Silverstone Precision PS01B-E

Novo kućište iz Silverstone Precision serije, namenjeno onima koji ne žele da se odreknu funkcionalnosti i prostora zarad niže cene. Dobar kvalitet izrade, odlično rešeno hlađenje, dovoljno prostora u unutrašnjosti i na kraju više nego fer cena su ono što najbolje opisuje ovaj model.

Precision serija kućišta spada u srednju klasu onoga što Silverstone ima u ponudi, i mogli smo videti već par modela ove serije koji su se već pojavili na tržištu. Na red dolazi kuište koje je naslednik modela PS01, i koje ima ulogu da spoji odličan kvalitet, dobru funkcionalnost i cenu kojoj će malo ko moći bilo šta da prigovori. U pitanju je midi tower model u koji staju klasične ATX i Micro ATX matične ploče, kao i grafičke kartice maksimalne dužine 17". Ovakvo kućište je namenjeno onima koji traže atraktivan dizajn, dobre opcije za hlađenje, dosta prostora na raspolaganju i jednostavnost instalacije komponenti. Iako možda kod nas Silverstone nije toliko poznat, radi se o kompaniji koja je je već niz godina u samom vrhu ponude kada su u pitanju kućišta, napajanja i druge periferije.

Ključne karakteristike

  • Dobre opcije za hlađenje
  • Dosta prostora za hard diskove
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: ATX, Micro-ATX
  • Materijal: plastika, lim
  • Uređaji: 6x 5.25", 1x 3.5" eksterno, 3x 3.5" interno
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Napred: 1x 120mm, 1200RPM, Blue LED
  • Pozadi: 1 x 120mm
  • Gore: 1 x 120mm ili 140mm (opciono)
  • Dodatno: 2x USB 2.0, 1x FireWire, 2x audio
  • Dimenzije: 200mm(w) x 456mm(h) x 500mm(d)
  • Težina: 6.74 Kg

Silverstone Precision PS01B-E

Ovo kućište je dosta atraktivnog dizajna, celo je crne boje (čak i unutrašnjost), sa prednjom stranicom koja je u stvari predstavlja vrata sa interesantnim otvorom za ventilaciju koji je oivičen srebrnom mat plastikom. S obzirom na dimenzije, kućište deluje dosta lagano, ispod 7Kg, tako da možemo samo da konstatujemo da je korišćen malo tanji lim od koga je šasija i napravljena. Power i Reset tasteri, statusne diode i konektori (dva USB, FireWire i dva audio priključka) su smešteni sa gornje strane, tako da budu pristupačni. Kada se bolje zagleda prednja strana, vidimo da ima devet 5.25" slotova, od kojih se jedan može konvertovati u eksterno 3.5" ležište za floppy. Dobra stvar je da se raspoloživi prostor od maksimalno devet 5.25" slotova vrlo fleksibilno koristi, te da se mogu dodati i dve posebne fioke za hard diskove (pored postojeće jedne koja prima tri hard diska).

Po otvaranju kućišta možemo videti par stvari, prvo da je ležište za napajanje u donjem delu, kao i da su u kućištu instalirana dva ventilatora prečnika 120mm, od kojih onaj napred ima i plavo LED svetlo (što izgleda vrlo atraktivno kada je kućište zatvoreno). Postoji i dodatno mesto za još jedan 120mm ili 140mm ventilator na vrhu kućišta, što bi trebalo da bude dovoljno i za neke snažnije konfiguracije. Vidimo da tray za montažu matične ploče ima dosta otvora za provlačenje i skrivanje kablova, kao i jedan veći otvor koji omogućava da se montira ili skine kuler sa procesora bez skidanja cele ploče. Iako nije tool free kućište, stvarno nema nekih ozbiljnijih zamerki, prostora na raspolaganju ima dovoljno i za one malo zahtevnije.

Rezime

Silverstone je kompanija koja ume da napravi kvalitetno kućište i to se odmah vidi. Iako Precision PS01B-E nije kućište iz vrha ponude ovog proizvođača, definitivno ima šta da ponudi po ceni koja je veoma povoljna. Ovo kućište nudi u startu mesta za tri hard diska, što možda ne zvuči mnogo, ali se jednostavnim dodavanjem CFP53 fioka može dobiti maksimalno devet diskova (u kom slučaju neće biti mesta i za optiku). Dva 120mm ventilatora rade dosta tiho i efikasno, a kome je to malo, može da doda i jedan dodatni ventilator na sam vrh kućišta. Kada se pogleda cena koja je ispod 70€, jasno je da će Precision PS01B-E biti jedan od traženijih modela.

Conclusion

Silverstone is a company that knows how to make a quality casing, which is obvious. Although Precision PS01B-E is not a case of top-notch offer of this manufacturer, it definitely has many things to offer at affordable price. This case offers place for three hard disks, although that may not sounds like a lot, but adding CFP53 trays it is possible to provide room for up to nine disks (in that case there will be no room for optics). Two 120mm fans are quiet and effective, and those who found that is not enough can add an extra fan on top of the casing. Taking into account the price that is below 70€, it is clear that Precision PS01B-E will be one of the most popular models.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2012.): 68€

Microsystems ustupio: Silverstone Precision PS01B-E
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.