Lenovo IdeaPad Z50-70

Ovaj laptop iz IdeaPad serije donosi Full HD ekran i hibridni SSHD hard disk, što je dovoljno da se izdvoji iz proseka. Ima dosta dobre performanse, ali kvalitet prikaza ekrana ipak nije ispunio naša očekivanja.

Na test je stigao još jedan interesantan Lenovo laptop, ovoga puta iz IdeaPad Z50 serije. Radi se o modelu modernog dizajna, dobro odmerene konfiguracije, koji spada u srednju kategoriju. Ono što nas posebno interesantno je to što ovaj laptop dolazi sa Full HD ekranom i SSDH hard diskom, što i nije toliko uobičajeno za ovaj cenovni rang. IdeaPad Z50 postoji u raznim varijantama, sa AMD ili Intel platformom, a primerak koji smo imali priliku da vidimo je odličnog odnosa cene i performansi, što će ga svakako učiniti jednim od modela koji će biti u fokusu kada je popularna best buy kategorija u pitanju.

Ključne karakteristike

  • Ekran Full HD rezolucije
  • Odličan Dual-Core Intel procesor
  • SSHD hibridni hard disk
  • Dobar odnos cene i performansi

Utisak kvare

  • Ekran nas uprkos rezoluciji nije oduševio

Specifikacija

  • Ekran: 15.6" FHD LED backlight, 1920x1080 piksela
  • Procesor: Intel Core i5-4210U, quad-core 1.7 GHz (2.7GHz Turbo)
  • Ram memorija: 4GB DDR3 1600MHz
  • Grafika: Intel HD Graphics 4400
  • Hard disk: SSHD 1TB+8GB SATA
  • Optika: DVD SuperMulti
  • Komunikacija : GLAN, WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Portovi : 1x 3.5mm audio, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, D-Sub
  • Baterija: 4-cell Lithium Ion (2800mAh)
  • Dimenzije: 25 x 375 x 263 mm
  • Težina: 2.3 Kg
  • Dodatno: HD Webcam, 2 -in-1 card reader (SD/ MMC)

Lenovo IdeaPad Z50-70

Laptop je dimenzija standardnih za jedan 15.6" model, sa osnovom od 375x263mm i najvećom debljinom od 25mm. Dizajn je atraktivan i moderan, a kombinuje kako blago zaobljene ivice poklopca, tako i oštre i prave uglove, u vizuelno veoma interesantnu kombinaciju. Primerak koji je bio kod nas je srebrne boje, koja dosta podseća na aluminijum, međutim ipak je to sve plastika. Kvalitet izrade je dobar, a plastika deluje solidno čvrsto, mada ume tu i tamo da krcne usled jačeg pritiska, a primetili smo da se i na ekranu vidi kada se prstima malo jače pritisne za poklopac sa zadnje strane. Ipak, to nije ništa neobično za model ove kategorije i cene.

Poklopac je dosta tanak, a odmah primećujemo i to da je okvir oko ekrana takođe srebrne boje i praktično jedino donji deo laptopa odudara pošto je u crnom finišu. Ekran ima glossy premaz, što sa jedne strane rezultuje nešto lepšim prikazom boja, ali sa druge strane, neće biti baš mnogo zahvalan za korišćenje po jačem dnevnom svetlu. Ono što će svi primetiti jeste da se koristi Full HD panel, odnosno da je slika rezolucije 1920x1080 piksela (gustina piksela od 141 ppi). Ono što vredi reći je i da je to TN panel, što znači da ne treba očekivati široke uglove gledanja, ali je tu barem nešto brži odziv. Sa druge strane, nismo bili baš oduševljeni jačinom osvetljenja, kao ni oštrinom u svim situacijama. Ipak, za prosečne korisnike verujemo da neće biti nekih većih zamerki pošto displej po prikazu ipak spada u sam prosek kada su u pitanju Full HD paneli koji se ugrađuju u laptopove ove kategorije.

Na prvi pogled, tastatura je delovala identično kao kod drugih Lenovo IdeaPad modela koje smo videli u skorije vreme, međutim, tasteri su nešto tvrđi i tastatura se malo ugiba dok se kuca, tako da ipak ne zaslužuje maksimalnu ocenu. Touchpad je sa druge strane dosta dobar, sasvim dobre osetljivosti, sa tasterima koji su nešto dublje usađeni i malo tvrđi. Kao što smo i navikli da vidimo, iznad ekrana su ugrađeni Web kamera (snima video u 720p rezoluciji) i dual-array mikrofon. Od konektora, tu su jedan 3.5mm audio za headset (ipak preferiramo odvojene konektore), HDMI i D-Sub za video izlaz, dva USB 2.0 i jedan USB 3.0, LAN i karakteristični pljosnati konektor za napajanje. Laptop pored gigabitnog LAN-a podržava i Bluetooth u 4.0 verziji, kao i DualBand WiFi 802.11n.

Rezime

Što se same konfiguracije tiče, tu je dual-core (4 thread) Intel Core i5-4210U procesor koji radi nominalno na 1.7GHz (do 2.7GHz u Turbo režimu), sa 4GB RAM-a, integrisanom Intel HD Graphics 4400 grafikom i interesantnim hibridnim SSHD hard diskom kapaciteta 1TB+8GB. Ovo poslednje ima uticaja najviše na brzinu podizanja sistema i pokretanje često korišćenih aplikacija, stim što je i dalje SSD naravno daleko konkretniji upgrade. Što se autonomije tiče, ugrađena 2800mAh baterija ne uspeva da izvuče baš puno i dobili smo oko 3.5-4h prosečnog korišćenja, što i nije nešto posebno impresivno gledajući aktuelne trendove. Sve zajedno, IdeaPad Z50-70 je sasvim dobar laptop koji ima šta da pokaže, sa sasvim solidnom konfiguracijom. Iako je Full HD ekran na papiru impresivna stavka, nije nas oduševilo kako to izgleda u praksi. Sa druge strane, performanse su dovoljno dobre da pokriju potrebe prosečnih i malo zahtevnijim korisnika, a kako se ipak radi o laptopu srednje kategorije, cena jeste dobra.

Conclusion

As far as the configuration is concerned, there is a dual-core (4 thread) 1.7GHz Intel Core i5-4210U processor (up to 2.7GHz in Turbo mode), with 4GB of RAM, integrated Intel HD Graphics 4400 graphics and an interesting hybrid SSHD + 8GB 1TB hard disk. The latter has the most impact on the speed of system startup and launching frequently used applications, except SSD is still more concrete upgrade. As far as autonomy, the built-in 2800mAh battery provides 3.5-4hrs of work, which is not particularly impressive looking at current trends. IdeaPad Z50-70 is a good laptop that offers much with a solid configuration. Although Full HD screen sounds impressive, we were not impressed with how it looks in practice. On the other hand, the performance is good enough to cover the needs of average and more demanding users, and bearing in mind this is a medium category laptop, the price is good.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 600€

Pin Computers ustupio: Lenovo IdeaPad Z50-70
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.