Lenovo IdeaPad Yoga2 13

Novi IdeaPad Yoga 2 model u 13" verziji. Ono što je bitno jeste sjajan Full HD ekran sa 1920x1080 piksela rezolucijom, ali i dizajn koji omogućava da se laptop koristi u različitim položajima. Odličan primer fleksibilnog laptopa iz ultra prenosne kategorije.

Na tržištu PC laptopova ima stvarno dosta raznih modela, ali je samo jedan Yoga! Ukoliko bi pravili poređenje po fleksibilnosti, svakako da bi Lenovo model bio u samom vrhu, ako ne i na prvoj poziciji, i proizvođač je tu uspeo ono što ne zvuči ni malo jednostavno, a to je da unese nešto prilično inovativno na polje gde stvarno i fali malo novih ideja. Sada već imamo pred sobom drugu generaciju IdeaPad Yoga uređaja i model 13, koji je po svemu sudeći sjajan izbor za one koji su stalno u pokretu i kojima treba lagan, a opet dovoljno moćan računar za rad ali i zabavu. Ono što nam odmah privlači pažnju jeste displej, pošto se radi o sjajnom IPS modelu sa Full HD rezolucijom.

Ključne karakteristike

  • 360 stepeni Flip-and-Fold dizajn
  • Kvalitetna izrada
  • Sjajne performanse
  • Dosta dobra autonomija, oko 8h
  • Sjajan IPS ekran sa podrškom za multitouch

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel i3-4030U, 1.90GHz 1600MHz 3MB
  • Memorija: 4GB RAM
  • Storage: SSHD: 500gb+16GB
  • Grafika: Intel HD4400
  • Ekran: 13.3" LED FHD 1920x1080 piksela, IPS panel, multitouch
  • Konekcije: WiFi 802.11 b,g,n, Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, Mini HDMI-out, audio combo jack
  • Baterija: 8-cell 47Wh Li-Polymer
  • Dodatno: 720p Web kamera, 2-u-1 čitač memorijskih kartica (SD/MMC)
  • Operativni sistem: Microsoft Windows 8.1

Lenovo IdeaPad Yoga2 13

U poređenju sa originalnim Yoga modelom koji je imao interesantan soft-touch finiš, ovde se proizvođač vratio klasičnoj mat plastici, koja deluje nešto jednostavnije. Ipak, kvalitet izrade je na nivou onoga što smo i očekivali od Lenova u ovom slučaju, plastika je čvrsta i deluje izdržljivo, a šarke koje drže poklopac su metalne i definitivno dosta kvalitetnije od proseka, što je prilično bitno pošto će se često i koristiti. Za one koji ne znaju, ceo trik kod Yoga modela je to što se poklopac može otvoriti skroz, dok se ne nasloni na zadnji deo laptopa. Zbog toga, može se koristi u regularnom laptop položaju, u tent modu (kada se praktično laptop otvori i okrene naopako), stand (gde se donji deo laptopa koristi kao postolje za tablet) i tablet gde se skroz preklopi. Malo koji laptop ima toliko dostupnih različitih opcija, i po pitanju ergonomije, Yoga serija nema baš veliku konkurenciju.

Model koji je bio kod nas je interesantne srebrno-crne kombijacije boja, i to je dosta dobro uklopljeno, pa iako sam laptop nije nešto posebno atraktivnog dizajna (ako se izuzme vanserijska fleksibilnost), ipak izgleda dovoljno interesanto da će se okolina verovatno pitati o kom modelu se radi. Okvir oko ekrana je crne boje i u glossy finišu, a ono što nam se ne dopada jeste to što je malo širi. Ipak, pošto je tu i tablet položaj, to je i očekivano kako bi Yogaa mogla da se nosi u ruci bez dodirivanja ekrana. To je proizvođaču dalo koji cm više da smesti tastaturu, pa iako nemamo numerički deo sa desne strane, za jedan 13" model, raspored i veličina tastera su odlični, pa iako situacija nije baš kao na ThinkPad modelima (iako se i ovde radi o AccuType tastaturi), kucanje je vrlo udobno a tasteri sa dobrim otporom i tihi. Što se touchpad-a tiče, dovoljno je prostran i odlične osetljivosti, sa podrškom za multi-touch gestove.

Ekran dijagonale 13.3" koristi IPS panel, što se ogleda u sjajnim bojama i širokim uglovima gledanja, a u pitanju je rezolucija od 1920x1080 piksela, i generalno ima veoma dobru sliku, koja je možda za nijansu manje svetla od onoga što se može sresti u ovoj kategoriji. U ovako kompaktno kućište, proizvođač je upakovao i sasvim solidne stereo zvučnike, uz osnovne sistemske tastere koji su postavljeni sa bočnih strana (kako bi se mogli koristiti u svakom podržanom položaju). Od konekcija, tu je priključak za napajanje (četvrtastog oblika, kao kod svih novijih Lenovo modela), Mini HDMI video izlaz, po jedan USB 2.0 i 3.0 port, kao i priključak za headset. LAN port je izostao i jedino što još možemo videti je slot čitača memorijskih kartica. Prateće pakovanje je manje više standardno i dolazi samo adapter za napajanje koji je prilično kompaktan za jedan laptop, na radost onih koji će ga nositi u torbi.

Rezime

Model sa testa korist Intel i3-4030U procesor (1.9GHz), i opremljen je sa 4GB RAM-a, integrisanom Intel grafikom i hibridnim hard diskom kapaciteta 500GB i 16GB SSD-om, što je sasvim dovoljno da zabeleži više nego dobre rezultate. Ipak, ono što će biti najbitnije jeste odnos performansi i autonomije, koja u ovom slučaju ide čak i do 8h, u zavisnosti od načina na koji se koristi. Nema sumnje da je Lenovo sa Yoga serijom zauzeo veoma bitnu poziciju na tržištu, a novi modeli samo potvrđuju ono što smo već i znali, a to je da imamo na raspolaganju stvarno sjajne, izuzetno fleksibilne laptop računare čije funkcije znatno prevazilaze ono što smo mogli da vidimo kod najbliže konkurencije. Sve zajedno, Yoga 2 je sjajan izbor za one koji su često u pokretu i koji recimo drže prezentacije, podjednako dobro opremljen za rad i zabavu.

Conclusion

The tested model uses the Intel i3-4030U processor (1.9GHz), it has 4GB of RAM, integrated Intel graphics, 500GB hybrid hard disk, and 16GB SSD, which is enough to provide good results. The most important thing is the performance/autonomy ratio, which in this case goes up to 8hrs, depending on the way it is used. Thanks to Yoga series, Lenovo took a significant position on the market and new models just confirm that we have great, flexible laptop computers available whose functions are much beyond what we could see within competitive models. Yoga 2 is a great choice for those who are frequently on the move and who hold presentations, and it is equally well equipped for both, work and entertainment.

Testirani proizvod je uzorak.

Pin Computers ustupio: Lenovo IdeaPad Yoga2 13
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.