Predstavljeni rezultati 13 startapa trećeg OTP startap partnerskog programa sa učešćem Vojvođanske banke

U okviru onlajn Demo dana, trećeg startap programa OTP Grupe održanog 20. maja, 13 startap kompanija učesnica predstavilo rezultate tromesečnog pilot perioda koji je trajao od marta do maja. U publici se nalazilo više od 1100 profesionalaca, uključujući rukovodioce bankarske grupe, investitore i predstavnike korporativnih sponzora. Rešenjima sa najvećim poslovnim potencijalom pružiće se prilika da budu pušteni u rad kao deo šestomesečne faze razvoja („rollout“ faze), počev od juna meseca.

Treći startap partnerski program OTP Grupe pozvao je inovativna preduzeća sa zrelijim, prethodno potvrđenim rešenjima, da se prijave u rešavanju 63 poslovna izazova. Na program se prijavilo 370 startap kompanija iz 56 zemalja, uključujući Srbiju, dok je njih 13 imalo priliku da sprovede zajedničke pilot projekte sa mađarskim i ostalim članicama bankarske grupe, uključujući i Vojvođansku banku, uz podršku sponzora iz date oblasti.

Iako se pilot period poklopio sa pandemijom korona virusa u Evropi, zahvaljujući posvećenosti startap kompanija i poslovnih jedinica koje su učestvovale u njihovim pilot projektima, 10 od 13 pilot projekata realizovano je u skladu sa prvobitnim planom. Nakon uvodne nedelje Programa koja je održana u Budimpešti, obuka za podršku opštem razvoju poslovanja je održana putem interneta, pružajući startaperima 33 sata pohađanja radionica i 43 sata individualnog mentorstva. U međuvremenu, pored profesionalaca Banke, učesnici su dobili i podršku programskih partnera, uključujući stručnjake iz kompanija EIT Digital, HubHub, INV Fintech, Mastercard, Microsoft, McKinsey Panorama i PortfoLion, za prelazak u sledeću fazu poslovanja.

Prvi put ove godine, tromesečni pilot period je bio zaokružen onlajn Demo danom, pružajući timovima visoku međunarodnu vidljivost imajući u vidu da je prezentacije o pilot rezultatima i naučenim lekcijama pratilo više od 1100 gledalaca, uključujući i panel od 10 stručnjaka koji su predstavljali više rukovodstvo bankarske grupe i partnerske korporacije. Na kraju događaja, 5 startap kompanija je dobilo posebne nagrade od strane programskih partnera i na osnovu glasova publike:

  • Kao gest dobre volje, kompanija HubHub je svim od 13 timova dodelila tromesečno članstvo i pristup prostorijama za rad u HubHub-u. Pored toga, HubHub će takođe podržati EDUardo kroz posvećeno mentorstvo i produkciju njihovog promotivnog videa.

  • Kroz paket plasmana u medijima i opcija onlajn konferencija, međunarodna stručna organizacija za banke i osiguravajuće kuće EFMA, nudi kompaniji The Waay podršku za unapređenu vidljivost unutar stručne zajednice.

  • Kompanija Microsoft je prepoznala TrustChain i dodelila nagradu za najbolju skejlap kompaniju koja nudi široke mogućnosti za mentorstvo.

  • Pioneers i njena sestrinska kompanija The Minted ponudili su EDUardo konsultacije u vezi sa bespovratnim sredstvima EU i ulaganjem preduzetničkog kapitala.

  • Na osnovu glasova publike, nagrada za najbolji pitch dodeljena je LutherOne-u. Nagrada je omogućila timu da imenuje dobrotvornu organizaciju kojoj Banka u ime startap kompanije daje donaciju u iznosu od preko 1400 evra. Na osnovu odluke kompanije LutherOne, ovaj iznos biće doniran nevladinoj organizaciji Svetluska koja podržava osobe sa oštećenjem vida.

"OTP Banka vidi trenutnu, visoko povećanu potražnju za digitalnim rešenjima kao šansu, a mi smo spremni da se uspešno pozabavimo promenljivim očekivanjima, u kojima saradnja sa startap kompanijama igra presudnu ulogu pored naših unutrašnjih inovativnih inicijativa", rekao je Antal Kovač, zamenik predsednika Izvršnog odbora OTP Banke.

Direktor OTP LAB, Andraš Fišer, nalazi odličan primer zajedničkih napora na nivou Grupe u činjenici da se Program odvijao prema svom prvobitnom rasporedu uprkos izazovima koje je nametnula pandemija. „Činjenica da je 13 pilot projekata uspešno realizovano čak i u turbulentnim vremenima sa kojima se trenutno suočavamo, i da su isti uživali podršku viših rukovodilaca kako u Mađarskoj, tako i u bankama podružnicama koje su učestvovale, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Rusiju i Srbiju, podržava nastavak realizacije inovativnih projekata, kako u pogledu validnosti, tako i blagovremenosti.“