SEEDIG2016 – Da li vidite upravljanje Internetom?

U Beogradu je 22. aprila, u Hotelu „Metropol Palace“, održan drugi regionalni događaj SEEDIG 2016 o upravljanju Internetom u jugoistočnoj Evropi (South Eastern European Dialogue on Internet Governance).

Zvanično press saopštenje

Domaćin ovog događaja bio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), dok su lokalni institucionalni partneri bili Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Direkcija za elektronsku upravu pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Skup je održan uz podršku brojnih međunarodnih institucija (Savet Evrope, Evropska komisija, IGF, IGFSA, ICANN, ISOC, RIPE, EuroDIG), a podržale su ga strane i domaće Internet kompanije (Afilias, Serbian OpenExchange, SBB i Stanco).

U organizaciji događaja učestvovalo je preko 50 Internet eksperata iz regiona jugoistočne Evrope, koji su bili okupljeni oko inicijative o dijalogu o specifičnostima regiona jugoistočne Evrope u upravljanju Internetom. SEEDIG je ove godine održan po drugi put (SEEDIG 2015 je održan u Sofiji), i ova inicijativa predstavlja deo IGF (Internet Governance Foruma), koji su uspostavile Ujedinjene nacije kao model za globalni dijalog svih aktera na polju upravljanja Internetom. SEEDIG takođe predstavlja deo EuroDIG-a, koji predstavlja IGF inicijativu o dijalogu o upravljanju Internetom na nivou Evrope.

Skup je nosio naziv „Da li vidimo upravljanje Internetom?“ (Can we SEE Internet Governance?), a program je bio podeljen u četiri celine, koje su pokrivale najznačajnije teme u oblasti upravljanja Internetom. Međutim, iako je svaka celina imala svoje goste na sceni, oni su činili samo uvod u bogate diskusije sa publikom, kako sa onima u sali, tako i sa onima koji su pratili događaj putem Interneta. Prisutnih je bilo oko 120 iz zemalja regiona (Srbija, Rumunija, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegodina, Bugarska, Albanija, Moldavija...), ali i iz zemalja u široj regiji (Jermenija, Gruzija, Ukrajina, Rusija...).

Prvi panel bavio se upravljanjem Internetom u regionu, težeći da odgovori na pitanje ko upravlja Internetom u našem regionu. Govornici su bili Andrea Bekali (ICANN), Kris Bukridž (RIPE NCC), Frederik Donk (ISOC) i Markus Kumer (IGFSA). Nakon što su panelisti predstavili iskustva u radu svojih organizacija koje se bave upravljanjem Internetom, ova sesija je poprimila živ dijalog sa publikom kako bi se definisala najbolja praksa u regionu. Na kraju sesije, kao što je uobičajeno na ovakvim skupovima, predstavljene su ključne poruke koje obuhvataju sve probleme, izneta viđenja i pravi primeri o tome kako bi trebalo upravljati Internetom u našem regionu.

Drugi panel se bavio temama digitalna podeljenost (eng. digital divide) i digitalna pismenost u regionu. Panelisti sesije bili su Valentin Negoica, (APDETIC, Rumunija), Megan Ričards, (Evropska komisija), Vojislav Rodić, (RNIDS, Srbija) i Jan Žorž, (ISOC, Slovenija). Nakon predstavljanja projekata Evropske unije na ovom polju, a koje mogu da koriste sve zemlje iz regiona, razvila se živa diskusija koja je obuhvatala teme digitalne pismenosti, različite brzine Interneta u zemljama regiona, priključenje korisnika na Internet u ruralnim predelima, pa sve do tehničkih tema poput IPv6 i IDN.

Treći panel je bio jedan od najposećenijih, a bavio se danas popularnom temom u svetu ali i u Srbiji – informacionom bezbednošću. Gosti na panelu bili su Aksel Pavlik (RIPE NCC), Dezire Milošević (Afilias) i Milan Sekuloski (DCAF). Panel je veoma brzo po početku prerastao u živu diskusiju, sa brojnim pitanjima iz ove oblasti.

Četvrti panel se bavio temom ljudskih prava na Internetu. Prvo su održane dve odlične prezentacije Patrik Peninks (Savet Evrope) i Nevena Ružić (Služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Srbija), a zatim je publika podeljena u nekoliko grupa da bi se kroz razgovore u tim grupama došlo do definicija koja su ljudska prava na Internetu u našoj regiji značajna i eventualno ugrožena.

Pored ovih panela, u nekoliko odvojenih manjih sesija, predstavljeni su najznačajniji projekti u oblasti upravljanja Internetom u regionu (www.seedig.net/seedig-2016-short-talks/). Na kraju programa, Volf Ludvig (EuroDIG) i Čengetai Masango (IGF) su na svojevrstan način pohvalili rad Izvršnog odbora SEEDIG-a na organizaciji događaja i izrazili podršku daljem radu ove inicijative.

Neposredno pred događaj, Izvršni odbor SEEDIG-a je predstavio rezultate ispitivanja koje je obavljeno sa ispitanicima u regionu (www.seedig.net/seedig-survey/), a koje predstavlja izuzetan presek stanja na Internetu u našem regionu.