Pet ključnih saveta za bezbedan gejming

Lični podaci i podaci bankovnog računa, ali i virtuelni nalozi, od velike su vrednosti sajber napadačima. Osim ličnih i informacija o kreditnoj kartici, tu je i istorija vaših uspeha u igrama, poruke i liste kontakata, što takođe može da se zloupotrebi na različite načine. Naeretko se dešava da sajber napadač preimenuje gejmerski nalog koji je vredan, promeni lozinke i zatim ga preproda za određeni novac.

Svaki gejmer želi da se fokusira samo na video-igru i ne razmišlja ni o čemu drugom, zato pre nego što se uživite u svog avatara, evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju:

1.Koristite samo proverene sajtove za preuzimanje igara i dodatnog sadržaja.

Preuzimanje igara i dodatnog sadržaja sa jeftinijih, ali neproverenih sajtova su savršena mesta za sajber napadače. Često se kriju iza sajtova nedavno objavljenih video igara ili sajtova koji nude šifre koje pomažu igračima da steknu prednost, a informacije kradu uz pomoć malicioznog softvera (malvera).

Kupovina alata, dodatnih nadogradnji likova i sadržaja koji pomažu u boljem prevazilaženju nivoa u video igricama, dešava se pomoću mikrotransakcija, koje pravi novac prebacuju u virtuelni. Mnogi načini plaćanja povezani su direktno sa bankovnim računima igrača, što ih čini lakim metama zlonamernih hakera. Iz tog razloga, nemojte da čuvate i da povezujete podatke vašeg bankovnog računa sa neproverenim sajtovima. Lažni sajt ćete prepoznati vrlo lako: njegova adresa počinje sa HTTP://, pa budite posebno oprezni. Bezbedne adrese sajta uvek počinju sa HTTPS://, imaju HTTPS sertifikat i garanturuju enkripciju podataka.

2.Obratite pažnju na adresu elektronske pošte koja vam šalje obaveštenja iz sveta gejminga.

Gejming turniri i festivali su uzbudljivi događaji, ali kao što znamo, pozivi za ovakve događaje dešavaju se onlajn, što je savršena prilika za sajber napad. Lažne gejming stranice podstiču korisnike da pristanu na primanje dnevnih vesti iz sveta gejminga uz pomoć elektronske pošte. Putem lažne i-mejl adrese šalju pozive u vidu linkova za gejming turnire, koji, zapravo, u sebi sadrže maliciozni softver.

Ovakvom tehnikom, poznatijom kao phishing, napadači se obično pretvaraju da su legitimne osobe ili organizacije u koje svako od nas ima poverenja. Klik na link iz elektronske pošte i sve su šanse da ste omogućili pristup ili podelili svoje lične podatke. Phising mejlove ćete prepoznati po tome što imaju urgentan ton (npr. Za brzu prijavu jer je ostalo samo još par mesta), gramatičke i pravopisne greške, sumnjive priloge, ali i link do nebezbednog sajta (HTTP://).

3.Sklapajte virtuelna prijateljstva sa oprezom.

Gejming svet je mesto za upoznavanje istomišljenika i za sklapanje novih prijateljstava. Virtuelni igrači međusobno razgovaraju u samoj igri, ali i van nje, pa često komunikaciju prenesu i na društvene mreže. Loša strana je ta što ne možemo da budemo sigurni da li je osoba sa kojom pričamo ona za koju se predstavlja. Zlonamerni hakeri se nekada kriju iza imena i avatara nekoga za koga smo mislili da je prijatelj, sa ciljem da ubede gejmere da podele lične podatke sa njima. Zato, kao i u stvarnom, i u virtuelnom svetu budite pametni i oprezni u deljenju ličnih informacija.

4.Pažljivo se povezujte na WI – FI mrežu.

Ukoliko igrate video – igrice na nekom gejming turniru ili javnom mestu želite da se povežete na ondašnju Wi-Fi mrežu, razmislite dva puta. Napadači presreću postojeće javne Wi-Fi mreže ili kreiraju lažne Wi-Fi mreže, što im daje mogućnost da pristupe vašem uređaju, vašim pretragama i podacima koje na njemu imate. Radije se opredelite za VPN (Virtual Private Network) koja štiti od potencijalnih napadača pomoću enkriptovane konekcije ili Wi-Fi tethering, poznat i kao mobilni hotspot. Ne zaboravite i da podesite uređaj sa kog pristupate mreži. Na svim Windows operativnim sistemima, prilikom korišćenja javnih mreža obavezno ugasite

Sharing

i uključite sisteme zaštite Firewall i AntiVirus.

5.Dodatno se edukujte o pretnjama u virtuelnom svetu.

Znanje je moć i zato treba biti informisan i pratiti dešavanja. Platforma

Kutak za bezbedan Net

sjajan je saputnik u gejming svetu. Upravo tu možete da pronađete najnovije informacije iz sveta sajber bezbednosti , kurseve, uputstva i korisne savete o korišćenju različitih alata za zaštitu na internetu.

Naravno, uvek je dobro i preporučljivo imati softversko rešenje koje štiti uređaje i sve aktivnosti na njima. Kompanija A1 Srbija nedavno je lansirala

A1 Net Protect Max

, rešenje koje pomaže da budete bezbedni dok igrate vašu omiljenu video igru. Sve što je potrebno je da aktivirate Gaming mode, kliknete Play i porazite protivnike, bez prekida i usporavanja igre.