Lenovo IdeaPad Flex 10

Interesantan Lenovo ultra prenosni računar dijagonale ekrana 10.1". Karakterističan dizajn omogućava otvaranje poklopca do ugla od 270 stepeni, što opet omogućava da se laptop postavi u jedan od tri raspoloživa položaja.

Ceo koncept koji stoji iza Flex-a smo prvi put videli kod modela Yoga (još 2012. godine), dok je tek naknadno dizajn prešao i u Flex seriju. Ukratno, IdeaPad Flex 10 je vrlo kompaktan netbook računar dijagonale ekrana od 10.1", sa dizajnom koji omogućava korišćenje na više načina: regularno kao i svaki drugi laptop, ali i u tent i stand položaj, koji će biti interesantni za neke prezentacije, posebno pošto se ovde koristi ekran osetljiv na dodir. Ovaj model koristi jednostavnu Intel Baytrail-M platformu koja je pokazala da ima dovoljno snage za Windows 8.1 operativni sistem (koji se dobija instaliran), tako da će IdeaPad Flex 10 biti prilično zgodan i za poslovne korisnike kojima treba što manji prenosni računar.

Ključne karakteristike

  • Dobre performanse
  • Odlična autonomija
  • Pasivno hlađenje
  • Rotacija ekrana omogućava postavljanje u različite položaje

Utisak kvare

  • Baterija se ne može menjati
  • Voleli bi da ekran bude veće rezolucije

Specifikacija

  • Procesor: Intel Celeron Dual-Core N2805 1.46GHz (1MB Cache)
  • Memorija: 2GB RAM, 500GB SATA HDD
  • Ekran: 10.1" LED Backlight 1366x768 piksela, multi-touch
  • Konekcije: WiFi 802.11 b,g,n, Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI-out, audio combo jack
  • Baterija: 3-cell, 24 Wh Lithium-Ion
  • Kamera: 720p
  • Dimenzije: 21 x 343 x 251 mm
  • Težina: 1.2 kg
  • Operativni sistem: Microsoft Windows 8.1 64 Bit

Lenovo IdeaPad Flex 10

Sa dimenzijama od 21 x 343 x 251 mm i težinom od 1.2Kg, ovo je veoma kompaktan model (iako ima i tanjih i lakših) koji će biti zahvalan za duže nošenje. Kod dizajna laptopa, osim činjenice da se poklopac može otvoriti do 270 stepeni, nema gotovo ničega novog niti interesantnog, što jasno govori o tome da se ne radi o premium modelu, već o prenosnom računaru koji će biti dostupan širem krugu korisnika. Plastika ipak jeste dosta čvrsta, nije glossy finiša i u crnoj boji, dok je okvir oko ekrana srebrne boje, tako da su konačni utisci o dizajnu malo pomešani. Ono što bi definitivno moglo biti drugačije jeste okvir oko ekrana koji je nešto širi, no to obično jeste trik da bi se dobila veća tastatura, a samim tim i bolja ergonomija u radu.

Sa 10.1" i rezolucijom od 1366x768 piksela, slika neće nikoga oboriti s nogu, posebno pošto je u pitanju TN panel, tako da recimo gledanje filmova iz daljine (iako je stand položaj, kada se ekran zarotira a netbook postavi da stoji na tastaturi, kao stvoren za to) neće biti baš zabavno. Da stvar bude još gora, zaštitni sloj preko ekrana je refleksivan, tako da neće biti baš tako jednostavno koristiti netbook napolju dok je jako dnevno svetlo. Sa pozitivne strane, tu je touchscreen koji će konačno iskoristiti sve prednosti koje Windows 8.1 interfejs ima (ne računajući ako zalutate u Desktop mod a nemate miš ili tastaturu pri ruci). Iznad ekrana je integrisana Web kamera, koja može snimati video u maksimalnoj rezoluciji od 720p.

Tastatura nam se dosta dopala, i tu je Lenovo već i prilično poznat, tako da se dobijaju čvrsti tasteri plitkog hoda, odličnog rasporeda i sa mapiranim našim karakterima. Touchpad nije (na sreću) izostao, stim što je nešto manjih dimenzija nego što bi bilo idealno, ali ne treba zaboraviti da se koristi Windows 8.1 interfejs koji je touch friendly, što doduše ne važi i za većinu programa koji su pravljeni za interakciju pomoću miša, a ne prsta. Što se tiče rasporeda konektora, prednja i zadnja strana su kompletno slobodne, dok se sa desne bočne strane nalaze Power i Volume tasteri, USB 2.0 port i statusna dioda, a sa leve bočne strane i dodatni USB 3.0 port, 3.5mm konektor za headset, HDMI video izlaz, ugrađeni mikrofon i konektor za napajanje (koji je pljosnat i karakterističan za nove Lenovo modele). Primećujemo da su LAN port i naravno optika izostali. Dostupni su naravno i Bluetooth 4.0 i WiFi adapter (802.11b/g/n), tako da priključenje periferija i na lokalnu mrežu kao i internet, neće biti problem.

Rezime

Platforma koju IdeaPad Flex 10 koristi nije toliko nova, ali radi sasvim korektan posao: Intel Baytrail-M platforma sa Celeron Dual-Core N2805 na 1.46GHz, 2GB RAM-a, integrisana Intel HF grafika i SATA hard disk kapaciteta 500GB će omogućiti vrlo pristojne performanse, stim što bi definitivno bilo dobro da postoji SSD disk makar i neki mali, kako bi se dobili na brzini podizanja sistema i aplikacija. Ipak, očekivali smo malo bolju autonomiju, pošto oko 4h proseka za uređaj ove kategorije i ne zvuči posebno impresivno. Bilo kako bilo, ukoliko korišćenje računara ne uključuje igranje zahtevnih igara, već office posao i multimedija, može biti vrlo dobra kupovina posebno pošto je operativni sistem već instaliran.

Conclusion

Platform used by IdeaPad Flex 10 is not new, but it is working well: Intel Baytrail-M platform with a 1.46GHz Celeron Dual-Core N2805, 2GB of RAM, integrated Intel HF graphics and a 500GB SATA hard drive will provide good performance. However, it would definitely be a good idea if there were a SSD disk, even a small one, in order to speed up booting time of the system and applications. However, we expected a better autonomy because autonomy of 4hrs for a device of this category is not impressive at all. If the usage of computer does not include playing demanding games, but office work and multimedia, this is a good deal, especially since the operating system is already installed.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 300€

Pin Computers ustupio: Lenovo IdeaPad Flex 10
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.