Lenovo IdeaPad Miix2 10''

Interesantan tablet/laptop hibrid koji je namenjen pretežno poslovnim korisnicima koji će imati najviše koristi od toga što stiže sa već instaliranim Windows 8.1 OS-om i Office paketom. Naravno to nije sve pošto se radi o odličnoj konfiguraciji i natprosečno dobrim IPS Full HD touch ekranom.

Videli smo već da je kategorija ultra kompaktnih Windows tableta postala popularna i to primarno među poslovnim korisnicima koji imaju i najviše koristi od Windows 8 operativnog sistema, ali i Office 2013 paketa koji se dobija već instaliran. Videli smo interesantne ASUS modele, a red je došao i na Lenovo i IdeaPad Miix2 seriju. Na testu se našao model dijagonale ekrana od 10" (postoji i 8" varijanta), koji dolazi u kompletu sa docking stanicom odnosno tastaturom, te se može koristiti kao tablet, kao laptop ili u stand varijanti gde se dock koristi kao postolje. Uz prilično dobru cenu i činjenicu da se dobija full Windows 8.1 operativni sistem kao i Office 2013, znači da će ovaj tablet/laptop hibrid biti veoma popularan, baš kao što je to bio slučaj sa pomenutim ASUS modelima iz T klase.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Solidna autonomija
  • Dodatna tastatura/dock
  • Jedan od boljih ekrana u klasi, Full HD rezolucija, IPS panel

Utisak kvare

  • Nema baterije u dock-u

Specifikacija

  • Procesor: Intel Atom Z3740 (1.86GHz, 2M Cache)
  • Memorija: 2GB LPDDR3 1067MHz , 64GB eMMC, MicroSD
  • Ekran: 10.1" IPS FHD Multi-Touch Screen, 1920x1080 piksela
  • Konekcije: WiFi 802.11 a,b,g,n, Bluetooth 4.0, Micro USB, MicroHDMI, 3.5mm headset, docking konektor (tablet), 2x USB (dock)
  • Baterija: Lithium Polymer 2-cell
  • Kamera: 2MP (Front), 5MP (Back)
  • Dodatno: G-sensor
  • Dimenzije: 260.9 mm x 173.2 mm x 9.2 mm tablet, 260.9 mm x 183.4 mm x 7.0 mm dock mm
  • Težina: 580g
  • Operativni sistem: Windows 8.1, Office Home & Student 2013

Lenovo IdeaPad Miix2 10''

Osnovu cele priče čini tablet dijagonale 10.1" dimenzija 260.9 x 173.2 x 9.2 mm koji je interesantnog, asimetričnog dizajna, pa je tako u gornjem delu (kada stoji u landscape položaju) blago zaobljem, dok je donja ivica ravna i zakošena, kako bi se mogla umetnuti u postolje. Činjenica je da nam to nije ni malo zasmetalo prilikom korišćenja, i da je Lenovo uradio odličan posao po pitanju ergonomije i tu nema mesta za bilo kakve primedbe. Sam tablet nije baš najtanji koji smo videli, ali je kvalitet izrade prilično dobar, a upotrebljena plastika nam deluje prilično izdržljivo. Sa prednje strane imamo nešto širi okvir oko ekrana u crnoj boji i sa zaštitnim plastičnim slojem preko, bočne stranice su srebrne boje, dok su leđa od tamno sive plastike i generalno deluje dosta dopadljivo iako je daleko od onih atraktivnijih modela sa tržišta. Dock je veoma jednostavan, dosta tanak sa samo 7mm visine, sa jasno vidljivim kanalom u koji se tablet postavlja, gde je docking konektor na samoj sredini. Dodatno, tu je i jedan subwoofer zvučnik okrenut ka pozadi, što je interesantno rešenje. Tastatura je u prepoznatljivom AccuType Lenovo stilu, sa veoma kvalitetnim tasterima koji su prijatni za duži rad. Što se tiče touchpad-a, voleli bi da je za nijansu većih dimenzija (8 x 4.5 cm nije baš mnogo), ali će i ovako pokazao dobro, najviše zbog odlične preciznosti.

