Silverstone FP33B

Jednostavan dodatak koji će dobro doći onima koji vole manuelno da podešavaju brzinu rotacije ventilatora kako bi dobili idealan odnos buke i performansi. Jednostavno se instalira, radi dobro i ne košta mnogo, što je sasvim dovoljno za preporuku.

Silverstone se domaćoj publici predstavio prilično dobrim kućištima i napajanjima, i uvek je lepo videti neke interesantne novitete na pomalo ustaljenom tržištu. Ovoga puta ćemo ipak videti jedan od dodataka za one koji žele da kontrolu ventilatora obavljaju sami. Ovo nije prvi put da vidimo ovako nešto i pokazalo se prilično korisnim za one koji u zavisnosti od okolnosti žele da pojačaju ili smanje broj obrtaja i tako dobiju performanse ili tišinu u radu. Ovaj model podržava do tri ventilatora, zauzima 3.5" eksterni slot u kućištu i prilično je jednostavan za korišćenje i instalaciju, dok se kao bonus dobija i adapter za instalaciju sa zadnje strane kućišta.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada, kućište od aluminijuma
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: 3.5"
  • Materijal: aluminijum
  • Dimenzije: 102mm (W) x 25.4mm (H) x 120mm (D)
  • Konektori: 3x 3-pin

Silverstone FP33B

U paketu stižu tri dela ovog sistema: 3.5" bay adapter koji se instalira u kućište (u ponudi sem crne varijante postoji i srebrna u prirodnoj boji aluminijuma), bracket adapter za zadnju stranu kućišta i pločicu na kojoj se nalazi kontroler. FP33B podržava priključivanje do tri ventilatora i koriste se 3-pinski konektori uz maksimalno 0.4A po kanalu, što bi trebalo da je sasvim dovoljno za sve standardne modele ventilatora. Bay adapter je napravljen ceo od aluminijuma, sa vrlo kvalitetnim potenciometrima, koji na žalost nisu označeni, tako da će morati da se pamti koji potenciometar reguliše koji ventilator. Ista konstatacija važi i za potenciometre koji se instaliraju pozadi, i stvarno je šteta što nije nikako predviđeno da postoji neko obeležje.

Instalacija je krajnje jednostavna, potrebno je u odgovarajućem 3.5" slot šrafovima fiksirati adapter (ili ako će se koristiti bracket adapter, postaviti ga sa zadnje strane kućišta u neki od slobodnih slotova). Postoji i minijaturna kontrolna pločica koja se lepi negde u kućištu (sa donje strane već ima postavljenu lepljivu traku), i na kojoj se nalaze zalemljena tri otpornika (pomoću kojih se i reguliše broj obrtaja odnosno intenzitet struje koji dolazi do ventilatora), kao i svi potrebni konektori. Za napajanje se koristi standardni molex 4-pinski priključak, a tu su i tri 2-pinska konektora za priključivanje jednog od dva moguća adaptera za kontrolu obrtaja, kao i tri 3-pinska konektora za same ventilatore. Dužina kablova je 60cm, što je sasvim dovoljno da se pokrije unutrašnjost standardnih kućišta, dok će za neke tower varijante morati ipak da se dobro premeri.

Rezime

Ovakvih i sličnih dodataka za kućište ima dosta na tržištu, i nema dileme oko toga da se radi o vrlo praktičnim dodacima za sve one koji ne žele da broj obrtaja sistemskih ventilatora prepuste automatici. Na ovaj način, može se lako regulisati rad ventilatora da se dobiju tišina ili maksimalne performanse na najjednostavniji mogući način. Jedina zamerka se odnosi na to što potenciometri nisu obeleženi, no pretpostavljamo da će brzo moći da se nauči koji je ventilator na koji port povezan.

Conclusion

There is a lot these and similar accessories on the market, and there is no doubt about it that it is a very practical accessory for those who do not want the system fan to be adjusted automatically. In this way, you can easily regulate the fan to be quiet or get maximum performance at the simplest possible way. The only criticism concerns to the fact that knobs are not marked, but we assume that user will be able soon to learn which one fan is connected on which port.

Testirani proizvod je uzorak.

Microsystems ustupio: Silverstone FP33B
Spisak maloprodaja na sajtu Microsystems Shop-a.