MS Industrial Endeavor

Odlično kućište koje možda na prvi pogled neće mnoge oduševiti, ali za malo novca donosi dosta toga što se inače solidno više plaća. Kupci će moći da biraju i instaliraju sami ventilatore, a na raspolaganju im je ugrađeni kontroler obrtaja, kao i SD/MicroSD čitač kartica.

Endeavor je prilično interesantno kućište koje spada u Midi Tower kategoriju i to među jeftinije modele. Iako se naravno kvalitetom i materijalima ne može baš porediti sa dosta skupljim kućištima poznatijih proizvođača, na raspolaganju ima par dodatnih opcija koje će ga izdvojiti iz konkurencije. Sa cenom od oko 25€, nema baš mnogo očekivanja, no kako smo mogli da vidimo, to ne znači i da se ne dobija zaista dosta toga, te da će biti odličan izbor u budžetskoj kategoriji, čak i za malo zahtevnije kupce koji gledaju da što više uštede.

Ključne karakteristike

  • Moderan dizajn
  • Pristojan kvalitet izrade
  • Ugrađeni čitač memorijskih kartica
  • Hot Swap SATA konektor

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mid Tower (Micro ATX, ATX matične ploče)
  • Uređaji: eksterno 2x 5.25’', interno 3x 3.5’’, 3x 2.5"
  • PCI ekspanzija: 7
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 1x 120mm opciono, napred 1x 120mm opciono, bočno 2x 120mm opciono, gore 1x 120mm opciono
  • Dodatno: 2x USB 2.0, Mic-in, Audio-out, MicroSD i SD memorijske kartice

MS Industrial Endeavor

Spolja gledano, ovo kućište ne izgleda toliko posebno, i možda će pažnju privući jedino prednja maska kod koje je metalna mrežica zamenjena perforiranom plastikom. Lim i plastika koji su korišćeni u izradi su prosečnog kvaliteta, sasvim očekivano za ovu cenu, mada je kvalitet završne obrade prilično pedantan. Interesantno je da se uz kućište ne isporučuje ni jedan ventilator, ali to ostavlja mogućnost kupcima da sami razmisle i odaberu šta im odgovara, a prostora ima za ukupno pet 120mm ventilatora, što će biti sasvim dovoljno i za one malo zahtevnije.

Kućište sa gornje strane ima dva USB 2.0 porta, dva analogna 3.5mm audio konektora za mikrofon, Power i Reset tastere kao i selektor broja obrtaja sistemskih ventilatora (kontroler je ugrađen u kućište, što je sjajno), i što se zaista veoma retko može sresti na kućištima ove cenovne kategorije. Sa prednje strane su i slotovi za SD i MicroSD memorijske kartice, što će mnogima odlično poslužiti. Dodatno, sa gornje strane vidimo i SATA konektor za jednostavno i brzo kačenje hard diska, bez otvaranja kućišta, što je već viđeno na drugim kućištima koja su primetno skuplja, pa eto odlične varijante za one koji često imaju potrebu da dodaju hard disk na sistem, pošto će uštedeti dosta vremena.

Po otvaranju kućišta vidimo da ima solidno prostora na raspolaganju, uz dosta proreza i otvora kroz koje se provlače kablovi, tako da će moći da se sakriju da ne smetaju iznad ploče. Kućište na raspolaganju ima dva 5.25" slota, tri 3.5" za hard diskove i tri ležišta za 2.5" diskove, stim što su tool-free samo 5.25" i 3.5", odnosno sa nosačima koji se lako fiksiraju bez korišćenja šrafova i alata. Napajanje je predviđeno da stoji u donjem delu kućišta, na silikonskim nosačima, što ublažava vibracija i buku od ventilatora, a što opet češće može da se vidi kod nekih skupljih modela.

Rezime

Za uloženi novac, dobija se prilično dobro kućište sa opcijama za koje se inače mora doplatiti malo više. Iako naravno ima modela koji su dosta boljeg kvaliteta i sa boljim opcijama za ventilaciju uz ugrađene ventilatore, za oko 25€ koliko Endeavor košta, zaista će biti jako teško naći nešto bolje! Sve pohvale proizvođaču za kućište koje može biti sjajna osnova i za malo zahtevnije konfiguracije.

Conclusion

Endeavor is a good case with options that otherwise cost much more. Although there are many higher quality models offering better options for ventilation with built-in fans, for 25 Euros, it will be difficult to find something better! The manufacturer deserves all the praise for the case that can be a great basis for demanding configurations.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2015.): 25€

KimTec ustupio: MS Industrial Endeavor
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na [ kimtec.com]( http://www.kimtec.rs/gdedakupim)