivno kućište dimenzija 549x254x590 mm koje teži čak 13Kg kada ga izvadite iz kutije. Što se dizajna tiče, teško da će proći nezapaženo pošto izgleda prilično interesantno i pomalo futuristički, sa oštrim linijama i crno-crvenom kombinacijom boja (crno je spolja, a crveno unutra). Da dodamo i to da se koriste crveni LED ventilatori, kao i da u ponudi postoji model potpuno crn i iznutra, sa plavim LED ventilatorima, tako da će biti zadovoljni i oni koji ne vole crvenu boju. Od stvari koje nam privlače pažnju je tu nešto veći poklopac sa leve bočne strane, gde su smeštena dva 200mm ventilatora, i gde imamo i dva manja providna prozora od pleksiglasa. Prednja maska je naravno plastična, a odmah vidimo da se donji deo može otvoriti i da u vratima krije dva 120mm ventilatora koji duvaju direktno na instalirane hard diskove.

U gornjem delu prednje stranice imamo i četiri 5.25" ležišta, dok su iza vrata sa ventilacijom smeštena šest ležišta za hard diskove, od kojih čak četiri imaju Hot-Swap mehanizam, koji omogućava stavljanje i vađenje diskova bez otvaranja kućišta i gašenja računara. Pri vrhu prednje stranice su smešteni svi dostupni konektori za prednju stranu: dva 3.5mm za mikrofon i slušalice, dva USB 2.0, jedan USB 3.0 i eSATA, kao i Power i Reset tasteri i statusne diode. Desna bočna stranica kućišta je za razliku od leve skoro potpuno ravna, stim što tu vidimo da je proizvođač ubacio, kako se ispostavilo, 120mm ventilator vrlo niskog profila, koji izvlači topao vazduh sa zadnjeg dela matične ploče gde je fiksiran ventilator za CPU. Sa zadnje strane kućišta vidimo manje više standardni raspored, stim što imamo tri otvora za cevi vodenog hlađenja. Postoje i dva prekidača kojima se reguliše broj obrtaja gornjih ventilatora (High, Low i Off). Obe stranice se lako skidaju, odvrtanjem thumb screw šrafova. Ono što se ne vidi odmah su čvrste i velike stope sa donje strane, kao i dva filtera za prašinu, jedna namenjen ventilatoru napajanja, a drugi za dodatni ventilator koji se može instalirati u donji deo kućišta.

Za one koji ne vole da se bave naknadnom kupovinom i ugradnjom ventilatora, da kažemo da ih ovde već ima čak 8, i to dva 200mm u gornjem delu, dva 200mm bočno, dva 120mm napred i po jedan 120mm sa druge bočne strane i pozadi. Impresivna brojka koja je i dovoljna da se kućištu pruži dovoljno dobar protok vazduha. Inače, na raspolaganju su sedam slotova za proširenja, što znači da nema prostora za četiri dual-slot grafike (što nekome može pokvariti račun), ali sa druge strane ima za CPU kuler do visine od 165mm, grafičku karticu dužine 320mm, ali i 360mm radijator vodenog hlađenja. Unutra vidimo prilično veliki prostor na raspolaganju, stim što nema toliko otvora za provlačenje kablova koliko smo očekivali. Nije loše znati da će za napajanje ventilatora, kao i za napajanje hard diskova koji budu koristili Hot-Swap fioke, biti potrebni Molex, 4-pinski konektori. U donjem delu kućišta ima prostora za još jedan 120mm ili 140mm ventilator, koji bi trebao bez problema da stane čak i ukoliko imate neko veće napajanje.

Rezime

Ovo kućište je dobar izbor za one kojima treba malo kvalitetnije rešenje, posebno što se tiče hlađenja, i dolazi sa čak 8 ugrađenih ventilatora. Prostora ima dosta, i jedino će kratkih rukava ostati oni koji su planirali da instaliraju četiri dual-slot grafičke kartice. Ono što je bitno je da nije uopšte bučno dok radi, a da se ipak dobija prilično veliki protok vazduha. Kvalitet izrade kućišta je odličan, a samo ćemo pomenuti sjajno rešenje za Hot-Swap sa prednje strane, sa konstatacijom da je stvarno šteta što se više proizvođača ne odluči za tako nešto. Ovo kućište ne spada u jeftinije modele, već se radi o top modelu kompanije Super-Flower, koji može bez ikakvih problema da se takmiči sa nekim dosta poznatijim modelima.

Conclusion

This case is a good choice for those who need a high quality solution, especially bearing in mind the fact the cooling system comes with 8 built-in fans. There is enough space, but not enough for those who are planning to install four dual-slot graphics cards. It is not noisy at all when running and is characterized by high airflow. The build quality of the case is excellent, we will only mention a great solution for Hot-Swap on the front, and so more manufacturers should opt for this solution. This case is not one of the cheaper models; it is the Super-Flower’s flagship comparable to the renowned models.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 125€

Mid9 ustupio: Super Flower SF-2000
zvanični sajt: mid9.rs