Stručnjaci savetuju - Intenzivnija ulaganja u tehnologiju mogu da uspore odliv mozgova u Srbiji

Prema najnovijim prognozama, GDP će zabeležiti rast od 16 do 30 odsto do 2030. godine zahvaljujući ulaganjima u oblasti tehnologije. Osim toga, odliv mozgova može se drastično smanjiti poboljšavanjem radnih uslova za mlade generacije kroz uvođenje digitalizacije i veštačke inteligencije kao osnove za budući ekonomski razvoj, istaknuto je na konferenciji RE-SET SUMMIT 2021. Učesnici konferencije istakli su da Republika Srbija trenutno radi na osnivanju Nacionalnog instituta za veštačku inteligenciju, a značajnu podršku u ovoj oblasti pruža i kompanija Huawei, koja kroz brojne projekte pomaže mladima da steknu tehnološka znanja i razvijaju se u svojoj zemlji.

Kompanija Huawei poznata je po svom angažovanju u oblasti istraživanja i razvoja i kao takva značajna je za prenošenje tehnoloških znanja u procesu razvoja srpske privrede. Generalni direktor i direktor za razvoj industrije i ekosistema za Cloud i AI za Centralnu i Istočnu Evropu i nordijski region, Goran Ličanin, ističe da Huawei prenosi evropske tehnološke trendove na Srbiju i da se kroz osnivanje institucija i edukativne programe mogu postići značajni rezultati za privredu države.

„Kroz saradnju sa univerzitetima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, Huawei najavljuje realizaciju različitih edukativnih programa za implementaciju digitalne infrastrukture, što u budućnosti obećava značajne ekonomske dobitke. Naš inovacioni centar dostupan je za korišćenje resursa fakultetima, a planira se i otvaranje različitih laboratorija. Na ovaj način želimo da studentima omogućimo pristup novim tehnologijama i stvorimo interes da ostanu da rade i da se razvijaju u Srbiji”, istakao je Ličanin.

O potencijalu Srbije za razvoj veštačke inteligencije svedoči činjenica da veliki broj stručnjaka svoje znanje iz ove oblasti primenjuje u radu za inostrano tržište. Realizacijom inicijative države u izgradnji tehnološke infrastrukture može se ostvariti usmerenje postojećih znanja i na lokalno tržište. Jedan od načina za stvaranje novih talenata je ulaganje u Data centar u okviru koga se mladi ljudi obučavaju za rad u IT industriji.

„Činjenica da su neke kompanije, među kojima je i Huawei, već na početku ukazale poverenje Data centru i stavile na raspolaganje svoju opremu, govori o jedinstvenosti ideje na osnovu koje je centar nastao i potencijala njenog daljeg razvoja u budućnosti. Za nas je ovakav vid podrške veliki podstrek da krenemo dalje u realizaciju novih zamisli za implementaciju IT infrastrukture u zemlji”, naglasio je Danilo Savić, direktor Data Cloud Technology d.o.o.

Inicijativa države u osnivanju institucija koje mogu pružiti podršku razvoju digitalizacije i usavršavanju IT infrastrukture od velikog je značaja za usmeravanje privrede ka boljoj budućnosti.

„Porast GDP-a u budućnosti biće zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Da bi se to dogodilo, neophodno je osnivanje institucija. Država Srbija trenutno radi na osnivanju Nacionalnog instituta za veštačku inteligenciju, koji će zemlju povesti u pravcu maksimalne implementacije novih tehnologija i učiniti da se infrastruktura iskoristi na najbolji mogući način. Razvoj infrastrukture je i više nego potreban s obzirom na to da se 2021. godine očekuje korišćenje više od sedam milijardi uređaja u okviru nje”, dodao je Ličanin.

Korišćenje IT infrastrukture pogodovaće i razvoju mobilnih mreža i fiksne infrastrukture, što je od velikog značaja posebno za ruralne oblasti zemlje.

„Svi smo svesni da je Srbija ruralna zemlja i demografski različita. Imamo odlično pokrivanje gde 80 odsto domaćinstava ima više od 100 megabajta brzine. Kada je reč o mobilnoj mreži, situacija je još bolja. Fiksna infrastruktura međutim nije u sjajnoj situaciji - imamo oko 2.800 naselja u kojima nema odgovarajuće fiksne infrastrukture i priključka za internet”, rekao je Milan Dobrijević, v.d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Trend ulaganja u nauku doprineće daljem razvoju infrastrukture i komercijalnog okruženja, istovremeno smanjujući odlazak mladih iz zemlje koji će u takvim uslovima imati mogućnost sticanja najsavremenijeg znanja iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i priliku da srpskoj privredi obezbede bolju budućnost.