Silverstone Lascala LC16B-MR

Odlično HTPC kućište, atraktivnog dizajna sa prednjim panelom od aluminijuma, VFD displejom i ugrađenim IR senzorom za daljinski upravljač. Na raspolaganju je dosta prostora za malo snažnije konfiguracije. Odličan kvalitet izrade i vrlo atraktivan dizajn.

Silverstone je kompanija koja je tek od nedavno došla na naše tržište, no radi se o dobro poznatom imenu u svetu hardvera, sa proizvodima koji su uglavnom na meti entuzijasta i ljubitelja hardvera. Već smo imali priliku da se upoznamo sa nekim veoma interesantnim kućištima i napajanjima ovog proizvođača, a red je došao i na Lascala LC16B-MR model koji iako nije toliko nov, predstavlja sjajan izbor za HTPC računare više klase. Ima dosta onih koji sastavljaju multimedijalne konfiguracije manjih dimenzija, kojima je bitno da imaju kvalitetno i pouzdano kućište koje će se lepo uklopiti u postojeći audio i video sistem. Ovo kućište ne spada u red najmanjih, ali zato izgleda prilično impresivno i dopašće se onima koji vole nešto starije HiFi komponente.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada, aluminijumski prednji panel
  • Atraktivan dizajn
  • Funkcionalna organizacija unutrašnjosti

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: ATX, Micro ATX
  • Uređaji: 3.5" x1 , 2.5” x1 eksterno, 3.5" x6 interno
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Prednja strana: 2x 80/92 mm opciono
  • Bočno: 1x 80mm (opciono)
  • Zadnja strana: 2x 80mm, 2050 RPM,
  • Dodatno: 4x USB 2.0, 2x audio, čitač kartica 52-in-1
  • Dimenzije: 425 mm (W) x 170mm (H) x 425 mm (D)
  • Težina: 7.3 Kg

Silverstone Lascala LC16B-MR

Iako se radi o multimedijalnoj HTPC varijanti, sa dimenzijama od 425x170x425 mm teško da se može reći da je baš kompaktno. Ovome idu u prilog i činjenice da mogu stati i standardne ATX matične ploče (pored onih u Micro-ATX formatu), kao i da će primiti standardno ATX napajanje, što sa sobom nosi i mogućnosti da se sastavi malo snažnija konfiguracija. Težina kućišta je impresivnih 7.3Kg i ono deluje prilično impozantno. Kao što smo i pretpostavili, kućište je napravljeno od 0.8mm pocinkovanog lima, sa prednjim panelom od brušenog aluminijuma koji pored u osnovnoj postoji i u crnoj boji (kao što je bio na testu). Dopalo nam se što su svi tasteri i jog dial točkić oivičeni hromiranim krugovima, što samo doprinosi ionako atraktivnom dizajnu. Ono što privlači pažnju jeste VFD displej koji je centralno postavljen, na kome se može dobiti obilje informacija (od sistemskih, pa sve do RSS feed-ova).

Odmah ispod displeja je i poklopac koji sakriva četiri USB 2.0 porta i dva audio konektora, kao i slot čitača memorijskih kartica koji prepoznaje čak 52 različita formata. Napred sa desne strane se nalazi potenciometar koji je po default-u podešen da reguliše jačinu zvuka, a ispod njega i ceo red multimedijalnih tastera (Back, Skip, Stop, Play/Pause, Mute, Volume Up i Down). Sa zadnje strane vidimo da su instalirana dva 80mm ventilatora koji se okreću na 2050RPM-a, kao i da se napajanje ubacuje rotirano za 90 stepeni. Unutar kućišta ima dosta prostora na raspolaganju, pa pored 5.25" optike standardnih dimenzija može stati još čak šest 3.5" hard diskova, što je sjajno. Vidimo da postoji opcija ugradnje napred dva 80mm ili 92mm ventilatora, ali i bočno jednog 80mm, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno za većinu korisnika. Što se tiče ograničenja po pitanju dimenzija, treba znati da CPU kuler ne sme biti viši od 135mm.

Rezime

Nije teško dati zaključak da se radi o veoma interesantnom kućištu u koje može stati i malo kompleksnija konfiguracija. Da bi displej radio kako treba, potrebno je instalirati poseban softver koji je jednostavan za upotrebu, a posebno dobra stvar je što sa prednje strane postoji i integrisani IR senzor koji omogućava da se koristi neki od multimedijalnih daljinaca, kako bi HTPC doživljaj bio kompletan. Silverstone je još jednom na najbolji način pokazao šta se može očekivati i koliko se kvalitetno kućište može dobiti po odličnoj ceni.

Conclusion

This is a very interesting case, appropriate for complex configurations too. In order for display to work properly, it is necessary to install special easy to use software, and particularly good thing is the fact that on the front side there is integrated IR sensor that allows usage of some of the multimedia remotes, in order to improve HTPC experience. Silverstone has once again proved what to expect and how good the case can be at an excellent price.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2011.): 220€

Microsystems ustupio: Silverstone Lascala LC16B-MR
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.