Omega OK-11 tastatura

Jedna od standardnih tastatura koja nema nikakve egzotične funkcije niti opcije, i jedino što odskače jeste crvena boja kućišta. Dosta je povoljne cene, što će većini kupaca biti i sasvim dovoljno da se odluče.

U ponudi domaćih prodavnica može da se nađe prilično veliki broj raznih tastatura i to u svim mogućim kategorijama i najčešće uopšte nije tako lako odabrati odgovarajuću tastaturu. Za kompaniju Omega znamo od ranije i radi se o jednom od brojnih manje poznatih proizvođača raznih periferija u koje spadaju i one najosnovnije, kao što su tastatura i miš. Model OK-11 spada u najosnovnije modele, o čemu svedoči i cena, tako da će biti pristupačan većem broju korisnika.

Ključne karakteristike

  • Jednostavan dizajn
  • Pristupačna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0

Omega OK-11

Odmah da kažemo da je OK-11 tastatura dostupna u više različitih boja, od kojih smo mi mogli videti onu u crvenoj boji dok se može pazariti i plava varijanta. Ovo je klasična desktop tastatura koja je minijaturnih dimenzija, odnosno okvira koji je samo za koji centimetar širi od same tastature. Ovo znači da će biti odličan izbor za one koji kubure sa prostorom na radnoj površini. Ovo sa druge strane znači i da nema naslona za šake napred, što treba imati u vidu, posebno ukoliko ste navikli da imate poseban oslonac napred. Kao i uvek, sa donje strane, pozadi, imamo nožice koje se mogu uspraviti kako bi tastatura dobila veći ugao nagiba koji je i udobniji za kucanje: ima vrlo malo onih koji vole da kucaju dok je tastatura potpuno ravna, odnosno paralelna stolu.

Položaj, veličina i raspored tastera je standardna, tako da neće biti potrebno neko posebno navikavanje. Tasteri su od crne plastike sa belim oznakama, a ovaj model nije lokalizovan za naše tržište, već je to klasičan US raspored tastera. Nema ni dodatnih multimedijalnih ili sistemskih tastera (čak ni kao dodatne funkcije), što je šteta pošto to ipak predstavlja funkcionalan dodatak. Što se tiče povezivanja sa računarom, u pitanju je klasičan USB interfejs gde nema instalacije drajvera niti softvera, što je i karakteristično za Plug and Play varijantu.

Rezime

Tastatura se pokazala dobro, nije mnogo bučna, a koristi standardni mehanizam sa membranom, kakav koristi i najveći broj modela na tržištu. Po svemu što smo mogli da vidimo, Omega OK-11 model se neće baš mnogo razlikovati od proseka, ako isključimo to što je kućište crvene boje, tako da pretpostavljamo da će cena od 7€ biti ta koja će privući najviše pažnje. Sa druge strane, nemamo ni primedbi, tako da dobija našu preporuku u ovom cenovnom rangu.

Conclusion

The keyboard is good; it is not noisy and uses a standard mechanism with a membrane, as used by the greatest number of models on the market. Omega OK-11 model is not much different from the average models, if we exclude the fact that the case is red colored, so we assume that the price of 7 Euros is the thing that will attract the most attention. On the other hand, we have no objections, so we do recommend it in this price range.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 7€

Gigatron ustupio: Omega OK-11
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com