Letnje osveženje Ryzen 3000 familije procesora - Novi modeli Ryzen 7 i Ryzen 9 procesora sa malo višim performansama

Obeležavajući godinu dana od lansiranja prvih desktop procesora na svetu, proizvedenih u 7- nanometarskoj tehnologiji, AMD je prošle nedelje, 7 jula, u 7 časova, lansirao tzv. „osveženje“ svoja tri najpopularnija procesora iz Ryzen 5, Ryzen 7 i Ryzen 9 linije. Novi modeli nose oznake 3600XT, 3700XT i 3900XT. Dodatno slovo „T“ govori da im je svima blago podignut „Turbo“ klok, koji procesori mogu da dosegnu u situacijama laganog opterećenja, na najkvalitetnijim jezgrima unutar samog čipa.

Gaming

Primarni razlog lansiranja novih modela Ryzen procesora serije 3000, jeste AMD-ova mogućnost da iskoristi unapređenja u tehnologiji proizvodnje, koja su neminovna tokom vremena upotrebe određenog tehnološkog postupka. AMD-ov partner u samoj proizvodnji čipova, tajvanska kompanija TSMC, je dodatno učvrstila svoju globalnu lidersku poziciju u proizvodnji najsavremenijih procesora koristeći još kvalitetniju 7nm tehnologiju, u momentu dok konkurencija i dalje koristi 14nm, odnosno u slučaju Samsungove fabrike 10nm.

Produktivnost

Pored viših radnih frekvencija u Turbo režimu, ono što razlikuje „XT“ u odnosu na postojeće modele, kada je reč o Ryzen 7 i Ryzen 9 modelu, jeste to što 3800XT i 3900XT, ne dolaze u pakovanju sa Wraith Prism hladnjakom, kao što je to slučaj sa 3800X i 3900X. Razlog za ovakvu odluku leži primarno u AMD- ovom istraživanju po kome „uradi sam“ entuzijasti ionako kupuju moćna vazdušna ili sve češće „All-in- One“ vodena hlađenja, praktično u opšte ne koristeći pakovani hladnjak. Uz 3600XT model ipak stiže bazični cooler jer AMD smatra da je u tom tržišnom segmentu tipični kupac ipak manje platežne mogućnosti, pa „za prvu ruku“ ipak je korisno da ima fabrički hladnjak.

AMD

Obzirom da nema razlika u samoj mikroarhitekturi između „XT“ i „X“ procesora, očekivano je da se razlike u performansama ogledaju samo u onim situacijama u kojima do izražaja dolazi viša turbo frekvencija. Čak i kada razlike ima, ona je u granicama akademskih vrednosti, upoređeno naspram postojećih modela. To jasno govori kome ovi procesori nisu namenjeni – svim postojećim vlasnicima Ryzen procesora serije 3000.

AMD

Kada se sagledaju rezultati, dolazi se do zaključka da su novi „XT“ procesori iz familije Ryzen 3000, namenjeni prevashodno svima koji u ovom momentu kupuju potpuno nov računar ili eventualno nadograđuju postojeći u kome se nalazi neki Ryzen iz serije 1000 ili 2000. Obzirom da je AMD istakao da će cene „XT“ modela biti identične njihovim „X“ ekvivalentima, jasno je da se preporuka oko kupovine nameće sama od sebe. Jedini argument zašto ne bi kupili XT, umesto X modela, jeste ako vam baš treba fabrički hladnjak u pakovanju.