Novo rešenje kompanije Kaspersky, Security Awareness Training, svakom zaposlenom pruža individualni pristup učenju

Kompanija Kaspersky predstavila je svoje novo rešenje Kaspersky Adaptive Online Training, koje je razvijeno u saradnji sa kompanijom Area9 Lyceum. Rešenje obezbeđuje program za podizanje svesti o bezbednosti, koji je usklađen sa individualnim potrebama svakog korisnika, onako kako bi to privatni profesor prilagodio za svoje učenike. Sadržaj ovog novog rešenja za kompanije baziran je na ekspertizi kompanije Kaspersky u oblasti sajber bezbednosti, i realizovan je u skladu sa modernim tehnikama učenja.

Sajberbezbednosna obuka neophodna je kako bi se zaposleni upoznali sa osnovama sajber bezbednosti i kako bi dobili informacije potrebne za bezbedan rad. Ipak, mnoge organizacije smatraju da pojedini kursevi ne proizvode nužno željene efekte. Dok je 37% preduzeća već implementiralo bar neki vid bezbednosne obuke, samo 13% ispitanih organizacija potvrdile su da nisu naišle na bilo kakve IT bezbednosne probleme koje su prouzrokovale aktivnosti njihovih zaposlenih.

Greške se i dalje događaju zato što ljudi zaboravljaju šta su naučili ukoliko im nije data prilika da na adekvatan način sačuvaju te informacije. Na primer, dan nakon lekcije u trajanju od sat vremena, učesnici zaborave 50-80 procenata informacija koje su čuli, a nakon 30 dana, mogu da se sete samo dva do tri procenta čitavog predavanja. Međutim, zaposleni smatraju da učenje o onome što već znaju, i čak i mnogobrojna ponavljanja poznatih činjenica može da bude dosadno i iritantno. Kako bi pomogla kompanijama da obezbede neophodno znanje bez preopterećivanja zaposlenih, kompanija Kaspersky, u saradnji sa kompanijom Area9 Lyceum, predstavlja svoje novo rešenje Kaspersky Adaptive Online Training.

Platforma obezbeđuje specifičan pristup učenju za svakog korisnika, uzimajući u obzir znanje koje zaposleni već imaju i njihovu sigurnost u svest o sajber bezbednosti. Kako bi se ovo postiglo, inteligentni ‘biološki’ algoritmi kompanije Area9 Lyceum mešaju pitanja sa sadržajem, procenjujući dok zaposleni uči njegovo znanje o predmetu, kao i sigurnost sa kojom odgovara. Algoritmi optimiziraju put ka majstorskom znanju, preskačući sadržaj koji zaposleni već znaju i pomažući im sa konceptima i temama sa kojima su manje upoznati. Na ovaj način, visoko kvalifikovanom zaposlenom može trebati manje od 10 minuta da nauči samo ono što mu nedostaje, dok drugima može trebati pola sata da završe čitav modul, što im daje više vremena da nauče aspekte koji su najteži za učenike.

Sadržaj za učenje pokriva lozinke, i-mejl bezbednost, veb pretrage, društvene mreže i aplikacije za dopisivanje, bezbednost krajnje tačke, mobilne uređaje i teme o Opštoj uredbi o zaštiti podataka o ličnosti (koje će biti dostupne u trećem kvartalu 2020. godine). Savladavanje ovih veština omogućava zaposlenom da radi sa IT resursima uz minimalne sajber-bezbednosne rizike. Sve lekcije i testovi osmišljeni su na osnovu situacija iz stvarnog života i primera napada koji su se zaista desili.

Kaspersky Adaptive Online Training rešenjem je lako upravljati. Administrator samo treba da izabere koje module grupa korisnika treba da završi, dok će rešenje korisnicima poslati link potreban za njihovu lekciju. Rešenje takođe obezbeđuje detaljnu statistiku o performansama zaposlenih, kao i nadgledanje učenika koji su sigurni u nesigurne aktivnosti.

“Kako trenutna praksa pokazuje, najteži zadatak je motivisati i naučiti novim veštinama zaposlene koji prave greške, a smatraju da sve rade kako treba. Ovo se naziva nesvesnom nesposobnošću. Metodologija adaptivnog učenja preduzećima omogućuje da prepoznaju takve situacije kod svojih zaposlenih i da ulože više snage u premošćavanje tog nedostatka veština, dok ostali neće biti preokupirani nepotrebnom teorijom. Prema proceni kompanije Area9 Lyceum, korišćenjem individualnog pristupa učenju, kompanije mogu da uštede do 50% od ukupnog vremena koje troše na obučavanje,” komentariše Elena Molčanova (Elena Molchanova), direktorka security awareness marketinga u kompaniji Kaspersky.

Rešenje koje je bazirano na cloudu dostupno je na engleskom, nemačkom, španskom, arapskom, francuskom, italijanskom i ruskom jeziku.