Multimedijalni Palit GeForce GT 630

Ovo je kartica koja nije baš za novije igre i zahtevnije korisnike, ali će sasvim lepo poslužiti za sve ostale namene. U pitanju je verzija sa Fermi GPU-om, u suštini GT 440 sa drugom nalepnicom, mada je Palit dodao još memorije i malo bolje hlađenje.

GeForce GT 630 svakako nije nova grafika, ali je ima i dalje u ponudi po dosta povoljnim cenama (naravno, u zavisnosti od proizvođača i verzije), tako da nije loše podsetiti se o čemu se radi. Negde sredinom 2012. godine je NVIDIA predstavila nove kartice iz 600 serije, gde smo u budžetskoj kategoriji videli modele GT 610, GT620 i GT 630. Kao što je dobro poznato, ne dobijaju sve nove kartice i nove GPU-ove, već proizvođači zbog skaliranja performansi često koriste modele prethodne generacije koji dobiju eventualno mala poboljšanja i novo ime. Kao što možete pogoditi, tako je i sa GT 630, koja je praktično re-brandovana GT 440 sa 128-bitnom memorijskom magistralom.

Ključne karakteristike

  • Koristi GF108
  • Pristojne performanse
  • Tih rad

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 780 MHz
  • Memorija: 2GB GDDR3 (128 bits), 535MHz (DDR 1070MHz)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
  • Izlazi: DVI, D-Sub, HDMI
  • Dodatno: DirectX 11 podrška, CUDA

Palit GeForce GT 630

Ova kartica koristi prilično poznati GF108 GPU Fermi generacije, procesor izrađen u 40nm procesu, sa 585 milliona tranzistora i površinom od 16 mm². Kartica je originalno single slot dizajna i dužine oko 145mm, stim što je Palit stavio malo veći hladnjak, pa će ipak zauzeti dva slota. Čini se da to možda i nije bilo neophodno, tako da možda neće biti idealna za one koji traže što kompaktniju grafiku. Takođe, vidimo da je PCB Low Profile formata, stim što analogni D-Sub konektor izveden iznad, pa bi uz odgovarajući bracket kartica mogla da se pretvori i u Low Profile varijantu. Crni plastični oklop pokriva većinu površine kartice, ali ipak vidimo nešto masivniji aluminijumski hladnjak, na čijem vrhu se nalazi i 50mm ventilator koji nije uopšte toliko bučan.

Zahvaljujući TPD-u od svega 65W, nema potrebe za dodatnim naponskim konektorom, stim što se kartica i ne greje mnogo, pa je hlađenje prilično tiho, čak i pod punim opterećenjem. Palit model dolazi sa 2GB memorije (originalno je GT 630 1GB memorije na raspolaganju), i to GDDR3 na 535MHz odnosno efektivno 1070MHz, dok je takt samog procesora 780MHz. Konfiguracija GPU-a je takva da imamo 96 CUDA jezgara, 16 jedinica za teksturu i 4 ROP-ova, uz 3.24 GPixel/s Pixel Rate i 13.0 GTexel/s Texture Rate. Zanimljivo je da postoji i OEM verzija modela GT630, koja dolazi sa Kepler GPU-om i malo drugačijom konfiguracijom, što će sigurno uneti još veću zabunu.

Ovo je kartica koja nije baš za novije igre i zahtevnije korisnike, ali će sasvim lepo poslužiti za sve ostale namene. U pitanju je verzija sa Fermi GPU-om, u suštini GT 440 sa drugom nalepnicom, mada je Palit dodao još memorije i malo bolje hlađenje.