QNAP NAS TS-EC880U-RP

Jedan od najnaprednijih NAS-ova koje smo do sada videli, ovaj QNAP model nudi vrlo snažnu Intel platformu, mogućnosti upgrade-a i sjajne performanse. Cena jeste visoka, ali se radi o uređaju koji je iz kategorije koja i inače nosi nešto veću cenu.

Već smo imali prilike da vidimo jedan veoma sličan model NAS-u kojeg ćemo predstaviti, a radilo se o modelu QNAP NAS TVS-871U-RP-i3-4G. I ovoga puta, videćemo model iz Enterprise kategorije koja obuhvata NAS-ove namenjene zahtevnim poslovnim korisnicima, sa impresivnom specifikacijom i listom podržanih opcija. Ovaj model donosi jedan od najsnažnijih konfiguracija koje QNAP nudi, smešten je Rackmount kućište koje stoji u Rack-u odnosno ormanu, i ima redundantno napajanje snage od 400W. Cena od 3600€ svakako da nije baš mala, ali radi se o vrlo naprednom uređaju čije alternative koštaju još više. QNAP je sjajno zaokružio ponudu NAS-ova koji koriste Intel procesore, a već vidimo da su u najavi novi modeli koji će koristiti i AMD platformu.

Ključne karakteristike

  • Vrlo snažna konfiguracija sa Intel Xeon procesorom, proširiv RAM, proširenja kapaciteta do 816TB
  • Veoma kvalitetna izrada
  • Brz i intuitivan interfejs QTS operativnog sistema
  • Sjajne performanse (do 3,700+ MB/s i 400,000+ IOPS)
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gb/s
  • Niska potrošnja za ovakav sistem
  • Redundantno napajanje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Xeon E3-1200 v3 Family 3.4 GHz Quad Core
  • Keširanje: 2x mSATA slota za SSD
  • Memorija: 4 GB DDR3 RAM, proširivo do 32GB, 4 slota (512MB Flash memorije)
  • Hard disk: 8x 2.5"/3.5" SATAI/II (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 4x 10/100/1000 port (Failover, Multi-IP Settings, Port Trunking/NIC Teaming), proširivo do 8x 1 Gb LAN ili 4x 10 Gb + 4x 1 Gb LAN (instalacijom dodatnih dual-port 10 Gb i 1 Gb network kartica)
  • USB: 4x USB 2.0, 4x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk, digitalna kamera), podržava ekspanziju: REXP-1600U-RP/REXP-1200U-RP
  • Dimenzije: 88(H) x 442.5(W) x 530.5(D) mm (2U Rackmount)
  • Težina: 14.39 kg
  • Potrošnja: 133.88W (73.38W HDD Standby)
  • Hlađenje: 4x60mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, UPnP Media, iTunes server, Multimedia Station, Download Station
  • Disk menadžment: Single Disk, RAID 0,1, 5, 6, 10, 5+Hot spare, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery, AES 256-bit enkripcija
  • File Sistem: EXT4 (interni diskovi), EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, MyCloudNAS
  • PCI ekspanzija: 2 (1 PCIe Gen3 x8, 1 PCIe Gen3 x4)
  • Napajanje: 400W, redundantno

QNAP NAS TS-EC880U-RP

Već smo videli da se radi o Rackmount 2U formatu, odnosno NAS-u koji je dimenzija od 88x442.5x530.5 mm i koji teži skoro 15Kg prazan. Pretpostavlja se da će za montažu biti potrebne šine i šrafovi, ali to već nije ništa novo, već standardna procedura kod montaže u mrežni orman. NAS ima metalnu šasiju, i deluje prilično robustno, što smo uostalom i očekivali i što se ne razlikuje od onoga što vidimo u ovoj klasi uređaja. Ono što jeste drugačije u odnosu na pomenuti model TVS-871U-RP-i3-4G jeste da ovde fioke diskova nemaju metalne bravice, no pretpostavljamo da ima dosta onih koji imaju obezbeđene sobe gde se nalaze ormani, pa i same ormane, tako da to svakako neće predstavljati neki problem. Fioke su raspoređene u dva reda, sa po četiri ležišta, a sa prednje strane su dostupni još samo Power taster i statusne diode (Status, 10 GbE, LAN, storage expansion port). Navikli smo da na drugim modelima vidimo i USB port koji je veoma praktičan za povezivanje eksternog ili flash diska, za brzi backup podataka na eksterni ili sa eksternog medija, no u ovom slučaju za to ipak nije bilo prostora. Sa zadnje strane, nema nekih iznenađenja: tu su četri gigabitna LAN porta, po četiri USB 2.0 i 3.0 porta (podržan je solidan broj periferija, od eksternih diskova i USB štampača pa do UPS-eva), HDMI video izlaz i dva konektora za napajanje.

