Lenovo lansira Linux opremljene ThinkPad i ThinkStation uređaje sa već instaliranim Ubuntu operatvnim sistemom

23. septembar 2020 – Danas je kompanija Lenovo™ objavila globalno proširenje svog Linux® portfolija, koje podrazumeva proširenje programa sertifikacije, najavljenog u junu, kako bi sadržao računare sa već instaliranim operativnim sistemom Canonical’s Ubuntu® LTS. Nekada dostupan samo preduzećima putem prilagođene ponude, sveobuhvatni asortiman od skoro 30 Ubuntu-snabdevenih uređaja će sada biti dostupan za kupovinu na sajtu Lenovo.com. Asortiman uključuje 13 ThinkStation™ i ThinkPad™ radne stanice P serije i dodatnih 14 laptopova iz ThinkPad T, X, X1 i L serije, svi sa 20.04 LTS Ubuntu verzijom, izuzev L serije koja će imati 18.04 verziju.

“Vizija kompanije Lenovo da omogući pametniju tehnologiju za sve zaista znači za sve. Naša najava sertifikacije uređaja u junu bio je korak u pravom smeru kako bi omogućili kupcima da lakše sami instaliraju Linux. Naš cilj je da otklonimo složenost i Linux zajednici pružimo premium iskustvo po kom nas svi naši kupci poznaju. Zbog toga smo preduzeli korak dalje da ponudimo uređaje koji su opremljeni Linux operativnim sistemom odmah po otvaranju”, rekao je Igor Bergman, potpredsednik PCSD Software & Cloud kompanije Lenovo.

Sa ovim proširenjem dolazi i povećana dostupnost aplikacijama sa otvorenim kodom, bibliotekama i alatima za poboljšanje produktivnosti programera. Ne samo što ovo nudi besprekorno iskustvo za sve koji su se ranije odvažili često dugom i zamornom procesu preuzimanja Linux operativnog sistema na njihove Lenovo uređaje, već takođe zajednici programera, softver developera, profesionalaca veštačke inteligencije i drugim Linux korisnicima pruža izbor iz proširenog asortimana uređaja.

“Lenovo ekspanzija Ubuntu sertifikovanih uređaja pokazuje veliku privrženost otvorenom kodu i Linux zajednici. Sa sve većom potrebom naučnika za podatke i programera za Linux-om zbog novonastalih opterećenja, ova saradnja dozvoljava preduzećima da opreme svoje zaposlene sa zagarantovanom dugotrajnom stabilnošću, dodatnom bezbednošću i pojednostavljenim IT upravljanjem”, rekao je Dean Henrichsmeyer, potpredsednik inženjerstva u kompaniji Canonical.

Snabdevanjem ovih uređaja, unapred opremljenih sa OEM verzijom Ubuntu-a, Lenovo otklanja složenost za Linuxove korisnike i predstavlja povezanu mrežu i telefonsku podršku za Linux probleme u vezi sa platformom.

Dostupnost

U ovo svetsko proširenje ulaze sledeći Lenovo ThinkPad i ThinkStation uređaji koji će biti dostupni na globalnom nivou počevši od septembra 2020. godine i izbacivani na tržište u fazama tokom 2021:

● ThinkPad T14 (Intel and AMD)

● ThinkPad T14s (Intel and AMD)

● ThinkPad T15p

● ThinkPad T15

● ThinkPad X13 (Intel and AMD)

● ThinkPad X13 Yoga

● ThinkPad X1 Extreme Gen 3

● ThinkPad X1 Carbon Gen 8

● ThinkPad X1 Yoga Gen 5

● ThinkPad L14

● ThinkPad L15

● ThinkPad P15s

● ThinkPad P15v

● ThinkPad P15

● ThinkPad P17

● ThinkPad P14s

● ThinkPad P1 Gen 3

● ThinkStation P340

● ThinkStation P340 Tiny

● ThinkStation P520c

● ThinkStation P520

● ThinkStation P720

● ThinkStation P920

● ThinkStation P620