Dock sa obe strane ima po jedan USB port, što je veoma praktično, stim što je na žalost, dodatna baterija izostala. Proizvođač je primenio veoma interesantan trik sa magnetima, pomoću kojih tablet naleže tačno na svoje mesto i koji olakšavaju postavljanje na dock. Magneti su tako instalirani da omogućavaju da se tablet postavi u jedan od tri položaja: otvoren i zatvoren laptop, stand. Ekran ovog modela je dijagonale 10.1" i Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela, a radi se o IPS panelu prilično impresivne slike. Za razliku od većine sličnih modela koji su još uvek sa prilično neinspirativnim ekranima, Miix2 će zablistati i ako su vam rezolucija i kvalitet slike u prvom planu, ovako nešto može biti stvarno sjajan izbor. Kao šlag na tortu, ovo je naravno touch ekran odlične osetljivosti, sa Tablet na raspolaganju ima jedan MicroUSB konektor (podržana je OTG funkcija), MicroHDMI video izlaz i jedan 3.5mm konektor za headset. Tu je i priključak za napajanje, za šta se koristi poseban konektor i punjač. Tablet ima dva JBL zvučnika na bočnim stranicama, kao i slot za MicroSD memorijske kartice. Kao osnova za ovaj tablet je odabrana Intel Bay Trail platforma sa Quad-Core Atom Z3740 procesorom na 1.86GHz, 2GB RAM-a i 64GB eMMC. Ovo se pokazalo sasvim dovoljnim da se Windows 8.1 solidno brzo butuje, ali i kod otvaranja programa i korišćenja standardnih Office aplikacija i browsera. Dodatno, gledanje filmova i videa visoke rezolucije neće biti problem pošto integrisana grafika ima sasvim dovoljno snage za to.

Rezime

Tablet koristi Bluetooth i WiFi konekcije za povezivanje, a integrisane 2MP (napred) i 5MP (pozadi) kamere su sa prosečnim rezultatima, i kao i obično traže dosta svetla da bi dale svoj maksimum. Tablet ostvaruje prilično dobre rezultate, sa jednom napomenom. Iz nekog razloga, eMMC disk se pokazao sporiji čak i od klasičnih 2.5" SATA modela, i prava je šteta što se nije našlo prostora za neki SSD koji bi napravio ogromnu razliku u performansama. Što se autonomije tiče, IdeaPad Miix2 10" može potrajati između 7 i 8 sati prosečnog korišćenja, u zavisnosti da li je zakačen na dock ili ne, što je sasvim ok rezultat. Ovo je veoma interesantan model koji kombinuje Windows 8.1 sa ultra prenosnim dimenzijama, odličan ekran sa Full HD rezolucijom i generalno sasvim dobre performanse za prosečne korisnike. Kako se dobija već instalirani operativni sistem ali i Office paket, predstavlja odličnu investiciju za poslovne korisnike.

Conclusion

Tablet use Bluetooth and WiFi for connecting, while integrated 2MP (front) and 5MP (rear) cameras provide mediocre results and usually require a lot of light in order to give their maximum. Tablet achieves good results, with one remark. eMMC drive is slower even than the classic 2.5" SATA models, and it is a pity some SSD was not provided that would have made a huge difference in performance. As far as autonomy, IdeaPad Miix2 10" can provide between 7 and 8 hours of average use, depending on whether it is attached to the dock or not, which is quite OK. This interesting model combines Windows 8.1 with the ultra portable size, excellent Full HD screen, and a good performance for the average user. Since it comes with preinstalled operating system and Office suite, it is an excellent offer for business users.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 370€

Pin Computers ustupio: Lenovo IdeaPad Miix2 10''
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.