Prestigio MultiPad Wize 3008

Još jedna tablet iz Prestigio Wize serije, model 3008 je osnovna varijanta sa ekranom dijagonale od 8". Konfiguracija je malo slabija od 10.1" modela, bez GPS-a, ali i sa cenom koja će mnogima odlično odgovarati.

Prestigio je predstavio svoju novu Wize liniju tableta, a mi smo posle modela Wize 5002 dobili priliku da isprobamo i Wize 3008. Oznake malo konfuzne, pa tako vidimo da je model 5002 dijagonale 10.1" dok je 3008 opremljene ekranom od 8". U pitanju je osnovni model nešto slabije konfiguracije (u odnosu na starijeg brata), koji i dalje ima sasvim dovoljno resursa za prosečne korisnike i namenu. Sa cenom od oko 105€, ima i prilično veliku konkurenciju, stim što Prestigio modeli ipak imaju natprosečan kvalitet izrade, ali i IPS ekrane koji se ne nalaze baš tako često kod tableta ove cene.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada, aluminijumsko kućište
  • Solidne performanse
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Korisnicima dostupno samo oko 5GB prostora

Specifikacija

  • Procesor: Quad Core ARM Cortex A7 (Allwinner A33), 1.2GHz
  • Grafika: Dual Core Mali 400 MP2, 480MHz
  • Memorija: 1GB RAM, 8GB interno, MicroSD (do 32GB)
  • Ekran: 8" LED Backlight (1280x800), IPS panel
  • Konekcije: WiFi 802.11b,g,n, micro USB (OTG), 3.5mm audio (headset)
  • Dodatno: Microphone, Speaker, Card Reader
  • Napred: 0.3MP napred, 2MP pozadi
  • Baterija: Li-Polymer, 3800 mAh
  • Dimenzije: 207.2 x 122.5 x 9.2 mm
  • Težina: 350g
  • Operativni sistem: Android 4.4.2

Prestigio MultiPad Wize 3008

Po dimenzijama koje iznose 207.2x122.5x9.2mm ovaj tablet ne odskače bitnije od proseka, baš kao ni težinom od 350g. Ono što jeste drugačije jeste kućište izrađeno od aluminijuma u prirodnoj boji, što izgleda veoma atraktivno i uz beli okvir ekrana deluje kao da se radi o modelu tableta iz premium kategorije. Nismo primetili da bilo gde krcka, a zbog aluminijuma neće biti ni artefakata na ekranu kada se malo jače pritisne sa zadnje strane, što sve govori o kvalitetu koji se retko sreće kod modela koji koštaju ovoliko. Prateća oprema je prilično jednostavna i obuhvata korisničko uputstvo, adapter za napajanje i običan USB kabl sa MicroUSB konektorom sa jedne strane. Ekran dijagonale 8" je IPS panel, sa slikom koja je za ovu klasu sasvim ok, mada rezolucija od 1280x800 piksela nije baš oduševila.

Zadnja stranica je blago zaobljena po ivicama, tako da je tablet prijatniji za držanje, a jedini dostupni tasteri su sa desne bočne strane, pri vrhu, i to su standardni Power i Volume tasteri. MicroUSB, 3.5mm konektor za headset i slot za MicroSD memorijske kartice su smešteni sa gornje strane, baš kao i ugrađeni mikrofon. Što se zvučnika tiče, on je pozadi, tako da će zvuk biti malo prigušen ukoliko se tablet položi ravno na sto. Imamo dve instalirane kamere, napred od 0.3MP a pozadi od 2MP, sa ne baš tako impresivnim rezultatima. Ipak, za potrebe video chata će biti sasvim dovoljno, dok će što se tiče onih koji planiraju da fotografišu i snimaju video klipove trebati malo više ambijentalnog svetla i mirna ruka. Za razliku od većeg modela iz Wize serije, ovde nema GPS-a, što je prava šteta. Integrisana je baterija kapaciteta 3800mAh koja je dovoljna za oko 4h autonomije pri intenzivnom korišćenju, što je prosečan rezultat.

Rezime

Pomenuli smo već nešto slabiju konfiguraciju, što se odnosi na Quad-core ARM Cortex A7 (Allwinner A33) procesor na 1.2GHz i dual-core Mali 400 MP2 grafiku, sa 1GB RAM-a i 8GB interne memorije (korisnicima je dostupno tek oko 5GB). Instaliran je Android u 4.2.2. verziji što i nije baš najsvežija varijanta, plus nema još uvek govora o eventualnom upgrade-u, tako da to tek ostaje da se vidi. Performanse su na ocekivanom nivou za procesorski i graficki sistem koji je ugradjen, koji ce za najveci deo zadataka biti sasvim dovoljne snage. Ipak, za tablet ovako pristupačne cene, jako je teško pričati o konkretnim manama.

Conclusion

We already mentioned a weaker configuration, which refers to a 1.2GHz quad-core ARM Cortex A7 (Allwinner A33) processor and dual-core Mali 400 MP2 graphics with 1GB of RAM and 8GB of internal memory (around 5GB is available to users). Android 4.2.2 is installed, which is not the most recent version, and up today, there is no information on a possible upgrade. Performance is at the expected level for the installed processor and graphics system, which will be sufficient for the most of the tasks. When it comes to tablet model available at such affordable price, it is very difficult to talk about some specific shortcomings.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 105€

Asbis ustupio: Prestigio MultiPad Wize 3008
zvanični sajt: canyon.rs