Sapphire Radeon HD 7970

Odlična Sapphire grafička kartica koja spada u referentne modele, pa iako znamo da na tržištu postoje i oni sa više memorije, boljim hlađenjem i fabričkim overklokom, ova kartica je sasvim dobra da postigne impresivne rezultate na svim testovima.

Radeon HD 7970 predstavlja i dalje najbržu Single GPU AMD grafička kartica koja je predstavljena pre dosta vremena, a na testu se našao referentni primerak. Koliko dobro Sapphire sarađuje sa AMD-om govori i to da u ovom trenutku postoji čak osam različitih HD 7970 modela na raspolaganju. Primerak koji smo testirali ovoga puta spada u referentnu varijantu, sa fabričkim taktom procesora i memorije, bez ikakvih drugih modifikacija, i da nije Sapphire nalepnice na hladnjaku, rekli bi da se radi o AMD test modelu. Ono što znamo je da ova kartica i ovako, bez overkloka i custom sistema hlađenja, postiže sjajne rezultate, pri čemu ima najnižu cenu u odnosu na druge HD 7970 modele.

Ključne karakteristike

  • Jedna od najbržih single-core grafičkih kartica na tržištu
  • Sjajne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 925 MHz
  • Memorija: 3GB GDDR5 na 5500MHz (384-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: DVI, HDMI, 2x Mini DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.1 podrška, Accelerated Parallel Processing, CrossFireX, HD3D Technology, HDMI 1.4a, Enhanced Unified Video Decoder 3D

Sapphire Radeon HD 7970

Kao što je već dobro poznato, Radeon HD 7970 koristi procesor izrađen u 28nm procesu, sa 4.31 milijardom tranzistora, uz površinu od 365 mm2. Za one koji vole brojke, da kažemo da ovde imamo 2048 stream procesora, 128 jedinice za teksturu i 32 ROP-a. Memorije ima ukupno 3GB (videli smo i prilično interesantne varijante ove kartice sa čak 6GB memorije) i koristi se GDDR5 varijanta koja efektivno radi na 5500MHz, uz 384-bitni memorijski interfejs. Kao što je i očekivano, podržane su Eyefintiy, AMD APP, Displayport i PCIe 3.0 tehnologije, a samo mala napomena za one koji planiraju konfiguraciju sa tri ili više monitora, moraće da investiraju u neki Mini DisplayPort adapter pošto su na raspolaganju po jedan DVI i HDMI port kao i dva Mini DisplayPort-a, što baš i nije najidealnija kombinacija, pogotovo što smo videli da postoje kartice sa dva HDMI ili DVI porta koji su daleko zahvalnija kombinacija za multi-monitor setup, no srećom proizvođač je i na to mislio.

Prateće pakovanje je solidno bogato, i dobijaju se dva adaptera za napajanje (6-pinski i 8-pinski konektori), HDMI kabl, Crossfire bridge konektor, DVI na VGA adapter, Mini Display Port na HDMI adapter, Mini Display Port na SL-DVI Active adapter, HDMI na SL-DVI Adapter, CD sa drajverima i kratko uputstvo. Ovo je dual-slot kartica pune dužine (što će tražiti i malo veća i prostranija kućišta), sa stock kulerom koji koristi vapor-chamber tehnologiju i ima jedan ventilator, što se pokazalo adekvatnim, ali je i primetno glasnije od drugih varijanti sa dva ventilatora koji su u startu većih dimenzija. Ova kartica ima dva CrossFire konektora pomoću kojih je moguće povezati čak četiri grafike, no imajući u vidu cenu, to se sigurno neće tako često videti. TDP kartice je čitavih 250W, pa je i logično što imamo po jedan 6-pinski i 8-pinski konektor.

Odlična Sapphire grafička kartica koja spada u referentne modele, pa iako znamo da na tržištu postoje i oni sa više memorije, boljim hlađenjem i fabričkim overklokom, ova kartica je sasvim dobra da postigne impresivne rezultate na svim testovima.