MSI R7970

Ovo je trenutno najsnažnija Radeon single core grafička kartica u ponudi, koja dolazi iz MSI-ja i dodatno overklokovana. Sjajne performanse kao i dosta dobra margina za overklok će sigurno puno značiti onima koji vole da izvuku još koji frame više.

Već smo mogli videti da je AMD kao reakciju na sjajnu NVIDIA GTX 680 vrlo brzo izbacio HD 7970 GHz Edition, odnosno fabrički overklokovanu varijantu, a neki od proizvođača su već ponudili svoje verzije, kao što je i MSI koja je overklokovana malo i u odnosu na GHz verziju. Čini se da se vodi prava bitka za najbržu single GPU karticu, a ono što znamo je da se ova MSI verzija ne razlikuje spolja mnogo od onoga što smo već videli, referentni dizajn i sistem hlađenja, ali koristi malo kvalitetnije komponente koje i omogućavaju nešto širu marginu za overklok, a kako proizvođač i zvanično podržava overvoltage, nije teško predvideti da će sigurno biti prilično popularan model među overklokerima.

Ključne karakteristike

  • Jedna od najbržih single-core grafičkih kartica na tržištu
  • Sjajne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 1010 MHz
  • Memorija: 3GB GDDR5 na 5500MHz (384-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: DVI, HDMI, 2x Mini DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.1 podrška, Accelerated Parallel Processing, CrossFireX, HD3D Technology, HDMI 1.4a, Enhanced Unified Video Decoder 3D

MSI R7970

Kao što smo i navikli za kartice iz vrha ponude, ovaj model je prilično velikih dimenzija, od 275 x 110 x 38mm i teži praktično 1Kg. Osim što deluje impresivno, ovo je bitno znati zbog kućišta pošto ipak zahteva dosta prostora, o čemu treba voditi računa. Kartica ima standardni plastični oklop i jedan ventilator koji uvlači vazduh iz kućišta i duva ga preko hladnjaka. Topao vazduh izlazi iz kućišta sa zadnje strane kućišta. Ipak, ova kartica ume solidno da se zagreje, a već znamo da će moći bez ikakvih problema da se koristi neki od after-market custom kulera ili čak vodenih hlađenja. Sa druge strane, dok ne dođe do nekih 60% opterećenja, praktično se i ne čuje, dok će pod maksimalnim opterećenjem definitivno nadglasati ostale ventilatore u kućištu.

Kartica je potpuno referentnog dizajna, i praktično iznutra skoro identična regularnoj Radeon HD 7970, stim što se MSI potrudio oko komponenti, pa se koriste Solid kondenzatori deklarisani da mogu izdržati 10 godina rada pod punim opterećenjem kartice, tako da će definitivno biti dobar izbor za one koji planiraju da podignu takt kartice. Ona u startu dolazi na 1010MHz za procesor i 5500MHz za memoriju (na raspolaganju je 3GB brze GDDR5 memorije). Ono što znamo je da se i bez dizanja napona, može podići takt na iznad 1100MHz (što doduše zavisi od konkretnog primerka), a uz malo bolje hlađenje i overvoltage i malo više. Kao što je i očekivano, kartica ima dva dodatna konektora za napajanje, 6-pinski i 8-pinski, pa treba razmišljati i o napajanju za koje preporučujemo da bude minimum oko 500W, naravno u zavisnosti i od ostatka konfiguracije, a svakako da bi bilo najbolje da je i neko snažnije.

Ovo je trenutno najsnažnija Radeon single core grafička kartica u ponudi, koja dolazi iz MSI-ja i dodatno overklokovana. Sjajne performanse kao i dosta dobra margina za overklok će sigurno puno značiti onima koji vole da izvuku još koji frame više.