NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost

Najnovija grafika iz NVIDIA-e koja stiže bazirana na poznatom GTX 650 Ti modelu. Dobijamo karticu koja će sigurno biti jedna od najpopularnijih na tržištu zbog odličnog odnosa performansi i cene, zbog koje će konkurancija morati veoma brzo da da neki konkretniji odgovor.

Kada su grafičke kartice u pitanju, situacija nikada nije baš tako jednostavna niti jednoznačna, pogotovo kada su u pitanju modeli srednje kategorije, oko kojih se i najčešće vodi najveća bitka, iz jednostavnog razloga što se radi o najprodavanijim modelima na tržištu. Do nedavno, AMD Radeon HD 7850 je bila kartica koja je nudila stvarno sjajan odnos cene i performansi, pa i ne čudi njen uspeh na tržištu. NVIDIA je možda u startu napravil mali propust sa GTX 650 Ti modelom koji nije imao Boost mogućnost snažnijih modela, no sada je to ispravljeno. Ipak, u međuvremenu se pojavila i Radeon HD 7790 kartica koja dodatno komplikuje situaciju, tako da će biti veoma interesantno videti kako se odvija bitna u srednjoj klasi.

Ključne karakteristike

  • Unapređeni GTX 650 Ti model
  • Sjajne performanse
  • Vrlo tih rad

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 1033 MHz (boost) / 980 MHz (base)
  • Memorija: 2048MB GDDR5 6GHz (data rate), 192bit interfejs
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI-I, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11 podrška, CUDA

NVIDIA GeForce GTX 650 Ti Boost

Odmah vidimo da se radi o fabričkoj, takozvanoj referentnoj verziji nove kartice koja deluje pomalo neugledno, cela oklopljena crnom plastikom i sa malim i diskretnim NVIDIA logom. Obično vrlo brzo po predstavljaju (i referentne verzije) dobijemo brojne varijacije na temu različitih proizvođača. Ovo posebno važi zbog toga što je sama kartica dosta manjih dimenzija od hladnjaka (što se može videti sa zadnje strane), i toga da je ovde korišćeno manje više default-no rešenje sa turbina ventilatorom koji je prilično tih, što nam se dopalo. Kao što je i očekivano, kartica je dual-slot dizajna, i sav topao vazduh se izbacuje sa zadnje strane, gde plastični oklop kartice ima ulogu da vazduh sprovede od ventilatora do zadnjeg dela gde se izbacuje iz kućišta.

Sistem hlađenja nas generalno nije posebno oduševio (iako je činjenica da je tih i da temperatura pod maksimalnim opterećenjem nije prešla 74 stepena), pošto se radi o običnom i ne tako velikom aluminijumskom hladnjaku sa bakarnom osnovom, tako da eto još jedne stvari koja će sigurno biti drugačija kada se pojave prvi custom modeli. Kartica koristi GK106 procesor, sa 768 Stream procesora i 24 ROP jedinice. TDP kartice je 140W, te otud i jedan dodatni 6-pinski konektor za napajanje. Dobra vest je da imamo i SLI konektor tako da se mogu upariti i dve ovakve kartice. Sa zadnje strane kartice imamo dostupna dva DVI i po jedan HDMI i DisplayPort video izlaz, što je dobar izbor za one koji planiraju setup sa više monitora.

Najnovija grafika iz NVIDIA-e koja stiže bazirana na poznatom GTX 650 Ti modelu. Dobijamo karticu koja će sigurno biti jedna od najpopularnijih na tržištu zbog odličnog odnosa performansi i cene, zbog koje će konkurancija morati veoma brzo da da neki konkretniji odgovor.