LG 49LF630V Smart TV

Jedan od modela novije generacije, LG 49LF630V je TV dobra prilika da se dođe do veće dijagonale po povoljnoj ceni. U pitanju je odličan Full HD IPS panel u kombinaciji sa WebOS 2.0 Smart platformom.

Pored onih verovatno i najzanimljivijih modela televizora iz Premium segmenta, postoje i mnogi modeli koji su dosta pristupačniji i koji se u praksi i daleko više prodaju. Svi volimo da vidimo ogromne televizore u UHD rezoluciji, gde prezentacije u prodavnicama izgledaju stvarno savršeno, ali realno, nema baš puno onih koji to mogu sebi i da priušte. Sa druge strane, svake godine, imamo sve kvalitetnije modele srednje klase koji nam donose mnoge opcije iz viših kategorija od prethodne generacije. Model 49LF630V koristi novi dizajn, novu softversku platformu, Full HD rezoluciju slike, ugrađeni WiFi, Smart funkcije, i ima sasvim dobru cenu za dijagonalu od 49".

Ključne karakteristike

  • WebOS 2.0 Smart platforma
  • Odličan kvalitet slike u Full HD rezoluciji
  • Solidan broj konektora
  • Vrlo dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 49" EDGE LED
  • Rezolucija : Full HD 1920x1080
  • Osvetljenje : 450 cd/m²
  • Kontrast : 3000:1 (10,000:1 dinamički)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 178°/178°
  • Konekcije: RF x2, kompozitni (CVBS + AUDIO) x1, komponentni AV x1, headphones x1, optički digitali S/PDIF x1, SCART x1, RS232 x1, CI slot x1, USB 2.0 x3, LAN
  • Dodatno: DVB-T2/C/S2 i analogni tjuner, Wall-mount, 20W zvučnici, Smart TV funkcije

LG 49LF630V

Kao monitor srednje kategorije, LG 49LF630V naravno ne izgleda onoliko atraktivno kao Premium modeli, ali nama se dopao elegantan dizajn i prilično tanak okvir, gde su gornji i donji deo okvira (koji su tek nešto širi od bočnih koji se skoro i ne vide) napravljeni od metala. Postolje je vrlo čvrsto i delimično napravljeno od metala, a TV se ne klima prilikom korišćenja. Naravno, dostupna je i opcija montaže na zid, uz odgovarajući nosač, a sam TV podržava VESA standard 100x100mm. Prateća oprema je prilično oskudna, ali očekivana za model ovih dimenzija, pa se dobijaju samo kratko korisničko uputstvo, naponski kabl i daljinski upravljač. Mala napomena, iako sam TV podržava sjajni Magic Remote koji smo videli kod onih skupljih modela, on se naravno ne dobija, već se može naknadno dokupiti ako bude potrebno. Daljinski koji stiže je klasičan, sa gumiranim i nešto mekšim tasterima, i ne razlikuje se mnogo od daljinaca koje smo već videli kod prethodnih LG modela televizora. Pored LAN interfejsa, ovaj model ima i ugrađeni WiFi adapter, što će znatno olakšati

Konektori su raspoređeni regularno sa zadnje i bočne strane, a ono što će većinu zanimati jeste da imamo po tri HDMI i USB porta, gde se mediji priključeni preko USB-a (eksterni i USB flash diskovi) mogu koristiti za direktnu reprodukciju multimedije, što doduše već odavno nije ništa novo za LG modele. Nova WebOS 2.0 softverska platforma je svakako dobrodošla novina, a proizvođač navodi da je u slučaju ovog modela za rad zadužen dual-core procesor, međutim to se u praksi i dalje nije pokazalo dovoljno da interfejs "leti". Sa druge strane, meni je odlično organizovan i izgleda veoma lepo, tako da korišćenje neće biti problem, a sve opcije se nalaze na dohvat ruke. Ovaj TV poseduje i analogni i digitalni tjuner, tako da može da se koristi u bilo kojim uslovima (naravno i sa kablovskom TV, sa ili bez eksternog dekodera pošto ima i CI interfejs). Kako se radi o Smart platformi, dostupne su brojne aplikacije i servisi, što nije ništa novo i što radi bez problema. Dostupan je i Store za aplikacije, gde se može dosta toga naći, čak i izvestan broj domaćih aplikacija.

Rezime

Televizor koristi odličan IPS panel, što nije neobično, pa iako se radi o modelu srednje kategorije, rezultati su prilično dobro: veoma dobar prikaz boja (naravno, oni malo ambiciozniji se mogu poigrati posebnim kontrolama i malo poraditi na kalibraciji), široki uglovi gledanja i sasvim solidna crna boja, što će biti bitno ljubiteljima filmova. Skaliranje slike na 1080p rezoluciju radi odlično i nismo primetili neke artefakte koji bi zasmetali. Što se zvuka tiče, podržani su svi aktuelni standardi uz snagu zvučnika od 20W, međutim to u praksi i ne zvuči toliko snažno, tako da će verovatno najbolje biti da priključi na neke eksterne zvučnike ili risiver. Kao model srednje kategorije, LG 49LF630V ima dovoljno toga da ponudi, i to po sasvim dobroj ceni od oko 750€.

Conclusion

The TV uses excellent IPS panel, so although this is a medium category model, the results are very good: good color rendition (ambitious users can modify the controls and calibrate), wide viewing angles and a solid black color, which is important to gamers. Scaling to 1080p resolution works well and there are no artifacts. As the sound is concerned, all current standards are supported by 20W speakers, but in practice, that does not sound powerful, so it will probably be best to connect it to some external speakers or a receiver. As a medium category model, LG 49LF630V offers many things at an affordable price of 750 Euros.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2015.): 760€

LG ustupio: LG 49LF630V
Prodaja: lge.rs, pinsoft.com, ctcomputers.rs