Kina lider u postavljanju novih globalnih standard za 5G

Kina je postala centralni igrač u postavljanju međunarodnih standarda za nove tehnologije, posebno za petu generaciju bežičnih mreža. Zabrinuta zbog činjenice da Peking može kreirati pravila, Amerika je odlučila da isključi kineske tehnološke kompanije iz američkog poslovanja.

Vašington je, iz bezbednostnih razloga, prošle godine naložio američkim kompanijama da prestanu da posluju sa kompanijom Huawei Technologies. Iako su Velika Britanija i Francuska zauzele čvršći stav prema kompaniji Huawei, takvim postupkom ne može se u potpunosti eliminisati kineski uticaj po pitanju 5G.

Prema mišljenju Cyber Creative Instituta iz Tokija, Huawei je vodeća kompanija za standardne-fundamentalne patente za 5G. Pruža najveći 5G doprinos 3GPP-u, međunarodnoj organizaciji koja razvija telekomunikacione standarde, pobedivši tako evropske rivale i američki QUALCOMM.

"Iako je Huawei blokiran iz 5G mreža, doći će trenutak kada će kompanije morati da mu plate tantijeme za korišćenje patenata koji su sastavni deo standard ove industrije”- rekao je advokat dobro upućen u pitanja intelektualne svojine.