JVC Everio GZ-HM30SEK kamkorder

Ovo je kompaktna JVC kamera koja je namenjena manje zahtevnim korisnicima koji traže dobar kvalitet slike, ali im nije bitno da video bude u Full HD rezoluciji. Zgodna za nošenje, jednostavna za korišćenje, uz odličnu autonomiju i na kraju krajeva, odličnu cenu.

Znamo da JVC ima u ponudi brojne modele raznih kamkordera, a mi smo ovom prilikom bili u prilici da isprobamo Everio GZ-HM30SEK. Radi se o osnovnom modelu ultra kompaktnog kamkordera koji podržava maksimalno HD 720p rezoluciju videa od 1280x720 piksela. Ovo je definitivno kamera namenjenja manje zahtevnim korisnicima, ali i tako nudi dosta dobar kvalitet videa koji će biti vrlo upotrebljiv. Iako sve više ljudi koristi smart telefone, pa i tablete za potrebe slikanja i snimanja videa, ipak ovde u prilično kompaktnim dimenzijama imamo na raspolaganju dosta bolju optiku nego što za sada telefoni i tableti mogu da ponude.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • HDMI interfejs
  • Odlična optika
  • Dobar kvalitet videa
  • Povoljna cena
  • Odlična autonomija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/6" CMOS (1.5M piksela)
  • Optika i sočivo: 40x Optical, 200x Digital, fokus 42 - 1680 (35mm ekvivalent)
  • LCD displej: 2.7" Widescreen LCD (230.000 piksela)
  • Memorija: SD card slot (podržane i SDHC, SDXC memorijske kartice)
  • Režimi snimanja: AVCHD Lite (LS / LE), standard definition (SSW / SEW / SS / SE)
  • Konektori: AV terminal, USB 2.0, HDMI
  • Dimenzije: 5,1 x 5,5 x 11,1 cm
  • Težina: 185g

JVC Everio GZ-HM30SEK kamkorder

Spolja gledano, ovaj kamkorder dosta podseća na ono što smo već videli kada su JVC modeli u pitanju, i jasno je da se koristi vrlo slična platforma. Dimenzije od 5,1 x 5,5 x 11,1 cm i težina od 185g znači da se radi o kameri koja staje u dlan i koja će biti vrlo zahvalna za nošenje. Šteta što u pakovanju ne stiže i neka futrola za nošenje, što će morati posebno da se nabavi. Kamera je smeštena u kućište od crne glossy plastike, sa srebrnim prstenom oko objektiva, sa trakom za držanje sa desne bočne strane (nije baš mnogo postavljena) i ekranom koji se preklapa sa leve bočne strane. Proizvođač se opredelio sa 1/6" CMOS senzor od 1.5MP, što smo već više puta sreli i što više zaista ne predstavlja neko iznenađenje, a što može izvući vrlo dobar kvalitet videa i fotografija. Pošto se radi o modelu osnovne kategorije, to je i maksimalna rezolucija videa ograničena na 720p, odnosno AVCHD Lite format, gde se naravno može birati nivo kompresije.

Što se optike tiče, instalirana je Konica Minolta sa 40 optičkim zumom (2.9 - 116 mm, f/1.8-6.3), odnosno rasponom od 42 - 1680mm u 35mm ekvivalentu. Sa prednje strane su i ugrađeni poklopac objektiva i mikrofon, stim što je izostalo dodatno svetlo odnosno blic. Zum kontrole su smeštene sa gornje strane i dovoljno su precizne, dok je većina kontrola smeštena na telu ispod ekrana koji se otvara. U pitanju je 2.7" LCD rezolucije 230.000 piksela. Tu su i AV, USB i HDMI portovi, a ovo poslednje omogućava da se kamera direktno poveže na TV ili neki ekran. Baterija je smeštena sa zadnje strane, a postoji i poseban konektor za strujni punjač. Autonomija je minimum 13h snimanja (u najvećoj rezoluciji). Što se memorije tiče, nema interne, već se koriste SD kartice (slot je sa donje strane, pored metalnog navoja za stalak).

Rezime

Ova kamera nudi sasvim sobar kvalitet videa, a videli smo i solidne opcije za podešavanje. Podržani su stabilizacija slike (vrlo bitno kod korišćenja zuma), Face Recognition, ali i Time Lapse recording, što može dati vrlo interesantne rezultate. Kao model osnovne kategorije, ova kamera pruža sve ono što se i očekuje, uz dobru autonomiju i vrlo dobar kvalitet slike. Iako naravno ima dosta toga što bi voleli da vidimo dodatno, to je ipak sačuvano za neke malo naprednije (i skuplje modele). Sa cenom od oko 135€, ovako nešto će sjajno poslužiti onimak kojima nije najbitnije da dobiju Full HD rezoluciju.

Conclusion

The camera offers great video quality and solid setup options. Image stabilization (very important when using the zoom), Face Recognition, and Time Lapse recording are supported, providing interesting results. As a basic category model, this camera offers everything you would expect, along with good autonomy and good picture quality. Although there are many things we would like to see, those are reserved for more advanced (and more expensive) models. At a price of 135 Euros, this is a good choice for those who don’t care about achieving Full HD resolution.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 135€

NT Company ustupio: JVC Everio GZ-HM30SEK kamkorder
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.