Kaspersky Lab: Turisti predstavljaju lake mete za onlajn finansijski kriminal

Prema novom istraživanju kompanije Kaspersky Lab, potrošači, uključujući turiste i ljude koji putuju u poslovne svrhe, vrše veliki broj onlajn finansijskih transakcija kada su u inostranstvu, čime se izlažu riziku usled neadekvatne zaštite.

Zvanično press saopštenje

Istraživanjem je otkriveno da 44 odsto putnika veruje da je gubitak novca jedan od tri najveća problema sa kojom se mogu suočuti u inostranstvu, a čak 40 odsto njih smatra da je kompromitovanje kreditne kartice među tri najveća problema. Ove brige su zasnovane na realnim činjenicama - istraživanje je takođe ukazalo na to da postoji realna opasnost od gubitka novca na putovanju: 19 odsto ispitanika je iskusilo takav gubitak, dok je 8 odsto njih izjavilo da su bili u situaciji da su im sajber kriminalci kompromitovali karticu dok su bili u inostranstvu.

Nasuprot tome, manji broj ispitanika je kao jedan od tri najveća problema sa kojim su se susreli tokom putovanja naveo inficiranje uređaja (9 odsto) ili onlajn prevaru (18 odsto). Ovo je uprkos činjenici da je 12 odsto njih bilo žrtva sajber kriminala u inostranstvu.

Nije izneneđujuća činjenica da putnici postaju česte žrtve sajber kriminala. Prema rezultatima istraživanja, 74 odsto njih se povezuje na javne Wi-Fi mreže bilo gde u inostranstvu i koristi ovu potencijalno rizičnu vezu, koju sajber kriminalci mogu da presretnu, 44 odsto njih koristi usluge onlajn bankarstva a čak 39 odsto ispitanika kupuje preko interneta. Bez odgovarajuće zaštite, ovakvo ponašanje izlaže korisnike i njihov novac nepotrebnoj opasnosti, ali uprkos tome samo 30 odsto korisnika koristi bezbednu VPN konekciju pri povezivanju na javne Wi-Fi mreže, dok 22 odsto njih naglašava da ne preduzima nikakve bezbednosne mere. „U današnjem povezanom svetu, u mogućnosti smo da jednostavno putujemo, kako zbog posla tako i kao turisti, i da budemo povezani dok smo na putovanju.

Ova mogućnost donosi sa sobom neverovatne i uzbudljive mogućnosti, ali nas takođe izlaže opasnostiama ukoliko nismo oprezni. Svima je jednostavno da se povežu preko potencijalno nesigurnih Wi-Fi mreža u inostranstvu, i nastave sa svojim onlajn navikama, kao što je korišćenje onlajn bankarstva ili kupovina na internetu, bez razmišljanja o posledicama njihovih odluka i navika. Budući da je u toku letnja sezona, apelujemo na putnike da budu oprezni, dobro razmisle o svojim aktivnostima na mreži u inostranstvu i koriste bezbednosne mere kako bi zaštitili svoj novac“, izjavio je Dejvid Em (David Emm), glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspresky Lab.

Da bi sprečili gubitak novca, korisnici treba da se ponašaju bezbedno kada su u inostranstvu. Nikada ne treba da izgube iz vida kreditne kartice, konekcija na internet bi trebalo da bude sprovedena samo preko bezbedne VPN mreže, a takođe je poželjno i da koriste pouzdano bezbednosno rešenje ili alat, kao što je Safe Money program kompanije Kaspersky Lab, kako bi zaštitili sebe. Kao sastavni deo rešenja Kaspersky Internet Security i Kaspersky Total Security, Safe Money omogućuje korisnicima da bezbedno sprovode sve finansijske transakcije ili onlajn plaćanja.