SilverStone Raven RV03B-WA

Novi model iz stvarno fantastične Raven serije kućišta kompanije SilverStone. Ovaj model donosi par inovacija koje se tiču položaja matične ploče u kućištu ali i pozicije napajanja, čime se obezbeđuju odlične termalne performanse.

SilverStone Raven kućišta su dobro poznata među entuzijastima, a mi ćemo pomenuti samo to da su ovo jedinstvena kućišta u kojoj je pozicija matične ploče zarotirana za 90 stepeni, tako da se svi konektori nalaze sa gornje stranice kućišta. Ideja iza ovoga nije bila da se samo dobiju kućišta drugačija od konkurencije (mada svakako da je to rezultat), već i da se napravi efikasniji sistem hlađenja pošto se obezbeđuje da izvori toplog vazduha budu na što višoj poziciji, kako topao vazduh ne bi prolazio kroz celo kućište, već odmah izlazio napolje. Raven modeli ovog proizvođača su bili prilično zapaženi, i slobodno možemo reći da se takmiče sa najboljim modelima poznatih kompanija.

Ključne karakteristike

  • Veoma dobar kvalitet izrade
  • Impresivne opcije hlađenja
  • Originalan raspored komponenti unutar kućišta

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Full Tower (SSI EEB, SSI CEB, Extended ATX, ATX, Micro ATX)
  • Uređaji: 7x 5.25" eksterno, 10x 3.5", 2x 2.5” interno
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Bočno: 1 x 120mm slot
  • Gore: 1 x 120mm, 900rpm, 18dBA
  • Dole: 2 x 180mm AP181 fan 700/1200rpm, 18/34dBA (opciono 3x 120mm)
  • Napred: 4 x 120mm slot
  • Pozadi: 1 x 120mm slot
  • Dodatno: 2x USB 3.0, 2x audio
  • Dimenzije: 235mm (W) x 522mm (H) x 570mm (D)
  • Težina: 11.4 Kg

SilverStone Raven RV03B-WA

Već i na prvi pogled, Raven RV03B izgleda impresivno, mat crne boje sa sivim vertikalnim bordurama na prednjoj stranici i prepoznatljivim detaljima u obliku stilizovanog slova V. Kućište ima šasiju od kvalitetnog 0.8mm lima, sa plastičnom prednjom stranicom, a generalno deluje izuzetno kvalitetno i robustno. Napred možemo videti pri vrhu Power statusnu diodu smeštenu iza poluprovidne plastike V oblika, Power i Reset tastere kao i dva USB 3.0 i dva 3.5mm audio konektora sa gornje strane. Sa prednje strane vidimo da ima čak sedam 5.25" slotova, a prednja strana maskica se može skinuti i ispod je mash metalna mrežica, čime se dobija bolji protok vazduha. Sa desne bočne strane vidimo da se nalazi providni panel kao i otvor za ventilaciju, dok je sa leve bočne strane slot za ventilator.

Kada se pogleda zadnja strana, vidimo da tu leži i najveća razlika u odnosu na ostala kućišta pošto nema ničega osim jednog otvora za ventilator. Kako je pozicija ploče zarotirana za 90 stepeni, svi otvori i konektori su sa gornje strane, što je maskirano plastičnim dodatkom po čijem skidanju vidimo da su tu 7+1 slot za ekspanzije ali i otvori za creva vodenog hlađenja. Ono što ne vidimo jeste gde ide napajanje, a to će se videti kada se skine bočna stranica. Odgovor je da se napajanje instalira sa prednje strane, odmah ispod 5.25" slotova. Veoma interesantno rešenje, ali i prilično efikasno što se tiče iskorišćavanja prostora. Treba reći da se šest od sedam 5.25" slotova može pretvoriti u 3.5" pomoću adaptera koji se dobijaju, naravno, bez upotrebe bilo kakvog alata prilikom montaže.

Unutrašnjost je vrlo prostrana i staće bez problema i Extended ATX matična ploča, napajanje do 180mm dužine, grafička kartica i preko 13" dužine kao i CPU kuler do 163mm. Interesantno je da je između postolja za matičnu ploču i leve bočne stranice kućišta ostavljeno čak 5cm, što će znatno olakšati kabliranje. Što se hlađenja tiče, ovde teško da može biti bilo kakvih zamerki. Sa zadnje strane imamo 120mm slot, sa gornje strane instaliran 120mm ventilatror, sa donje strane dva 180mm ventilatora (interesantno je da su filteri za prašinu spolja, tako da se ne mora otvarati kućište zbog čišćenja), napred prostor za čak četiri 120mm modela (ukoliko se iskoristi 6 slotova za 5.25" ili 3.5" uređaje, dostupna su dva 120mm ležišta), i bočno jedan 120mm slot. Kućište prima do sedam 5.25" uređaja, maksimum deset 3.5" (ako iskoristi šest 5.25" slotova) i dva 2.5", što je sasvim dovoljno i za one malo zahtevnije.

Rezime

Bez sumnje, Raven RV03B je jedno od najzanimljivijih kućišta koje je do sada viđeno, što i nije tako lako postići. Full tower format, vrlo interesantan dizajn i odličan kvalitet izrade su ono što se odmah može videti. Sjajno iskorišćen unutrašnji prostor je ono najbitnije, a proizvođač je rotirao položaj matične ploče, tako da topao vazduh najkraćim mogućim putem izlazi van kućišta, dok je napajanje smešteno dole sa prednje strane, što je novina. Sistem napajanja je stvarno impresivan i ne vidimo da bi mogao biti bolji, tako da će ovo kućište biti odličan izbor za najzahtevnije kupce.

Conclusion

Raven RV03B is one of the most interesting cases seen so far, which is not easy to achieve. Full tower format, a very interesting design, and excellent build quality are what can be seen immediately. Perfectly used interior space is what matters the most, and the manufacturer rotate the position of the motherboard, so the warm air exits the case on the shortest possible route, while the power is placed on the front, which is something new. Power supply system is impressive and it couldn’t be better, so this case will be an excellent choice for demanding customers.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2011.): 135€

Microsystems ustupio: SilverStone Raven RV03B-WA
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.