Sapphire R9 270 Dual-X

Još jedna stvarno sjajna Sapphire grafička kartica, koja je u suštini down clock-ovana R9 270X verzija. Ima Dual-X sistem hlađenja koji više nego dobro radi posao i koji je izuzetno tih u radu. Odlična kupovina za ovu cenovnu kategoriju.

Sve više grafičkih kartica sa novim AMD procesorima dolazi na tržište, i ovom prilikom smo testirali model R9 270 koji stiže iz kompanije Sapphire koja vrlo tesno sarađuje sa AMD-om. U pitanju je model koji dolazi u Dual-X verziji, a to znači da ima custom sistem hlađenja koji je efikasniji od fabričkog, sa referentnim taktom memorije i procesorom čiji je takt podignut na 945MHz. Za one koji žele što tiši rad i niže temperature, ali i veću marginu za potencijalni overklok, ovako nešto može biti vrlo interesantan izbor. Ipak, ne treba zaboraviti da se već mogu pronaći i razne verzije ove kartice koje dolaze i fabrički overklokovane, tako da izbor neće biti ni malo lak, a na kraju će odlučivati nijanse.

Ključne karakteristike

  • Dual-X custom hlađenje
  • Tih rad i odlične temperature
  • Odlične performanse za ovu cenu

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 945MHz
  • Memorija: 2GB GDDR5 na 5600MHz (256-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno, Dual-X
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x Dual-Link DVI, Display Port, HDMI
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

Sapphire R9 270 Dual-X

AMD R9 270 je kartica koja popunjava prazninu između modela R9 270X i R7 260X. Ono što možemo odmah primetiti je da postoji velika sličnost sa modelom R9 270X koji koristi isti procesor i praktično ima i identične specifikacije, uz nešto veće radne taktove. Ono što treba znati je da je ova kartica praktično naslednim HD 7870 modela, pošto se koristi isti Pitcairn GPU koji smo mogli jako dobro da upoznamo ranije. Ovo takođe znači i da će fabrički overklokovani R9 270 modeli biti praktično isti kao referentni R9 270X, što opet malo komplikuje izbor. Za one kojima je to bitna informacija, ovde imamo 1280 Stream procesora raspoređenih u 20 Computing Unit-a, odnosno 80 jedinica za teksturu i 32 ROP-a. Kartica je opremljena sa 2GB GDDR5 memorije koja radi na efektivnih 5600MHz, uz 256-bitni interfejs.

Kartica dolazi u standardnom Sapphire pakovanju, gde stižu kratko uputstvo, CD sa drajverima, CrossFire i naponski adapter, ali i HDMI kabl, a videli smo da je AMD promovisao akciju gde se uz sve kartice iz R9 serije dobija i Battlefield 4 igru. Kartica je očekivanih dimenzija, sa crnim PCB-om i prepoznatljivim Dual-X sistemom hlađenja. Ovo znači da imamo bakarnu osnovu koja se oslanja na GPU, dva aluminijumska hladnjaka (prilično gusto načičkanih rebara) i dve malo deblje bakarne heat-pipe cevi, dok se ne vidi da i memorijski moduli imaju svoje posebne hladnjake. Kartica ima na raspolaganju jedan CrossFire konektor za uparivanje sa još jednom, kao i dodatni 6-pinski naponski konektor da bi moglo da se isporuči oko 150W koliko kartica pod maksimalnim opterećenjem može da povuče. Sa zadnje strane vidimo dva Dual-link DVI priključka, kao i po jedan HDMI i Display Port. Ovo znači i da kartica može odmah da se koristi u kombinaciji sa tri monitora i to bez korišćenja DisplayPort-a, što dosta olakšava konfiguraciju sa više monitora.

Još jedna stvarno sjajna Sapphire grafička kartica, koja je u suštini down clock-ovana R9 270X verzija. Ima Dual-X sistem hlađenja koji više nego dobro radi posao i koji je izuzetno tih u radu. Odlična kupovina za ovu cenovnu kategoriju.