Samsung 55'' LED TV F9090 Ultra HD

Ovo je jedan od najnaprednijih modela televizora Samsunga, koji podržava Ultra HD rezoluciju, 3D sliku, i dolazi sa impresivnom listom opcija. Ono što ga svakako izdvaja jeste vrhunski kvalitet slike i upscalling slike niže rezolucije, pošto na žalost još uvek nemamo puno dostupnog materijala u Ultra HD rezoluciji.

Već se dovoljno dugo priča o 4K rezoluciji, i već imamo prve modele televizora koji su se pojavili u prodaji. Samsung je jedan od vodećih proizvođača i kod nas ima prilično dobru reputaciju, pa ne čudi što je prvi Ultra HD televizor koji smo imali priliku da vidimo došao upravo iz te kompanije. Kao jedan od tehnoloških lidera, Samsung je ovaj Premium model opremio tako da je stvarno jako teško pronaći da bilo šta fali. Počevši od impresivnog dizajna, fantastičnog ekrana, podrškom za 3D sliku, podužom listom Smart funkcija, ali i inovativnim načinom kontrole i navigacije koji uključuju glas i pokret. Niko nije očekivao da je ovakav TV jeftin, i on će ostati nedostižan prosečnim korisnicima, dok će oni koji mogu da ga sebi priušte dobiti jedan od najnaprednijih modela koji postoje.

Ključne karakteristike

  • Fantastičan kvalitet slike
  • Podrška za analognu i digitalnu televiziju
  • Glasovne komande, gestovi rukama
  • Web kamera
  • 3D slika

Utisak kvare

  • Cena van domašaja većine prosečnih korisnika

Specifikacija

  • Dijagonala: 55" (16:9) LED, Ultra Clear Panel
  • Rezolucija : 3840 x 2160 pix (16:9) Ultra HD
  • Video: Quad Automatic Picture Engine, 1000 Clear Motion Rate, Micro Dimming Ultimate, Wide Colour Enhancer (Plus), Precision Black
  • Audio: Dolby Digital Plus / Dolby Pulse, DNSe+, DTS Premium Audio 2.0, 3D Sound, 70 W (15 W x 2 + 20W x 2)
  • Smart funkcije: Smart TV, LAN, WLAN, Smart Hub, Hbb TV, Web Browser, Apps, Smart Share, DLNA, Screen Mirroring
  • Konekcije: 4x HDMI, SCART, komponentni, kompozitni AV, digital/analog audio output, LAN, 2x RF in, 3x USB, CI+ slot, IR out, WLAN
  • Dodatno: Web camera, 3D Converter,

Samsung 55'' LED TV F9090 UE55F9090SLXZG

Prvo što će svi primetiti jesu dimenzije televizora, stim što Samsung u ponudi pored ovog 55" modela ima i 65" varijantu za one kojima je ovo malo, a u brojkama je to 1,245.6 x 717.8 x 38.6 mm za sam ekran, odnosno 1,245.6 x 764.2 x 220 mm sa postoljem. Ukupna težina cele skalamerije je impoznatnih 25Kg. Postolje je ovoga puta nešto običnije u odnosu na ono što se najčešće viđa, ali nemamo nikakvih zamerki na to, naprotiv, pošto se radi o pravougaonoj osnovi koja je cela izrađena od metala u hromiranom finišu i koja sama teži oko 3Kg. Ovo je prilično bitno pošto je sam ekran prilično velike površine, te je potrebno imati stabilno i čvrsto postolje. U ovom slučaju, neće biti problema niti se desiti da se ekran klima i pomera. Naravno, kome više odgovara, lako može TV fiksirati i na zid pomoću odgovarajućeg nosača. Što se dizajna samog TV-a tiče, tu vidimo da prati poslednju modu, a to je veoma tanak okvir što nam se i dosta dopada.

Na samom TV-u imamo instaliranu Web kameru koja se uvlači u okvir, što nije loša opcija za one koji to neće često koristiti, a zanimljivo je da je proizvođač odlučio da sve konekcije sa TV-a premesti na poseban dodatak nazvan, logično, Connect Box. Ideja je vrlo jednostavna, i time se izbegava da se napipavaju konektori sa zadnje strane TV-a, što je posebno nezgodno ako je on montiran na zid. Jednim posebnim kablom se povezuje na TV i dobra stvar je što je kabl sasvim dovoljno dugačak da se može bez problema postaviti i malo dalje od TV-a. U pakovanju stiže set kablova adaptera (kompozitni, komponentni, SCART) ali i dva para 3D naočara kao i set od dva daljinska upravljača, od kojih je jedan standardan, a drugi poseban daljinski koji ima ugrađeni mikrofon za glasovne komande i ima touchpad. Ovo znači da će TV-om moći da se upravlja na razne načine, ali i to da će trebati malo vremena da se nauče sve komande i navikne na ovaj način rada.

