Prestigio GeoVision 5055 Navitel

Ovo je GPS navigacija koja spada u osnovne modele, sa pristojnom konfiguracijom i ekranom koji je nešto niže rezolucije. Koristi Navitel softver, a treba u startu računati na to da je potrebno dodatno ubaciti željene mape.

Posle dužeg vremena, stiže nam još jedna GPS navigacija na test. Radi se o 5055 modelu kompanije Prestigio iz Geovision serije, 5" varijantu koja dolazi u paketu sa Navitel softverom. Znamo da ima sve više onih koji koriste smart telefone sa ugrađenim GPS-om, tako da vrlo lako telefon mogu koristiti i za navigaciju, no i dalje ima dosta onih koji vole da imaju zaseban uređaj koji će koristiti samo za navigaciju. Ono što treba odmah pomenuti je da dolazi bez ubačenih mapa, tako da treba u startu računati na nabavku dodatne memorijske kartice i mapa koje su potrebne.

Ključne karakteristike

  • Prosećan kvalitet izrade
  • Navitel platforma za navigaciju
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Nešto niža rezolucija i ne baš impresivan ekran

Specifikacija

  • Procesor: MStar MSB2531А ARM9, 800MHz
  • Memorija: 128MB RAM, 4GB interna, slot za MicroSD memorijske kartice do 8GB
  • Ekran: 5" Touchscreen TFT, rezolucije 480x272 piksela
  • Konektori: Mini-USB, 3.5mm izlaz za slušalice
  • Dimenzije: 131.8x92x10.3 mm
  • Težina: 158g
  • Baterija: Li-Polymer 1050mAh
  • Dodatno: Windows CE 6.0, Navitel softver

Prestigio GeoVision 5055 Navitel

Navigacija je dimenzija 131.8x92x10.3 mm i ne baš nešto posebno impresivnog dizajna, crna mat plastika zaobljenih linija se realno ne razlikuje mnogo od mnogih drugih modela i jedino što će napraviti razliku jeste logo proizvođača na donjem delu okvira. Ekran je za koji milimetar uvučen u odnosu na okvir, opet ne baš nešto posebno atraktivno, plus što može nekome otežati korišćenje ako pokušava da dodirne deo ekrana uz sam okvir. Plastika je prosečnog kvaliteta a finalna obrada takva da je jasno da se ipak radi o modelu donje srednje klase. U paketu prateće opreme stiže CD sa drajverima i softverom za računar, USB kabl, punjač za kola sa fiksiranim kablom i nosač za kola (iz dva dela).

Montaža u kolima je jednostavna, i potrebno je prvo zakačiti navigaciju na plastični nosač, a zatim i taj nosač na postolje koje se pre toga fiksira vakumskom stopom za prednje staklo. Položaj navigacije se može lako podešavati. Sa desne bočne strane nalazimo Mini USB konektor za punjač i transfer podataka, slot za MicroSD memorijske kartice i 3.5mm konektor za slušalice. Sa gornje strane se nalazi Power taster, dok je uvučeni Reset taster smešten pozadi. Na raspolaganju je jedan zvučnik koji stoji pozadi, a koji je sasvim dovoljno glasan za sve potrebe. Ekran je dijagonale 5" i rezolucije 480x272 piksela koja je definitivno prevaziđena i koja nas zaista nije oduševila. Dodatno, jačina osvetljenja i nije tako snažna, pa će biti problema po jakom suncu.

Rezime

Ovaj model korisit Navitel softver za navigaciju i u kombinaciji sa CPU-om na 800MHz to radi sasvim korektno, bez ikakvih problema. Treba računati na dodatnu instalaciju mapa, no sve zajedno, ovo je sasvim pristojna ponuda za one koji traže ono osnovno. Utisak je da se radi o uređaju osnovnih mogućnosti, sa prosečnom konfiguracijom i ekranom, što se naravno vidi i po dosta dobroj ceni.

Conclusion

The model uses Navitel navigation software in combination with 800MHz CPU and it runs smoothly. You need to count on additional installation of the maps, so this is a decent offer for those looking for the basics. This is the basic features device offering an average configuration and display, which can be seen at an affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 58€

Asbis ustupio: Prestigio GeoVision 5055 Navitel
zvanični sajt: prestigio.rs