Lenovo IdeaPad Flex2 15''

Nova generacija IdeaPad Flex2 modela, ovoga puta u standardnoj 15.6" veličini. Ono što ovaj model izdvaja iz konkurencije je Full HD IPS ekran stvarno odlične slike (ali i visokog stepena refleksije) kao i zglob koji omogućava da se ekran savije do ugla od 300 stepeni.

Lenovo IdeaPad Flex modeli su deo back-to-school akcije ovog proizvođača, i radi se o pristupačnim i fleksibilnim laptopovima koji su namenjeni školskoj populaciji. Naravno, nema nikakvih prepreka da ih bilo ko drugi koristi, pošto se radi o interesantnom konceptu koji sada već ulazi u drugu generaciju. U pitanju je laptop čiji se ekran može otvoriti do 300 stepeni u odnosu na donji deo, tako da se može postaviti u stand ili tent položaj, pored klasičnog laptop položaja. Ono što je dobro je da ovaj model postoji u više dostupnih konfiguracija, te da se lako može odabrati najbolja varijanta u odnosu na cenu.

Ključne karakteristike

  • Fleksibilan dizajn, laptop, stand i tent položaj
  • Odličan Full HD touch ekran

Utisak kvare

  • Performanse su prosečne
  • Tastatura je ispod proseka
  • Ekran je vrlo refleksivan

Specifikacija

  • Procesor: Intel Core i3-4030U (1.7-2.7GHz, 3MB)
  • Memorija: 4GB DDR3, Hybrid-500GB+8GB SSHD
  • Grafika: NVIDIA-GF-GT810M/2GB
  • Ekran: 15.6" FHD (1920x1080) LED MULTI-TOUCH
  • Konekcije: WiFi 802.11 a,b,g,n, Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI-out, audio combo jack, 2 u 1 čitač memorijskih kartica (SD, MMC)
  • Baterija: 4-cell 32 Wh Li-ion
  • Kamera: 1.0MP
  • Dimenzije: 38.20 x 26.60 x 2.20 cm
  • Težina: 2.31 kg
  • Operativni sistem: Microsoft Windows 8.1 64 Bit

Lenovo IdeaPad Flex2 15''

Spolja gledano, uz dimenzije od 38.20 x 26.60 x 2.20 cm i težinu od 2.31Kg, ne odskače puno od proseka 15.6" kategorije. Kod nas je bio primerak sa belom bojom poklopca, dok je u ponudi i kompletno crna varijanta. Dosta elemenata dizajna je preuzeto sa prethodne generacije, sa karakterističnim delom u sredini između ekrana i tastature. Iako je okvir oko tastature od aluminijuma i prilično čvrst, poklopac kao i tastatura se ipak malo ugibaju pri jačem pritisku. Generalno, kvalitet izrade je prilično dobar, mada bi plastika mogla biti i malo čvršća, tako da i za to dobija prosečnu ocenu. Prateće pakovanje je prilično oskudno, pa stiže samo strujni punjač, sa karakterističnim pljosnatim konektorom.

Ekran je dijagonale 15.6", sa Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela i sa touch panelom, što će biti veoma korisno, posebno pošto se koristi Windows 8.1 operativni sistem. Ono što nam se nije dopalo jeste to što ekran ima prilično refleksivan zaštitni sloj, tako da neće biti zahvalan za korišćenje po jačem dnevnom svetlu. Sa druge strane, IPS panel daje precizne i veoma lepe boje. AccuType Tastatura koja ima pozadinsko osvetljenje nas nije baš oduševila i nije se mnogo promenilo od prvog Flex modela, sa dimenzijama od 34 x 10.5 cm, tasteri su i dalje prilično plitki i bez većeg otpora, tako da neće možda idealno odgovarati onima koji unose dosta teksta. Šteta, pošto je Lenovo poznat po dobrim tastaturama. Touchpad je dosta bolji, površine 10.5 x 7 cm i odlične osetljivosti, a posebno nam se dopalo što automatski detektuje dodir dlana i onemogućava pomeranje kursora u tom slučaju. Tasteri su integrisani u touch površinu. Iz nekog razloga, hod ovih tastera je dublji nego što bi bilo očekivano.

Konfiguracija je bazirana na Intel Core i3-4030U dual-core procesoru koji radi na 1.7GHz (maksimalno 2.7GHz Turbo), 4GB DDR3 memorije i hibridnim SSHD hard diskom kapaciteta 500GB sa 8GB SSD-om koji je tek marginalno brži od klasičnih SATA modela koji se ugrađuju u laptopove (na 5400RPM-a). Ugrađeni su WiFi i Bluetooth adapteri, kao i gigabitni LAN port. Pored dva USB 2.0 porta, imamo na raspolaganju i jedan USB 3.0 port, kao i jedan HDMI video izlaz. Integrisana grafička kartica ima sasvim pristojne performanse za svakodnevan rad, surf internetom i manje zahtevne igre i aplikacije. Integrisana 4-ćelijska baterija od 32Wh se pokazala dovoljna za oko 4h autonomije, što baš i nije neki impresivan rezultat, ali jeste očekivano za ovu konfiguraciju sa 15.6" ekranom.

Rezime

U odnosu na klasične 15.6" laptop modele iz ove kategorije, Flex2 15" ima par prednosti, jedna je stvarno odličan Full HD IPS ekran a druga praktičan zglob koji omogućava da se poklopac zarotira do 300 stepeni. Što se tiče performansi, tu nije bilo nekih iznenađenja i Flex2 15" ima dobre performanse za prosečne korisnike koji neće koristiti neke previše zahtevne aplikacije ili igre. Sve zajedno, ukoliko vam je bitno da imate laptop koji se može koristiti u tent i stand položaju, Flex2 je jedan od modela koji će sigurno ući u uži izbor. Ukoliko to nije slučaj, u ponudi postoje i interesantniji modeli u ovom cenovnom rangu.

Conclusion

Compared to the classic 15.6" laptops in this category, Flex2 15" has a couple of advantages; one is an excellent Full HD IPS display and other is a practical hinge that allows rotating the lid up to 300 degrees. Performance is no surprise at all and Flex2 15" has a good performance for the average users that will not use too many demanding applications and games. If you want a laptop that can be used in a tent and a stand position, Flex2 is one of the models that should be taken into account. If not, there are many interesting models in this price range.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 670€

Pin Computers ustupio: Lenovo IdeaPad Flex2 15''
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.