Ovo je televizor koji iam hibridni tjuner, tako da možete memorisati i analogne i digitalne kanale. Posle inicijalnog setup-a, tjuner relativno brzo pretražuje raspoloživi raspon frekvencija, posle čega možete recimo kanale rasporediti i po željenom rasporedu. Interfejs se nije mnogo menjao u odnosu na prethodnu generaciju, tako da nije bilo nekih velikih iznenađenja. Korišćenjem standardnog daljinca sigurno neće biti problema niti navikavanja, i jedina zamerka se odnosi na to što bi nekako ipak bilo logičnije da se uz ovakav televizor dobija daljinski koji izgleda malo bolje i koji je boljeg kvaliteta. Istini za volju, dobija se i drugi upravljač koji izgleda bolje, ali za onoliko koliko košta TV, mogao je i ovaj drugi da bude malo atraktivniji. Prebacivanje kanala i korišćenje menija je prilično brzo i što se toga tiče nismo imali nikakve zamerke.

Smart funkcije televizora su smeštene u Smart Hub sekciju, gde se nalaze Social, Apps, Photos, Videos & Music. Bitno je reći da sve radi veoma glatko, tako da će učitavanje aplikacija biti skoro trenutno, bez ikakvog čekanja i seckanja. U par navrata smo morali da sačekamo da se update-uju neke od aplikacija. Interesantno je da se pomoću kamere takođe može upravljati TV-om, tako što se prepoznaju šake i njihovo pomeranje u prostoru, što doduše u praksi nije toliko praktično kao što možda zvuči. Ipak, deluje malčice bolje ideja da sam daljinski detektuje pomeranje i da se na taj način upravlja opcijama, nalik na ono što smo videli da LG ima u svojoj ponudi. Sa druge strane, saradnja sa kamerom će biti jako zanimljiva za neke Fitness aplikacije, stim što ostaje da se vidi da li će biti još drugih aplikacija i igara koje će koristiti te mogućnosti. Jedna od stvari koja nam se dopala jeste i to što ima i domaćih aplikacija (kao što su B92, Blic, Osmatrač), uz naravno standardni Web browser.

Rezime

Slika je ipak ono najbitnije, a kako je ovo Ultra HD televizor, to je još interesantnije. Odmah da kažemo i to da je glavni i osnovni problem što video materijala (kao ni TV kanala) u rezoluciji ovog televizora praktično i da nema. Tako da se svodi na to da TV radi upscalling materijala koji je u Full HD 1080p, 720p ali i u nižoj rezoluciji (posebno kada su u pitanju domaći TV kanali). Rezultat je prilično dobar, pa iako naravno to neće izgledati kao sample video koji proizvođač pušta kako bi demonstrirao mogućnosti TV-a, ipak i dalje nema puno nekih većih zamerki. Generalno, što veća rezolucija, to bolji rezultati. Što se 3D slike tiče, Samsung koristi aktivne i veoma lagane naočare koje ne zamaraju posle dužeg korišćenja, što je veliki plus, a samo se treba snaći za pravi 3D sadržaj. Ovaj televizor predstavlja model koji će tek biti aktuelan, kada bude bilo više Ultra HD sadržaja. U slučaju da najviše gledate televiziju standardne rezolucije, prilično je diskutabilno koliko se isplati kupovina, dok će oni koji mahom gledaju Full HD materijale ili recimo imaju pristup HD digitalnim kanalima svakako imati razlog više za kupovinu, u očekivanju da Ultra HD rezolucija polako postane standard.

Conclusion

Picture is the most important, and bearing in mind the fact this is an Ultra HD TV, it is more interesting. The main and the basic problem here is that video (as well as TV channels) in the resolution of this TV is nowhere to be find. It boils down to the fact that TV works upscalling in Full HD 1080p, 720p and in lower resolutions (especially when it comes to domestic TV channels). The result is good, although it will not look like the sample video that manufacturer broadcasts to demonstrate the possibilities of TV, however, it is still beyond reproach. Generally, the higher resolution - the better results. As far as 3D images, Samsung uses active and lightweight glasses that do not fatigue eyes even after prolonged use, which is a big plus, and the only thing necessary is to find a real 3D content. This TV set is a model that is going to be popular when more Ultra HD content is released. In the case you are watching standard definition videos, it is quite debatable how much it is worth buying this model, while those who mostly watch Full HD or have access to HD digital channels, have a reason to buy this model in anticipation of the Ultra HD resolution to become a standard.

Testirani proizvod je uzorak.

Samsung Electronics Adriatics ustupio: Samsung 55'' LED TV F9090 UE55F9090SLXZG
zvanični sajt: samsung.rs