LG 20M35A-B

Ovo je monitor dijagonale 19.5" i rezolucije 1600x900 piksela, što će odlično odgovarati svima kojima odgovara nešto širi ekran zbog tabela na primer. Dosta dobar kvalitet slike za ovu kategoriju, ali i odustvo bilo kakvih naprednijih podešavanja i digitalnih ulaza su ono što se dobija za uloženi novac.

LG je jedan od najzastupljenijih proizvođača monitora na našem tržištu, sa prilično dobrom ponudom u svim segmentima. Ovom prilikom ćemo videti model iz M35 serije, što je osnovna kategorija namenjena ne mnogo zahtevnim korisnicima. Ovo je monitor dijagonale 19.5" u Wide formatu, što će verovatno najviše odgovarati poslovnim korisnicima, odnosno onima koji često koriste tabelarni prikaz, gde Wide format slike itekako dolazi do izražaja. Za razliku od mnogih novijih modela, LG se u ovom slučaju ipak odlučio za nešto nižu rezoluciju od 1600x900 piksela, što je verovatno i bolje, pogotovo za one koji unose dosta teksta kada se i ne traži da slova budu što sitnija. Ovaj monitor koristi TN panel, LED pozadinsko osvetljenje i klasičan analogni video interfejs, tako da sve to i utiče da cena bude što povoljnija.

Ključne karakteristike

  • Wide format slike u 1600x900 piksela
  • Dobra slika
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Nema digitalnog interfejsa

Specifikacija

  • Dijagonala: 19.5" LED Wide
  • Rezolucija : 1600x900 piksela
  • Osvetljenje : 200cd/m2
  • Kontrast : DFC 5.000.000:1, statički 1000:1
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 90/65°
  • Ulaz : D-Sub
  • Dodatno: Tilt podešavanje položaja, VESA mount (75x75mm) kompatibilan

LG 20M35A-B

Iako nije nešto posebno atraktivnog dizajna, postolje koje podseća na nogu čaše za vino će sigurno doprineti da ipak ima prepoznatljivi izgled. Da odmah kažemo i to da je postolje dovoljno stabilno da se monitor ne klati kada se pomera ili pritiskaju tasteri menija, a baš kao i monitor, napravljeno je od glossy crne plastike, vrlo nezahvalne za održavanje pošto će se videti otisci prstiju i prašina. Ipak, površina monitora je u Anti-Glare, 3H finišu, što nam opet govori da će odlično odgovarati poslovnim korisnicima pošto će i količina refleksije svetlosti biti minimalna. Pošto se radi o monitoru iz osnovne kategorije, postolje je prilično jednostavne konstrukcije i omogućava samo tilt podešavanje ugla nagiba (-3 do 20 stepeni po vertikali). Srećom, postoji mogućnost montaže na zid, korišćenjem posebnog nosača, kompatibilnog sa Vesa standardom.

Ovaj model monitora nema ugrađeni adapter za napajanje, već se koristi eksterni koji je veličine punjača za telefon, tako da neće zauzeti mnogo prostora, a i sam monitor je dosta tanak zbog toga. Sa zadnje strane vidimo samo konektor za napajanje i D-Sub video ulaz, dok postolje na svom vertikalnom delu ima i plastični prsten kroz koji se provlače kablovi kako ne bi neuredno visili sa strane. Tasteri menija su smešteni sa donje strane okvira, i koriste se klasični tasteri kojih ima ukupno 6, uključujući Power taster. Od interesantnijih podešavanja, tu je Reader Mode, koji prikaz slike prilagođuje što udobnijem čitanju, što nam se dosta dopalo, a tu je i jednostavna varijanta uštede energije koja umanjuje jačinu pozadinskog osvetljenja za 25% i 30%, što smo već i videli da dosta proizvođača koristi.

Rezime

Kvalitet slike je očekivan, pošto se radi o klasičnom TN panelu sa LED pozadinskim osvetljenjem. Slika je oštra i sa dosta dobrim bojama, uz primetno minimalno probijanje osvetljenja uz gornju ivicu (barem na primerku koji je bio kod nas). Ipak, to nije pokvarilo utisak, pošto se to jako teško može primetiti u regularnom korišćenju monitora. Odziv od 5ms je manje više prosečan za TN panel i tu takođe neće biti zamerki, dok jedino što ipak može zasmetati jesu uži uglovi gledanja, no ukoliko se monitor koristi za rad, a ne gledanje filmova iz daljine, ni to neće biti neki problem. Ovaj monitor ima dosta dobru cenu, i za to se dobija sasvim dobra slika koja će najviše ipak odgovarati onima koji treba monitor za rad, naravno ne mislimo na profesionalce koji se bave obradom fotografije i videa. Nije loše znati da se i po sasvim pristojnoj ceni može kupiti dobar monitor koji iako nema nekih mnogo egzotičnih opcija na raspolaganju, pruža sasvim dovoljno za uloženi novac.

Conclusion

The picture quality is as expected, since it is a classic TN panel with LED backlighting. The picture is sharp and with good colors, with the minimal light penetration along the top edge (at least on the tested specimen). However, that did not spoil the impression, because it is difficult to notice it in the regular use. 5ms response is usual for a TN panel and there are no objections. The only thing that does not deserve a recommendation is narrower viewing angles, but if the monitor is used for working, not watching movies from a distance, that is not going to be a problem. This monitor is available at affordable price, offering good image that will suit those who need monitor for working. Of course, professionals dealing with picture and video editing are not going to be satisfied. At a decent price, it is possible to buy a good monitor that, although there are no exotic options available, is great value for money.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 90€

Pin Computers ustupio: LG 20M35A-B
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.