Speed-Link Darkfire Racing Wheel

S obzirom da je izgleda mnogo atraktivno, Darkfire volan nudi sasvim solidan kvalitet izrade i deluje da će dugo raditi bez ikakvih problema. Kompatibilan je sa PC i PS3 platformama, i ima ugrađene vibracije koje su postale neophodne za dobru vožnju.

Dobri volani se uvek traže, pogotovo ako i dodatno podržava više gaming platformi. Speed-Link je proizvođač periferija koji u svojoj ponudi ima prilično dobre modele specijalno namenjene igračima, među kojima su volani sigurno među najtraženijim. Darkfire komplet spada u srednju kategoriju, gde se kombinuju prilično povoljna cena i dobre performanse. Dodatno, ovde imamo i podršku za PS3 konzolu pored USB-a odnosno PC-ja, ali su tu i vibracije bez kojih ni jedna simulacija vožnje jednostavno nije kompletna. Sve zajedno, ovo je komplet koji će prvestveno zbog odlične cene vrlo lako naći kupce, a po svemu sudeći, teško da će bilo koga razočarati.

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet izrade
  • Radi na PC-ju i PS3 konzoli
  • Ugrađene vibracije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kontroleri: D-Pad, dve poluge iza volana, pedale
  • Dodatno: vibracija
  • Interfejs: PC/PS3

Speed-Link Darkfire Racing Wheel

Ceo komplet je napravljen od crne mat plastike, bez nekih detalja koji skreću pažnju, tako da nam na prvi pogled deluje i pomalo neugledno. Ipak, plastika je dosta dobrog kvaliteta izrade i deluje prilično postojano, pa verujemo i da će volan izdržati nešto agresivniju upotrebu bez ikakvih problema. Prva stvar koju smo proverili jeste sistem montaže odnosno fiksiranja, a ovde se koriste vakumske stope. Ovo znači dve stvari, prvo da nema neke dodatne skalamerije za montažu, a drugo da površina stola mora biti potpuno glatka, da bi se stope savršeno zalepile, posle čega će biti praktično nemoguće da se pomeri tokom igranja. Bočni delovi obruča su presvučeni silikonom, da bi se lakše i čvršće uhvatio, pa iako nije ergonomski oblikovan, dosta dobro leži u rukama.

Na volanu nalazimo dva tastera na samom obruču (zgodni su za pritiskanje palčevima), jedan 8-smerni D-Pad taster sa leve strane, četiri akcijska tastera sa desne strane, četiri dodatna akciona tastera na sredini kao i tri funkcijska tastera (Select, Home i Start), ali i dve standardne lopatice sa zadnje strane koje imaju funkciju menjanja brzina. Pedale deluju dosta robustno, sa teksturom koja sprečava proklizavanje nogu. Opruge su dosta čvrste i jake, sa dobrim otporom, tako da nam i deluje da će izdržati intenzivnu i dugotrajnu upotrebu. Ono što se naravno spolja ne vidi jesu ugrađeni motori za vibracije, što igrama daje potpuno novu dimenziju. Dopada nam se što su vibracije dovoljno snažne, ali ne i prejake za dugotrajno korišćenje.

Rezime

Ovaj volan se vrlo lako povezuje na PC računar ili PS3 konzolu, uz mogućnost malo detaljinijeg podešavanja i mapiranja funkcija tastera na PC-ju uz softver koji se dobija na CD-u. Volan jednostavno deluje vrlo čvrsto, dovoljno kvalitetno za dugotrajno korišćenje. Iako nije atraktivan kao neki drugi skuplji modeli, za uloženi novac pruža više nego dovoljno toga i svakako da zaslužuje preporuku.

Conclusion

It is easy to connect the steering wheel to a PC or PS3 console, with the possibility of detailed settings and mapping function keys on a PC using software that comes on the CD. Steering wheel seems hard enough to endure long-term use. While not as attractive as other, more expensive models, it provides many functions and deserves a recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

Desk ustupio: Speed-Link Darkfire Racing Wheel
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; Kneza Miloša 9, 011/3240017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs