Samsung SyncMaster LU28D590DS

Veoma interesantan Samsung monitor iz serije 5, koji donosi veliku dijagonalu od 28" ali i impresivnu 4K UHD rezoluciju od čak 3840x2160 piksela. Pored atraktivnog dizajna, tu je i stvarno sjajna slika i par veoma praktičnih opcija.

Iz Samsunga stiže jedan veoma interesantan monitor, namenjen malo zahtevnijim korisnicima kojima treba rezolucija veća od već odomaćene Full HD. Ovo je monitor is serije 5 koja predstavlja srednju-višu klasu, izuzetno atraktivnog dizajna i dijagonale od 28". Ono što će verovatno biti najzanimljivija stvar kod ovog modela je prilično visoka rezolucija, označena sa 4K UHD, a što se prevodi u 3840x2160 piksela. Naravno, tu je u Upscale podrška, tako da će slika biti odličnih karakteristika bez obzira na native rezoluciju.

Ključne karakteristike

  • Picture-in-Picture, Picture-by-Picture podrška
  • 4K UHD rezolucija od 3840x2160 piksela, impresivan Upscale
  • HDMI i DisplayPort interfejs
  • Vrlo kvalitetna slika

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 28" LED, Wide 16:9, LED
  • Rezolucija : 4K UHD 3840x2160 piksela
  • Osvetljenje : 370cd/m2
  • Kontrast : MEGA, statički 1000:1
  • Vreme odziva : 1ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170°/160°
  • Konekcije: 2x HDMI, DisplayPort, 3.5mm audio out (headphones)
  • Dodatno: Tilt

Samsung SyncMaster LU28D590DS/EN

Ovaj monitor predstavlja pravo remek-delo modernog dizajna, sa vrlo tankim okvirom od crne plastike visokog sjaja, srebrnim bočnim okvirom i veoma interesantnim postoljem koje kombinuje metal i plastiku. Postolje je minimalističkog dizajna i zauzima veoma malo prostora, a ipak pruža monitoru dobar oslonac. Ono što zameramo, sa druge strane, je to što su opcije podešavanja položaja prilično oskudne i tu je samo tilt podešavanje ugla nagiba ekrana (od -1 do 15 stepeni), a izostala je čak i opcija kačenja na zid. Monitor je prilično tanak (660.9x410.0x64.7mm bez postolja), a interesantno je i to što su konektori smešteni praktično na sredini zadnje stranice. Tu je i mali plastični dodatak koji služi da pokupi kablove i drži ih u mestu, a vidimo i Kensington Lock, koji će dobro doći ukoliko monitor bude izložen javno, kao mera sigurnosti.

Mnogi su sigurno primetili da napred, na okviru ekrana nema nikakvih tastera. To nije slučajno, pošto je očigledno dizajn bio na prvom mestu, no situacija u stvari nije uopšte tako loša, pošto pozadi, sa desne strane u ćošku (tako da se lako dohvata desnom rukom) imamo minijaturni džojstik taster na kome su objedinjene sve funkcije, i posle malo navikavanja nismo imali problem oko korišćenja menija. Pored uobičajenih opcija, imamo veoma interesantne stvari u meniju kao što su Picture-in-Picture i Picture-by-Picture, a koje u suštini služe da pomognu da monitor prikaže sliku sa više izvora simultano. Picture-by-Picture će recimo ekran podeliti na dva jednaka dela, i u svakome prikazati sliku sa jednog izvora, zgodno recimo ako piključite dva računara, ili laptopa. Od konekcija, tu su dva HDMI porta i jedan DisplayPort, kao i priključak za napajanje, adapter za napajanje je eksterni.

Rezime

Ono najbitnije je u stvari kvalitet slike, a tu teško da će biti iko razočaran. Iako se koristi TN panel u kombinaciji sa LED pozadinskim osvetljenjem, Samsung je uspeo iz toga da izvuče maksimum: izuzetno lepe boje, prijatne za oko, odlična oštrina i nema ničega što bi pokvarilo prilično dobar utisak. Ono što nas je oduševilo jeste Upscalling, pa bez obzira koje je rezolucije video signal koji dovedete na ulaz monitora, slika vrhunskog kvaliteta i u 3840x2160 piksela. Ovaj monitor možda neće biti prvi izbor grafičkih profesionalaca, ipak se za to traže kvalitetniji IPS modeli, no činjenica je da predstavlja sjajnu kombinaciju atraktivnog dizajna i odličnih performansi.

Conclusion

The most important thing is the picture quality, which is beyond reproach. Although a TN panel in combination with LED backlight is used, Samsung has managed to provide maximum: nice colors pleasing to the eye along with excellent sharpness, so nothing is going to spoil a good impression. Upscalling impressed us, and regardless of the resolution of the video signal, the high quality image is provided even at 3840x2160 pixels. This monitor will not be the first choice of professionals who seek for higher quality IPS models; however, it represents a great combination of attractive design and excellent performance.

Testirani proizvod je uzorak.

Samsung Electronics Adriatics ustupio: Samsung SyncMaster LU28D590DS/EN
zvanični sajt: samsung.rs