Ono što možda može da promakne su dva slota za ekspanziju i to PCI karticama (po jedna PCIe x8 i x4 kartica za dual-port 10 Gb i 1 Gb mrežne kartice). Ovaj NAS je odličan izbor i za one koji planiraju upgrade, pošto pored osnovnih 4GB RAM-a može primiti maksimalno do 32GB, a za to su na raspolaganju četiri memorijska slota, stim što se naravno u slučaju maksimalne količine memorije mora izvaditi originalni 4GB modul. Dodatno, NAS ima i dva mSATA slota za instalaciju SSD-ova za keširanje, stim što se čak i četiri SSD diska instalirana u regularna ležišta mogu koristiti u te svrhe. Ovo će doneti velike dobitke kada su IOPS performanse u pitanju (proizvođač navodi cifru od preko 400.000IOPS-a!). Kako bi upgrade ali i održavanje bilo što jednostavnije, kod ovog NAS-a se sa zadnje strane može izvaditi motherboard tray, uz napomenu da nije u pitanju hot-swap varijanta, već se NAS mora isključiti. Uz instalaciju dodatne mrežne kartice, podržan je i 10 Gigabit high speed mrežni saobraćaj. Kapacitet se lako proširuje dodavanjem REXP-1600U-RP i/ili REXP-1200U-RP modula, za maksimalno 136 diskova odnosno 816TB potencijalnog skladištenog prostora.

Rezime

Bez obzira da li govorimo o virtuelizaciji ili kompleksnijim RAID konfiguracijama, ovaj NAS ima relativno jednostavna podešavanja koja maksimalno olakšati posao administratorima. Naravno, ne treba zaboraviti ni na sigurnost podataka (a ovde je podržana FIPS 140-2 AES 256-bitna enkripcija), kao i razni disaster recovery scenariji pošto su na raspolaganju brojne opcije za backup, lokalnog ili remote (Cloud) tipa. Za virtuelizaciju, sa instaliranih 32GB RAM-a možete planirati i 8 različitih VM mašina. Ovo je samo kratak pregled nekih od podržanih opcija, pošto se ipak radi o vrlo naprednom uređaju koji ima dosta toga da ponudi, čak i onim najzatevnijim kupcima. Iako u domenu enterprise NAS uređaja i servera dominiraju neka druga imena, QNAP je pokazao da definitivno ima šta da pokaže kao i da može da ponudi NAS-ove koji su jeftiniji od konkurencije, ali sa ništa manje opcija i podržanih tehnologija.

Conclusion

Regardless of whether we are talking about virtualization or complex RAID configurations, the NAS has simple settings to provide maximum benefits for administrators. We should not forget data security either (supported by the FIPS 140-2 AES 256-bit encryption), and various disaster recovery scenarios as there are a number of options for backup, local or remote (Cloud) type. For virtualization with 32GB of RAM installed, you can plan 8 different VM machines. This is only a brief overview of some of the supported options, since this is a highly advanced device that has a lot to offer, even to most demanding users. Although other brands dominate the domain of enterprise NAS devices and servers, QNAP has shown that definitely has something to show, as well to offer the cheaper product than the competition does, offering the same number of options and supported technologies.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 3600€

Mikro Princ ustupio: QNAP NAS TS-EC880U-RP
zvanični sajt: mikroprinc.com