Pametne telefonske govornice unapređuju infrastrukturu Beograda

Beograd, 2. jun 2020 – Zahvaljujući zajedničkom angažmanu Telekoma Srbije i kompanije Strawberry Energy, uz podršku Kabineta Premijerke Republike Srbije, Beograd će u narednim mesecima dobiti mrežu pametnih govornica koje će omogućiti Beograđanima i svim posetiocima prestonice mnoštvo besplatnih servisa.

Telekom Srbija

Pametna telefonska govornica je moderan, multifunkcionalni uređaj koji pored telefonskih poziva nudi besplatni internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja i relevantan lokalni sadržaj. Pametne govornice će na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pružati i informacije o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada. Ponuda usluga i servisa će se konstantno obogaćivati. Projekat je potpuno besplatan za građane Srbije i Telekom Srbija.

Telekom Srbija

„Velika nam je čast što smo dobili priliku da obogatimo ponudu našeg grada i mogućnost da Beograd učinimo korak bliže svetskim metropolama. Zajedno sa kompanijom Telekom Srbija, koja od nastanka Strawberry-a podržava naš rad, lansiramo najnoviji proizvod - Pametnu telefonsku govornicu. Zahvalni smo Premijerki Ani Brnabić i njenom kabinetu što su pružili podršku kroz program Serbia Creates i prepoznali značaj projekta digitalizacije telefonskih govornica“, izjavio je Miloš Milisavljević, CEO Strawberry Energy.

„Saradnja Telekom Srbija i mladih preduzetnika koji su osnivači kompanije Strawberry Energy nije iznenađenje i nije prva saradnja koju smo realizovali. Pre mnogo godina Strawberry Energy je bio prva, tada startap kompanija čiju ideju je Telekom Srbija podržao kroz postavljanje pet solarnih punjača u pet gradova Srbije, a potom smo zajednički razvili koncept prenosivih, mini solarnih punjača. Ovaj novi projekat ima simbolički ali i praktični značaj. Modernizacija govornica u simboličkom smislu pokazuje rešenost da naša Srbija postaje deo savremenih i modernih društava, a u praktičnom smislu modernizovane govornice će omogućiti građanima više funkcionalsti od samog telefoniranja, dok će pored toga svaka od njih svojim izgledom oplemeniti i naše životno okruženje. Zahvaljujemo se premijerki Srbije Ani Brnabić i njenom kabinetu na podršci ovom projektu, ali i svemu šta je Vlada u ovom mandatu učinila na modernizaciji i digitalizaciji društva u celini“, izjavio je generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk.

Kompanija Strawberry Energy, pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i smart city rešenja, i Telekom Srbije, sa zadovoljstvom objavljuju da su potpisali ugovor o poslovno tehničkoj saradnji u vezi sa digitalizacijom telefonskih govornica. Telekomi širom sveta imaju mnogo neiskorišćenog potencijala u vidu zastarelih telefonskih govornica koje zauzimaju centralne gradske lokacije i predstavljaju infrastrukturu koja stvara gubitke svake godine. Kako bi te gubitke sprečili, a i iskoristili potencijal lokacija koje govornice zauzimaju, moderni gradovi menjaju zastarelu infrastrukturu naprednim digitalnim totemima koji imaju višestruke funkcije. Ugrađeni ekrani visoke rezolucije, na kojima će se pored gradskih servisa emitovati i reklamni sadržaj, će pretvoriti zastarele telefonske govornice u novi izvor prihoda.

Projekat digitalizacije telefonskih govornica u Beogradu obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama. Prva faza je zamena 50 govornica na jesen. Vrednost prve faze projekta je 2.5 miliona evra. Strawberry Energy je obezbedio kompletno finansiranje projekta potpomognut bankama i finansijskim institucijama.

O Strawberry Energy

Strawberry energy je internacionalno nagrađivana srpska kompanija koja se bavi razvojem Smart City IoT tehnologija odgovarajući na potrebe modernih i digitalno povezanih generacija i kompanija 21.veka. Strawberry uređaji modernizuju gradske i otvorene prostore sa ciljem poboljšavanja iskustva i unapređivanja kvaliteta života, pre svega služeći se tehnološki naprednim infrastrukturama i mobilijarima kao što su pametne klupe (Smart Bench®). Tokom osam godina postojanja, Strawberry je razvio čitav portfolio pametnih rešenja i postao lider u Smart City oblasti sa uređajima instaliranim u više od 30 gradova i 17 zemalja širom sveta, uključujući i mrežu od 40 Pametnih klupa u Londonu (Abu Dhabi, Detroit, Venecija, Cirih, Temišvar, Vejla…). www.strawberrye.com.